Sport
“AKCIJA STADION”

Nacionalni stadion u Osijeku ujedinio sve političke opcije
Objavljeno 2. siječnja, 2017.
Osječki političari inicijativu čelnika osječkog nogometnog prvoligaša

Priča o mogućnosti gradnje nacionalnog stadiona hrvatske nogometne reprezentacije u Osijeku izazvala je u gradu i Slavoniji oduševljenje, ali i skepsu. “Tako lijepe stvari ne događaju se nama, obično zaobilaze Slavoniju”, reći će mnogi koji s obzirom na ranija obećanja više nisu optimisti o bilo kojem pitanju. Poticaj nastavka priče sigurno je kako oko 60 posto anketiranih na jednom nacionalnom portalu podržavaju gradnju nacionalnog stadiona u Osijeku. Znači, podrška projektu stiže iz cijele Hrvatske, ne samo iz Osijeka i Slavonije.

Konsenzus

Druga je ohrabrujuća stvar svakako da je ideja pozdravljena u svim političkim opcijama. Kod osječkih političara i saborskih zastupnika različitih stranaka o pitanju “akcije stadion” zavladao je konsenzus.

Ideja predsjednika NK Osijek Ivana Meštrovića itekako se sviđa i osječkom gradonačelniku Ivanu Vrkiću.

- To je izvrsna ideja. Zašto bi se sve odigravalo u Zagrebu. To bi bilo dobro i za hrvatsku politiku da se disperziraju veliki projekti i događaji po cijeloj Hrvatskoj. Naravno, kao gradonačelnik bio bih presretan da se to i ostvari, ako se već ulaže u novi stadion, gradnja nacionalnog stadiona bila bi samo dodatna vrijednost - rekao je gradonačelnik Osijeka.

U tom procesu Grad Osijek je partner bez kojeg se ne može.

- Možemo i spreman sam sjesti i razgovarati s centralnom vlasti i HNS-om. S naše strane učinit ćemo sve kako bismo riješili prije svega pravne odnose vezano uz pitanje zemljišta, naravno sve u skladu sa zakonom kako bi se taj prostor mogao iskoristiti za namjenu gradnje stadiona - rekao je Vrkić

Saborski zastupnici iz Osijeka i četvrte izborne jedinice svi redom pozdravljaju i podržavaju ovu inicijativu. Ivan Anušić iz HDZ-a spreman je uključiti se kako bi se to doista i realiziralo.

- Apsolutno podržavam gradnju nacionalnog stadiona u Osijeku, odnosno gradnju stadiona na kojem će se moći igrati i najveće utakmice hrvatske reprezentacije. Poznato je kako je i dosad stadion u Gradskom vrtu uvijek bio ispunjen kada je igrala hrvatska reprezentacija. Osijek ima lijepu sportsku dvoranu, vjerujem kako će uskoro dobiti i jednako lijep i funkcionalan stadion. Naravno, govorim o nečemu o čemu zasad nemam dovoljno podataka. Ne znam točno koliko bi taj projekt stajao, ali svakako vjerujem da bi tu značajnu ulogu osim vlastitih sredstava imali i EU fondovi. Što se mene tiče, spreman sam na suradnju, razgovor s ljudima iz Nogometnog kluba Osijek, čuti i od njih što se od mene kao saborskog zastupnika očekuje. Spreman sam i dati konkretan savjet vezano uz mogućnost izvlačenja novca iz europskih fondova, a isto tako biti spona između njih i Vlade Republike Hrvatske, prema Vladi prezentirati njihove želje i planove vezano uz ovaj očito veliki projekt - rekao je Anušić.

I na lijevom političkom spektru nisu protiv ovakve ideje. Dapače. Domagoj Hajduković (SDP) veseli se prije svega konačnoj najavi gradnje novoga stadiona na mjestu današnjeg Gradskog vrta.

Izvan Zagreba

- Emotivno sam vezan uz NK Osijek, član sam kluba i zato podržavam općenito ideju o gradnji stadiona koji će u prvom redu osigurati komfor za gledatelje na utakmicama Nogometnog kluba Osijek. Što se tiče ideje o nacionalnom stadionu u Osijeku, to mi se sviđa i to je definitivno nešto o čemu bi hrvatska Vlada trebala razmišljati. Naravno, dosta je tu otvorenih pitanja. Prije svega koliko će nas taj projekt stajati, tko će ga financirati i kada jednog dana projekt zaživi, na koji će se način stadion održavati. No, ne vidim nikakve zapreke da nacionalni stadion bude izvan Zagreba, štoviše istok Hrvatske i Osijek kao njegovo središte sigurno to zaslužuju - rekao je Hajduković.

Ivan Vrdoljak, HNS, takođe je suglasan u ideji nacionalnog stadiona u Osijeku.

- Dajem apsolutnu podršku tome. Mislim da je sada pravi trenutak. Lokalna politička situacija je homogena, u nogometnom savezu imamo ljude od utjecaja i vjerujem da s Vladom možemo pronaći način kako ovo realizirati. Svi trebamo pomoći, vjerujem da najveći problem i nije kako osigurati potreban novac jer to nije toliko prezahtjevna investicija koja se ne može pokriti sredstvima od Vlade, HNS-a, investitora, pa i možda pronaći način kako povući sredstva iz EU fondova. A koliko smo mogli vidjeti, i sam NK Osijek ponudio se pokriti veći dio troškova.

Vrdoljak ipak upozorava:

- Treba dobro proučiti što nakon toga, odnosno kako financirati održavanje stadiona, jer ako to nije održivo, gubi smisao. Tako bi se izbjegla situacija da nam objekti propadaju, kao što se to znalo događati s nekim velikim sportskim objektima koji su se gradili u Hrvatskoj posljednjih godina. Treba to sve dogovoriti, ali u svakom slučaju ideja je odlična i treba poraditi na njoj.

Znači, osječki političari i saborski zastupnici su jedinstveni. Svi su za to da nacionalni stadion bude u Osijeku. Stoga, ni Vlada RH sigurno ne bi trebala biti protiv.

Krešimir LACKOVIĆ/Goran ROGULJIĆ

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

To bi bilo dobro za hrvatsku politiku da se disperziraju veliki projekti i događaji po cijeloj Hrvatskoj. Grad Osijek učinit će sve kako bi riješili pravne odnose vezano uz pitanje zemljišta da bi se taj prostor mogao iskoristiti za gradnju stadiona.

Ivan Anušić

HDZ

Podržavam gradnju stadiona na kojem će se moći igrati i najveće utakmice hrvatske reprezentacije. Što se mene tiče, spreman sam na suradnju, čuti od ljudi iz Nogometnog kluba Osijek što se od mene kao saborskog zastupnika očekuje. Spreman sam biti spona između njih i Vlade RH.

Domagoj Hajduković

SDP

Prije svega podršavam ideju gradnje stadiona koji će osigurati komfor gledateljima u Osijeku, a ideja o nacionalnom stadionu u Osijeku sigurno je nešto o čemu bi hrvatska Vlada trebala i morala razmišljati.

Ivan Vrdoljak

HNS

Mislim da je sada pravi trenutak za ovakve projekte s obzirom na to da je lokalna politička situacija homogena, u nogometnom savezu imamo ljude od utjecaja i vjerujem da s Vladom možemo pronaći način kako ovo realizirati. Naravno, pitanje je kako financirati održavanje jer ako to nije održivo, onda sve gubi smisao.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike