Regija
GOSPODARSKA ZONA TEČINE

Do lipnja će biti gotov
Centar za sušenje drva
Objavljeno 3. siječnja, 2017.

BABINA GREDA - U gospodarskoj zoni Tečine u Babinoj Gredi do lipnja ove godine s radom će početi Centar za sušenje drva, a bit će otvorena i 24 nova radna mjesta. Vukovarsko-srijemska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša donijelo je sredinom prosinca rješenje o tome da je projekt prihvatljiv za ekološku mrežu jer ne postoji mogućnost negativnih utjecaja i odmah se krenulo s pripremnim radovima na izgradnji Centra. Zahtjev za ocjenu ekološke prihvatljivosti podnijela je Unisol Kastelica d.o.o. iz Zagreba, sestrinska tvrtka Uni Viridasa koji je nositelj projekta elektrane na šumsku biomasu Viridas Biomass, kapaciteta 9,9 MW, koja već više od godinu dana uspješno radi u gospodarskoj zoni. Riječ je o najvećem hrvatskom kogeneracijskom postrojenju na šumsku biomasu i najvećoj greenfield investiciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projektom Centra predviđena je gradnja osam građevina: četiri sušionice za sušenje drva od kojih će svaka imati osam komora, zatvorena hala sa sortirnicom, nadstrešnica za odlaganje drvne sirovine, upravna zgrada te trafostanica. Također je planirana i hidrantska mreža te toplovod koji će biti spojen na energanu koja se nalazi na susjednoj katastarskoj čestici, a služit će kao izvor eneregije za sušenje drva u sušionicama te grijanje građevina na predmetnoj parceli.

- Na lokaciji smo već krenuli s pripremnim radovima i očekujemo da ćemo do lipnja biti gotovi. Centar za sušenje drva gradi se prema zahtjevu krajnjeg korisnika, a to je Florian grupa, odnosno njihovo društvo Lipovljani Lignum. Centar im je potreban kako bi stvarali dodatnu vrijednost za ostale poslovne aktivnosti koje nisu i neće sve biti koncentrirane u Babinoj Gredi. Ovo im je jedan od bitnih koraka kako bi dobili viši stupanj finalizacije svog drvnog asortimana - pojašnjava članica Uprave Uni Viridasa Sunčica Lalić. Napominje da je talijanska Florian grupa već više od 40 godina prisutna na tržištu drvom i drvnim proizvodima i danas je jedna od tri vodeće tvrtke u hrvatskoj drvnoj industriji. U Babinoj Gredi radit će jedan manji dio svog širokog segmenta poslovanja. U sklopu Florian grupe Hrvatska, Lipovljani Lignum bavi se proizvodnjom lijepljenih elemenata za prozore i vrata, masivnih ploča, te gotovih termo tretiranih podova.

- Naše sestrinsko društvo ovdje nastupa isključivo kao investitor, odnosno kogeneracija koja će davati toplinsku energiju, a krajnji korisnik Lipovljani Lignum projekt će dalje razvijati i otvarati radna mjesta. Investiciji se pristupa etapno, tako da vjerujem da će i prije spomenutog roka dio biti u funkciji. U Babinoj Gredi imat ćemo ogledni primjer u kojem tri, četiri različita projekta sinergijom mogu jako lijepo funkcionirati - zaključuje Lalić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ULAGANJE I U VUKOVARU

Vlasnik talijanske Florian grupe Elvio Florian najavio je novi investicijski plan te grupe za Hrvatsku. Prema njemu će u Vukovaru uložiti 25 milijuna eura u novu tvornicu parketa, postrojenje kogeneracije i proizvodnju peleta, gdje će zaposliti oko 500 novih ljudi te angažirati još bar pet-šest manjih tvrtki iz drvnog sektora kao kooperante.

Projektom Centra predviđena je gradnja osam građevina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike