TvObzor
SVE U DESET

Albumi kojima se veselimo ove zime
Objavljeno 6. siječnja, 2017.

Prvo bih htio zahvaliti svim glazbenicima koji su bili toliko pažljivi te odlučili kako neće objaviti album 2016. godine. Ima ih dosta pa da ne nabrajamo. Veliko hvala još jednom. Prošla je godina bila jedna od najuspješnijih, bar kada je u pitanju pop-glazba, a odličnih albuma bilo je pregršt. Dogodilo se tako da u jednom danu, točnije 30. rujna, svoje albume objavili Solange, Bon Iver, Danny Brown i Nicolas Jaar, koji su uglavnom završavali na godišnjim listama najboljih izdanja protekle godine. No, dosta o prošlosti, okrenimo se novoj, 2017. godini, u kojoj bi prema najavama svoje nove albume trebali objaviti Arcade Fire, The National, Sigur Rós, Jay Z, Beck, LCD Soundsystem, St.Vincent, Gorillaz i Zack de la Rocha (iako njemu ne vjerujem, jer ga najavljuje već desetljećima), no mi smo se odlučili u ovom pregledu pozabaviti albumima koji bi se među nama trebali ukazati tijekom zime. Ili bar do kraja ožujka.

Chromatics – Dear Tommy

Tvorci jednog od omiljenih albuma 2012. godine “Kill for Love”, kojega smo slušali do iznemoglosti, najavili su još početkom 2015. godine kako bi se album trebao u prodaji pojaviti do Valentinova. No, međutim, nisu rekli do kojeg točno, pa se nadamo kako su zapravo uvijek mislili na 2017. godinu. Razlog našoj nadi sjajni su singlovi “I Can Never Be Myself When You’re Around”, “Shadow” i “Dear Tommy”, s kojima su nas razveselili tijekom posljednje dvije godine, a koji su pokazali kako su uspjeli održati kvalitetu koju su isporučili na već spomenutom “Kill For Love” albumu. I zagolicali nam maštu svojim iskorakom prema nekim novim glazbenim idejama s kojima ćemo se imati prilike sresti.

The Flaming Lips - Oczy Mlody

Četiri godine nakon “Terrora” čudnovato društvo iz Oklahome, predvođeno Wayneom Coyneom, objavit će danas (13. siječnja), svoj petnaesti album. S obzirom na to kako su njihovi spektakularni koncertni nastupi posljednje desetljeće u drugi plan stavili njihove albume, odlučio sam kako ću “Oczy Mlody” prihvatiti objeručke i dati mu priliku kakvu iskreno nisu dobili ni njegov prethodnik, ali ni “Embryonic”. No, tko im je kriv kad su nas razmazili s ova dva remek-djela “Soft Bulletin” i “Yoshimi Battles the Pink Robots” na prijelazu stoljeća.

Laura Marling - Semper Femina

Šesti album britanske kantautorice Laure Marling dolazi dvije godine nakon hvaljenog “Short Movie” za kojega je bila nominirala za Brit Awards. Istu nagradu osvojila je 2011. godine za album “I Speak Because I Can”. Datum objavljivanja je 10. ožujka, a ploča je snimana u Los Angelesu, na kojemu je producent bio Blake Mills, koji je surađivao s Johnom Legendom, Fionom Apple i Jimom Jamesom. Ako album bude na tragu najavnog singla “Soothing”, siguran sam kako će ga kritika i publika primiti objeručke.

Japandroids - Near To The Wild Heart Of Life

Singl “Near To The Wild Heart Of Life” dvojca koji stoje iza imena Japandroids, Briana Kinga i Davida Prowsea, objavljen je početkom studenoga i najavio je istoimeni treći album koji bi se u prodaji trebao pojaviti 27. siječnja. Duo in Vancouvera protresao je rock-svijet svojim prethodnim izdanjima “Post-Rock” i “Celebration Rock”, stoga sam siguran kako će nas ta njihova britka mješavina indie rocka, punka, noisea, garaže i postpunka još jednom oduševiti.

Elbow - Little Fictions

Novi, sedmi po redu album mančesterskih sinova, stiže 3. veljače, nakon tri godine diskografske pauze i albuma “The Take Off and Landing of Everything”. Bit će to prvo izdanje koje će Elbow objaviti nakon što je bubnjar Richard Jupp napustio bend u ožujku prošle godine. Iako je Guy Garvey tijekom 2015. godine objavio solo album “Courting the Squall”, koji nije naišao na odobravanje kritike, prije svega jer je zvučao identično kao matični mu bend, nakon što sam čuo najavni singl “Magnificent (She Says)”, ne mogu dočekati da prođe ovaj predugački siječanj.

Ryan Adams - Prisoner

Dvije godine prošlo je od kada je Ryan Adams snimio svoju verziju “1989” albuma, kojim je Taylor Swift zakoračila prema vrhovima pop-glazbe. U sedamnaest godina, koliko je prošlo od njegovog debija “Heartbreaker”, Ryanu će “Prisoner” biti šesnaesti album, a ako tome još pridodamo diskografiju koju ima kao član Whiskeytowna, čovjek je na najboljem putu da tijekom karijere objavi više albuma od Neila Younga. Međutim, unatoč hiperprodukciji kojom izbacuje svoje albume, Ryan Adams je jedan od najvećih živućih američkih kanautora, čije albume kritičari vole.

The Jesus and Mary Chain - Damage And Joy

Pripremite uši jer braća Jim i William Reid vraćaju se 24. ožujka, nakon devetnaestogodišnje pauze. Naime, toliko je prošlo od posljednjeg albuma “Munki” škotskih bukača imenom The Jesus and Mary Chain. Iako osobno nisam ljubitelj ponovnog okupljanja bendova, jer sam mišljenja kako je jedino novac u pitanju te uvijek postoji bojazan da će igrati na sigurno i nuditi nam jedino mnogo nostalgije, dvojac koji je objavio “Psychocandy” u mojem svijetu ima kredita dok se planeta Zemlja okreće.

Nelly Furtado - The Ride

Gotovo smo zaboravili da je nekoć bila poput ptice, jer prošlo je od tada punih sedamnaest godina kako smo se prvi put sreli s Nelly Furtado i njenim sjajnim debijem “Whoa, Nelly!”. U međuvremenu ova kanadska pjevačica objavila je četiri albuma, pokupila mnoštvo Grammya, družila se sa svim mogućim glazbenim zvijezdama i producentima, a njeno posljednje izdanje bio je album “The Spirit Indestructible”, objavljen prije pet godina. “The Ride”, koji je najavljen za 31. ožujka, producirao je John Congleton, a najavio ga je singl “Pipe Dreams” tijekom studenoga 2016. godine.

Depeche Mode – Spirit

Depeche Mode u listopadu prošle godine najavili su novi album “Spirit” koji će biti objavljen tijekom proljeća nakon kojeg slijedi svjetska turneja. Album je snimljen u Santa Barbari i New Yorku, a produkciju potpisuje James Ford (Simian Mobile Disco), dok im je sintisajzere programirao Matrixxman. Turneja "Global Spirit Tour" vodi ih tijekom ljeta 2017. kroz većinu europskih glavnih gradova, od Švedske, 5. svibnja, do Rumunjske 23. srpnja. “Spirit” će biti 14 album u karijeri Depeche Modea, prvi nakon “Delta Machine” iz 2013. godine

Grandaddy - Last Place

Napokon. Trebalo je deset godina Jasonu Lytleu da okupi dečke i snime novi album koji su nazvali “Last Place”, kojemu ćemo svjedočiti 3. ožujka. Iako su tijekom 2012. godine odradili nekoliko reunion koncerata koji su očigledno bili okidač da Lytle napokon popusti i pruži ruku pomirenja Kevinu Garciji i ostalim dečkima. Grandaddy su 1997. godine objavili maestralan debi “Under the Western Freeway”, nakon kojeg su uslijedila dva prekrasna izdanja “The Sophtware Slump” (2000.) i “Sumday” (2003.). Posljednji “Just Like the Fambly Cat” (2006.), nije bio u rangu s prethodnicima.

Piše: Nikola KUČAR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike