TvObzor
HRT: ETNOFORENZIČARI - DOZVOLA ZA PUŠENJE

Običaji i tradicija uživanja duhana u Hrvatskoj
Objavljeno 6. siječnja, 2017.

Uredništvo emisija pučke i predajne kulture HTV-a, koje ove godine slavi 50. obljetnicu, u ciklusu “Etnoforenzičari” pripremilo je novu seriju od pet tridesetominutnih igrano-dokumentarnih emisija pod naslovom “Dozvola za pušenje”.

Serija je pripremana oko godinu i pol, a u formi parodije popularnih kriminalističkih serija obrađivat će običaje i tradiciju uživanja duhana.

Bedi i Lošo - antijunaci

Serija se nastavlja na tri dosad emitirane emisije Etnoforenzičari: U gradu Dugom Selu, Kak se dela delanec te Piva i igara. Uz pomoć dvaju neobičnih agenata, kao i u dosadašnjim nastavcima, serija prati hrvatsku popularnu i tradicijsku kulturu.

Urednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky i redatelj Ivo Kuzmanić, koji potpisuju i scenarij, glavni su junaci svake epizode, a kao agenti Bedi (Pavlovsky) i Lošo (Kuzmanić) istraživat će ozbiljne teme na nesvakidašnji način.

Serija promatra uživanje duhana sa zdravstvenoga, gospodarskoga, sociološkoga i kulturnoga gledišta, a riječ je o tradiciji koja u Europi postoji već petstotinjak godina i koja je društveno duboko ukorijenjena.

Bedi i Lošo svojevrsni su antijunaci, nespretni i zbunjeni situacijama u kojima se nađu, ali uvjereni da su na visini zadatka. Agent Bedi legalist je zadužen za provjeru odnosa tradicije sa zakonskom regulativom, a agent Lošo zagovornik očuvanja tradicije koji smatra kako zakone treba prilagoditi običajima. Uz naše junake u svakoj emisiji sudjeluju stručnjaci i kazivači, koji su stvarne osobe i uloga im je autentična.

Dozvola za pušenje

Nakon što su od svoje šefice N dobili dozvolu za pušenje i počeli istragu, etnoforenzičari otkrivaju da svjetski trend rituala u kojima se duhan rabi zbog duhovnosti i zdravlja postoji i u Hrvatskoj. Gledatelji će doznati i da stroge kazne zbog pušenja u Europi postoje još od 17. stoljeća, no tomu unatoč pušenje je postalo tradicijom. Europski su vlastodršci još prije nekoliko stoljeća shvatili da je duhan pametnije oporezivati nego zabranjivati, no ono što se oporezuje postaje i predmetom krijumčarenja. Dva će se junaka susresti s legalnim proizvođačima duhana, s policijom, koja nastoji suzbiti crno duhansko tržište u Hrvatskoj, te s pravim, izvornim hercegovačkim krijumčarima. Agent Lošo upustit će se u eksperiment koji neće završiti uspješno kako je planirano. Osim toga, agenti će se pokušati ubaciti i u visoko društvo, pa će završiti i na natjecanju u pušenju cigara. Istražujući uživanje nargila u mladih, agent Lošo toliko se predaje zadatku da završava u psihijatrijskoj ustanovi na odvikavanju od pušenja. Na kraju svega šefica N, izbezumljena problemima koje su joj nagomilali u istragama, oduzima etnoforenzičarima dozvolu za pušenje, no prekasno, jer su već sve važne stvari o nezdravoj tradiciji uživanja duhana doznali i predstavili u svojemu izvješću. (N.K.)

 
PRVA EPIZODA

Nakon bavljenja slučajevima zaštite graditeljske baštine Dugog Sela, patvorenih vina Zagorja i Prigorja, te proizvodnje industrijskih i kućnih piva, dvojac etnoforenzičara - istražitelja i čuvara pučkoga i predajnoga - hvata se u koštac s novom enigmom: Kako preteći Grke i postati prvim i najvećim pušačima Europske unije?!

Naime, prema službenim je podacima iz 2014. najveći postotak pušača među zemljama EU imala Grčka, a Hrvatska je bila odmah iza nje! Vođeni tom idejom, agenti Lošo i Bedi kreću u istragu o razlozima i motivima uživanja duhana u Hrvata, tijekom prošlosti i sadašnjosti.

Već u 1. epizodi otkrit će kako svjetski trend neošamanističkih rituala - u kojima se duhan koristi zbog duhovnosti i zdravlja - postoji i u Hrvatskoj! Doznat će i da rigorozne kazne zbog pušenja u Europi postoje već u 17. stoljeću, no unatoč tome pušenje je postalo i ostalo tradicijom. Primjerice, dan uoči Gospe od Loreta u Primoštenu puše svi - čak i djeca! Doduše, kadulju.

nedjelja, 8. siječnja, 22.35, HRT 1

Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike