Regija
ZAVRŠENA SANACIJA RUPE

Škola je sigurna, đaci se vraćaju
Objavljeno 4. siječnja, 2017.

BABINA GREDA

Babogredski osnovnoškolci vraćaju se kući! Više nisu učenici putnici i za 12 dana ponovno će sjesti u školske klupe u svome selu i u svojoj matičnoj školi.

Dvije godine

Nakon dugo vremena tijekom kojeg je predstavljalo gorući problem u Babinoj Gredi te bilo uzrok golemog nezadovoljstva i prosvjeda ogorčenih roditelja i učenika OŠ Mijata Stojanovića, gradilište buduće sportske dvorane konačno je sanirano. Riječ je o šest metara dubokoj jami koja već više od dvije godine zjapi prazna nakon što je izvođač radova završio u stečaju i koja je prijetila urušavanjem okolnih objekata. Sigurnost učenika i zaposlenika škole bila je ugrožena i Ministarstvo obrazovanja donijelo je početkom školske godine odluku o tome da će 320 babogredskih osnovaca nastavu do daljnjega pohađati u Cerni i Županji. Ogorčeni roditelji tražili su hitnu sanaciju gradilišta, dovođenje škole u stanje sigurnosti i povratak učenika u matičnu školu, prijetili masovnim prosvjedom i najavljivali da djecu više neće slati na nastavu. Uzavrelu situaciju smirio je ministar obrazovanja Pavo Barišić. Početkom studenoga u Babinoj Gredi se sastao s Vijećem roditelja i obećao kako će se djeca u drugom polugodištu vratiti u svoju školu. Sanacija gradilišta krenula je početkom prosinca, radovi su povjereni GK grupi, koja je posao odradila u dogovorenom roku, odnosno do kraja 2016. godine, i time stvorila uvjete prihvat učenika i ponovno održavanje nastave u školskoj zgradi.

Ide i dvorana

- Jama je konačno sanirana i djeca se 16. siječnja vraćaju u svoju školu. Općina šalje dokumentaciju u Ministarstvo financija radi ishođenja suglasnosti za kreditno zaduženje kod HBOR-a koje nam mora odobriti Vlada RH. Isti iznos, sukladno ranijem dogovoru s resornim ministarstvom, osigurala je i Vukovarsko-srijemska županija. Tako doista više nema razloga da Ministarstvo obrazovanja ne izradi nove troškovnike i u što kraćem roku ne raspiše natječaj za izbor izvođača radova. Realno je očekivati da se na proljeće, u travnju ili svibnju nastavi gradnja školske sportske dvorane - pojasnio je načelnik Babine Grede Josip Krnić.

Završetak radova i stavljanje školske sportske dvorane u funkciju očekuje se za dvije godine. Načelnik Krnić podsjeća kako trakavica oko gradnje sportske dvorane u tome selu traje već nekoliko godina i da je krajnje vrijeme da se priča konačno privede kraju, tako da i babogredski osnovnoškolci, prvi put u dugoj povijesti sela, dobiju školsku sportsku dvoranu i primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja kao što ih imaju i njihovi vršnjaci diljem Hrvatske.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Pomogao i Franjo Verić

Krnić napominje da je u sanaciju gradilišta bio uključen i njihov Babogredac, dr. sc. Franjo Verić, umirovljeni profesor Građevinskog fakulteta u Zagrebu, jedan od najvećih živućih stručnjaka u Hrvatskoj za utemeljenje zgrada. On je puno pomogao i Općini i Ministarstvu u uspješnom završetku provođenja cijelog postupka. Verić je, dodaje, bio i član stručnog Povjerenstva za izradu ekspertize proboja nasipa kod Rajeva Sela.

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike