Kultura
U 2016. UKUPNO ODIGRALI 266 PREDSTAVA

Dječje kazalište Osijek: Ansamblu 8 nagrada, a predstavi “Nije me strah” nominacija
Objavljeno 3. siječnja, 2017.
Predstave - reprizne i premijerne - pogledalo je oko 51.000 gledatelja

Još je jedna uspješna (kalendarska) godina iza Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, u kojoj su realizirali sve planirano.

Publiku svih dobi razveselili su s čak pet premijernih naslova – “Nije me strah” (autorica Dubravka Pađen Farkaš, redateljica Ljudumila Fedorova), “Ja magarac” (autori Zvonimir Balog i Nives Madunić Barišić, r. Dražen Ferenčina), “Čarobni kolač” u koprodukciji s GK “Joza Ivakić” Vinkovci (Kristina Gavran, r. Frana Marija Vranković), “Bijeli jelen” (Vladimir Nazor, r. Tamara Kučinović) i “Legende o Kristu” u koprodukciji s Kazalištem Oberon Koprivnica (Selma Lagerlof, r. Damir Mađarić) te obnova “Vesele avlije” (Branko Mihaljević, r. Lidija Helajz obnovila prema orig. zamisli Ivana Baloga). Na programu su imali i 14 repriznih naslova iz prošlih sezona.

Svoje su produkcije, ponosni su donjogradski kazalištarci, izveli Dramski studio, Dramski studio za srednjoškolce, Baletni studio i Plesna igraonica Početnica. Nisu izostale ni tradicionalne manifestacije Djeco, kazalište vas zove, Noć kazališta i Zimske radosti, koje publici donose prigodu uživati u drukčijim sadržajima ili uobičajenom repertoaru po pristupačnijim cijenama.

Prošle su kalendarske godine ukupno odigrali 266 predstava iz premijernog i repriznog programa te produkcije studija i plesne igraonice. Najviše je puta izvedena predstava “Nije me strah” (39), u stopu ju slijedi blagdanska “Legende o Kristu” (37), a potom i “Vrijeme za bajku” (31).

Predstave je pogledalo oko 51.000 gledatelja, a ukupan se broj gledatelja koji je prošao kroz kazalište te festivale i gostovanja penje do gotovo 60.000!

Ugostili su brojne udruge, manifestacije, izložbe, predstave i koncerte, ali i sudjelovali na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, njih čak 14: 32. internacionalni festival Sarajevska zima; 15. požeški plesokaz (Baletni studio); XXI. vukovarsko lutkarsko proljeće; 13. TREPS susreti, Zagreb (Baletni studio); XXIV. kotorski festival pozorišta za djecu; 49. međunarodni festival kazališta lutaka PIF; 23. međunarodni festival kazališta za djecu (Subotica); 15. dani Balinta Vujkova (Subotica); 15. internacionalni festival dječjih kazališta, Banja Luka; 2. festival Jaje (Koprivnica); 19. susreti profesionalnih kazališta HC Assitej (Čakovec); 3. slatinska mala scena; 21. revija lutkarskih kazališta (Rijeka); 13. dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište (Beograd).

Uz gostovanja na festivalima, predstave su vidjela i djeca u drugim gradovima Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske županije, ali i zemalja u okruženju.

Predstava “Nije me strah” nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta, a umjetnički ansambl i glumci osvojili su i OSAM nagrada: na Vukovarskom je lutkarskom proljeću nagradu za životno djelo dobila Lidija Helajz, posebnu nagradu ASSITEJ-a Crna Gora predstava “Jonathanov let”, a s 49. su PIF-a u Osijek donijeli četiri nagrade: Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Kristina Fančović. S festivala u Subotici s nagradom za glumačko animatorsko majstorstvo vratio se ravnatelj Ivica Lučić, a na 15. izdanju banjalučkog festivala glumačkom je nagradom ovjenčan Edi Ćelić.

Šlag na kraju, prvakinja njihova malog i skladnog ansambla Zvjezdana Bučanin u sklopu je Europske noći kazališta svečanom izvedbom predstave “Zeko, Zriko i Janje” obilježila vrijednu obljetnicu – 40 godina umjetničkog rada!

Narcisa VEKIĆ

5 premijera

PONUDILI SU VJERNOJ PUBLICI

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike