Sport
MARIN VUČKO, KONDICIJSKI TRENER “BIJELO-PLAVIH”

Kada igračima zadam teže vježbe, poručuju mi: “Vrati se u Afganistan”
Objavljeno 4. siječnja, 2017.
Najveći pomak u pripremi napravili smo u programu prevencija ozljeda

Za nepunih 12 mjeseci NK Osijek doživio je pravu metamorfozu. Dolaskom novih vlasnika ubrizgana su značajna financijska sredstva, koja su klubu osigurala stabilnost, a nakon toga sve je bilo na “neposrednim proizvođačima”, da svojim izvedbama na terenu naprave i željeni iskorak na rezultatskom planu.

Savršena priprema

Tu, naravno, pripadaju nogometaši i stručni stožer, na čelu sa Zoranom Zekićem, koji su na gotovo savršen način odgovorili upravi kluba te napravili čak i veći rezultatski napredak od planiranog. Važnu ulogu u Zekićevu stožeru odradio je i kondicijski trener Marin Vučko, čiji je rad itekako vidljiv u uspjesima osječkog prvoligaša.

U osječkom je prvoligašu sada već gotovo punih godinu dana, točnije, od 8. siječnja 2016. Završio je Školu za kondicijskog trenera na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a u Gradski je vrt stigao na poziv trenera Zorana Zekića.

- NK Osijek mi je prvi profesionalni klub, prije toga sam radio i na Akademiji Krpan&Babić, godinu i pol dana, te u ŽNK Osijek - počeo je priču Vučko.

Osam godina radio je u Hrvatskoj vojsci, bio je u mirovnoj misiji u Afganistanu.

- Igrači se ponekad zbog toga znaju šaliti sa mnom i kao odgovor na vježbe koje im zadam kažu: “Vrati se u Afganistan, nemoj nas više ubijati” - kaže uz smijeh kondicijski trener “bijelo-plavih”.

Poznato je kako je Zekić zagovornik visokog presinga, što je, jasno, lakše reći nego realizirati, a za to igrači moraju biti praktički savršeno tjelesno pripremljeni. A i što manje na listi ozlijeđenih.

- Zekić inzistira na prevenciji ozljeda, a svi ti sadržaji koje koristimo u treningu preduvjet su za intenzivan rad, da možemo nadograditi brzinu, eksplozivnost, agilnost... Najvažnije je u tom prevencijskom programu testiranje funkcionalnosti pokreta (FMS). Tu smo napravili izuzetno velike pomake. Ne samo što smo trenutno spasili dečke od ozljede nego i za poslije - pričao je Vučko, koji će od ponedjeljka krenuti u treće pripreme s “bijelo-plavima”.

O tome koliko su osječki nogometaši bili dobro pripremljeni, svjedoči i podatak kako su često u drugom poluvremenu lomili otpor svojih suparnika, zabijajući nerijetko pogotke i u samim završnicama. Nimalo nevažan podatak je i broj ozljeda s kojim se Zekić sa svojim pomoćnicima morao susretati tijekom prvenstva.

Prije je često tijekom prvenstva i priprema dobar dio igrača bio ozlijeđen. U posljednje se vrijeme to drastično popravilo.

- Posljednja dva i pol mjeseca nismo imali ozljedu niti su igrači bili na poštedi, a izdvojio bih četiri razloga za to. Na prvom mjestu teške, naporne, intenzivne pripreme koje smo odradili ljetos. Drugo, izuzetno dobro doziranje tjednog volumena rada, što je možda i najvažnije. Cilj je da igrači svaki vikend dočekaju na vrhuncu sportske forme, jer jasno je da ne valja ni podtreniranost ni pretreniranost. Trener Zekić ima jako dobar osjećaj za te stvari. Treća je velika motiviranost i spremnost igrača da podnesu visoko intenzivan rad i ispune sve zahtjeve stavljene pred njih. I četvrto, s jako malim brojem igrača koji su bili ozlijeđeni tijekom sezone dobili smo i to da su igrači u prilici da stalno napreduju, a ne da stagniraju jer su konstantno u procesu rehabilitacije.

Moć ponavljanja

Moderne metode treniranja zahtijevaju doziranje specifičnih treninga za pojedince?

- Dosta je toga individualizirano i pokušavamo što je više toga moguće prilagoditi pojedincu i njegovim potrebama i pozicijama. Tako, na primjer, različite vježbe odrađuju bekovi, koji duže sprintaju, od igrača u sredini, koji moraju stalno biti u visokom ritmu. Za sve to koristimo različite tehnike rada, kao što je RSA (moć ponavljanja sprinta), izuzetno važna da bi nogometaš mogao odraditi svoj sprint u prvoj i u posljednjoj minuti istom brzinom. Sama brzina sportaša ovisi i o genetici, ali na moć ponavljanja možemo utjecati. Zatim imamo SAQ (brzina, agilnost, eksplozivnost), što se prije radilo posebno, a sada je to objedinjeno jer se struktura nogometnih kretanja i sastoji od puno malih doskoka i promjena smjera i svega, nema pravocrtnog sprinta. Tu je i FMS - funkcionalnost pokreta (stabilnost i mobilnost zglobova, izuzetno važno za prevenciju ozljeda). Ako to nije bilo rađeno kako treba, dolazilo je do čestih ozljeda, primjerice, koljena, ligamenata i ostalog.

Logično je da intenzitet i volumen treninga nisu isti u pripremnom razdoblju i tijekom sezone. Slično vrijedi i za igrače koji ne uspiju odraditi cijele pripreme s ostatkom momčadi.

- Igračima koji se kasnije uključe teško je uhvatiti ritam treninga ostatka ekipe jer, između ostalog, imaju i slabu toleranciju na umor, a tada je ostatak momčadi već na visokoj razini. Zato i treneri teže tomu da od prvog do posljednjeg dana priprema imaju sve igrače na okupu, to je preduvjet za kasniji intenzivniji rad. Oni koji propuste dio ili cijele pripreme naknadno dodatno rade kako bi to nadoknadili, ali onda im kasni superkompenzacija (pojava povišene radne sposobnosti).

Rad s loptom

Pripremno razdoblje i treninzi u njemu, neovisno o sportu, često su sportašima najdosadniji. Nekada su treneri “ubijali” igrače gotovo čistim atletskim treninzima.

- Kod nas je potpuno drukčije. Od prvih dana trener Zekić inzistira da u svim vježbama bude i lopta. Lakše je i igračima podnositi intenzitet priprema, a i štedi se na vremenu, jer se odjednom rade dvije-tri stvari.

Premda je još zimska stanka, za Vučka, kao i za ostatak Zekićeva stožera, ali i igrače, nije bilo dugog odmora. Nogometaši su dobili individualni program rada, pomoćnici snimaju moguća pojačanja, a Vučko već danima trenira s trojcem koji će u Kinu s reprezentacijom te rekonvalescentima i mlađim igračima koji su blizu prve momčadi.

- Tijekom praznika sam iskoristio tri dana i za dodatnu edukaciju. Proširio sam vidike, a i dobio potvrdu svog rada, pa na temelju toga igrači mogu očekivati novine u treninzima. Bit će ugodno iznenađeni, ha, ha - uputio je Vučko malu najavu “bijelo-plavim” nogometašima o tome što će ih čekati od ponedjeljka.

Goran ROGULJIĆ

poseban program

TRENINZI SE DOSTA PRILAGOĐUJU POJEDINCU

Igrači rade na sebi

Vučko ističe kako je na treninzima atmosfera izuzetno dobra, šala i smijeh su tu, ali je trener Zekić jasno povukao crtu gdje prestaje šala a počinje ozbiljan rad.

- Nemam stvarno prigovora ni na jednog igrača, iako bih istaknuo nekoliko njih koji puno rade na sebi. To su prije svega Mioč, Matas, Vojnović, Perošević, Pušić, a izdvojio bih i kapetana Barišića, koji primjerom i odnosom prema radu opravdava dodijeljenu ulogu. Također komunikacija unutar stožera je izvrsna, Zekić je sve to dobro organizirao, svaki detalj je pod nadzorom i ništa nije prepušteno slučaju.

Pomaci i u prehrani

Velike pomake koje su novi vlasnici osigurali vidljivi su praktički u svakom segmentu, pa tako i u onom jako važnom za sportaše - prehrani. I ovdje svoju ulogu ima Vučko, koji je završio i nutricionistički tečaj te može savjetovati igračima što konzumirati.

- Pokušavamo na to utjecati što više možemo i mogu reći da se igrači dobro i kvalitetno hrane te na vrijeme popunjavaju glikogen. Vide se pomaci pa svatko ima svoju suplementaciju u prehrani, što konzumira prije, tijekom i nakon treninga.

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike