Ekonomija
OD 1. SIJEČNJA IZMJENE ZAKONA O TROŠARINAMA

Novim mjerama država će smanjiti crno tržište rakije
Objavljeno 3. siječnja, 2017.

S 1. siječnja na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o trošarinama kojima se uvode određene izmjene za male proizvođače jakog alkoholnog pića (JAP), tzv. rakijaše. No, u Područnom carinskom uredu Osijek (PCU) ističu i podsjećaju da obveze za rakiju proizvedenu u 2016. ostaju iste kao i prijašnjih godina. Jedna od njih je ukidanje obveze podnošenja godišnjeg obrasca za obračun trošarine za male proizvođače JAP-a. Ona, kao i druge novosti, a o čemu će Carinska uprava izvijestiti detaljnije idućih dana, kaže Sunča Cerovčec, voditeljica Službe za trošarine i posebne poreze PCU-a Osijek, imaju za cilj uvesti što više malih proizvođača u sustav naplate trošarina, što više smanjiti tu ilegalnu, sivu zonu koja je ostala i nakon oporezivanja proizvodnje rakije “u dvorištima” jer narod smo koji teško prihvaća novosti, pogotovo kada su one financijske obaveze.

Stalni nadzor

– Stalno se provode mjere kontrole, nadzora, no još uvijek ima dosta onih koji to ilegalno rade i upravo se ovim mjerama htjelo doskočiti tomu - kaže Cerovčec.

Mnogi na pečenje rakije gledaju (samo) kao na tradiciju. – Je li proizvodnja konjaka u Francuskoj, palinke u Mađarskoj tradicija ili je zakonom i obvezama uokvirena?! - reagira na tu tezu proizvođač voćnih rakija i likera Goran Đanić iz Podgorača.

Zakon o trošarinama pod malim proizvođačem JAP-a podrazumijeva fizičku osobu koja alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola (č.a.) godišnje po kućanstvu. Dužan je prijaviti nadležnoj carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u Registar trošarinskih obveznika, a trošarinu plaća 100 kuna ako je ispekao rakiju u kotlu obujma 40 - 100 litara, odnosno 200 kuna za veći kotao. U slučaju da ukupna proizvodnja za vlastite potrebe prijeđe 20 litara č.a. godišnje po kućanstvu, taj je “rakijaš” dužan, uz iznos godišnjeg paušala, platiti i trošarinu od 53 kn/l č.a. za proizvodnju iznad dopuštenih 20 l č.a. PCU je podsjetio da mali proizvođač sam obračunava i plaća trošarinu na alkohol ne čekajući nikakve uplatnice i formulare iz mjesno nadležnog carinskog ureda.

Podmiriti sve obveze

- Ispeče li se veća količina od neoporezivih 20 l, tada se uz ranije obračunati godišnji paušal samo na razliku iznad 20 l č.a., koji predstavlja oporezivi dio proizvedene rakije, dodatno obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53 kn/l č.a., ističu u PCU te podsjećaju da je mali proizvođač najkasnije do 20. siječnja tekuće godine za proteklu, mjesno nadležnom CU-u dužan dostaviti godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini JAP-a za vlastite potrebe, obujmu kotla i obračunatoj trošarini.

- Ako nije proizveo više od 20 l č.a. po kućanstvu, tada se u obrascu Godišnjeg izvješća ne popunjava tablica T-2 kao što to iz neznanja mnogi pogrešno čine, već samo tablica T-1 u kojoj se obračunava godišnji paušal ovisno o obujmu kotla. Krajnji rok za dostavu godišnjeg izvješća za 2016. o ukupno proizvedenoj količini JAP-a je 20. siječnja, a za uplatu trošarine je do 31. siječnja 2017., ističu u PCU Osijek, gdje naglašavaju da odredbe koje se odnose na prijavu za upis u Registar trošarinskih obveznika ostaju iste, odnosno svi mali proizvođači, neovisno o tome jesu li vlasnici kotla ili ga unajmljuju, obvezni su po Zakonu o trošarinama najkasnije osam dana prije početka proizvodnje registrirati se podnošenjem Prijave za upis u Registar trošarinskih obveznika mjesno nadležnom CU-u prema svome mjestu prebivališta. Jednom upisani kao mali proizvođači ne moraju se svake godine ponovo prijavljivati. Odjaviti se mogu u svakom trenu ako su prethodno podmirili sve obveze, a trošarinska obveza ne nastaje im za tekuću godinu u kojoj se do 30. lipnja odjave podnošenjem obrasca PUR-odjava. Ako je proizvođač i vlasnik kotla, odjaviti se može tek uz prethodno pečaćenje kotla na vlastiti pismeni zahtjev i trošak od 100 kuna. Kako navodi Celovčec, u 2015. na području PCU Osijek, što obuhvaća Osječku, Brodsku i Virovitičku županiju, bilo je prijavljeno 15.866 obveznika kao malih proizvođača, a koji su na ime paušala i trošarina u proračun RH uplatili 1.734.065 kn.

Suzana ŽUPAN

Goran Đanić

proizvođač rakija

Nelojalna konkurencija ne plaća ništa, ne zapošljava…

U proizvodnji rakije sam 12,5 godina i uredno plaćam trošarine i druge obveze. Ni dana ne kasnimo s plaćanjem trošarina i PDV-a, no velik dio proizvođača se i dalje tomu opire. Mi smo jedini u Europi i svijetu gdje smo najvažniji sebi kada je riječ o obvezama, a najglasniji kada je riječ o pravima. Tijekom godine imam 28, a sada 20 zaposlenih. Kako da se ja nosim na tržištu s takvim pozicijama u odnosu na nelojalnu konkurenciju koja ne plaća ništa, nije zaposlila niti će zaposliti i jednog radnika? Gdje su njoj kontrole stakla, kartona…? Kako je moguće da mi u Slavoniji prodajemo ispod 1 %, da u dubrovačkom kraju imate registriranu proizvodnju šljivovice, a nigdje šljive? Tu nešto ne štima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČELA JOŠ JEDNA BERBA BELJSKIH RAJČICA

Baranjci na tržište otpremili već 50 tona domaće rajčice

2

ŽELE DA IH SE UVRSTI U SEKTOR TURIZMA

I nautičari traže mjere za opstanak

3

ZAŠTITA OD ŠIRENJA KORONAVIRUSA

BMW će početi proizvoditi maske