Zdravlje
AVOKADO

Najdragocjeniji dar prirode
Objavljeno 2. siječnja, 2017.

Avokado je sigurno jedan od najdragocjenijih darova prirode i u mnogo znanstvenih studija pokazao se kao voće unikatnog sastava. Avokado potječe iz Središnje Amerike, a danas se koristi diljem svijeta. Svrstava se u kategoriju velikog koštunjavog voća jer sadrži samo jednu veliku košticu.

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, odnosno zdravim mastima. Sadrži čak tri puta više kalija od banane, a također je bogat željezom, bakrom, fosforom i magnezijem. Avokado je ujedno i jedan od najboljih izvora vlakana među voćem. Bogat je vitaminom A, C i E te folnom kiselinom. Avokado sadrži jako malo šećera i nema natrija.

Avokado pozitivno utječe na krvne žile i pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također, smanjuje i razinu kolesterola u organizmu. Visok udio folne kiseline pridonosi smanjenju rizika od moždanog udara te poboljšava pamćenje. Istraživanja su pokazala da je avokado efikasan u prevenciji raka dojke jer sadrži visok udio karotenoida. On je također vrlo dobar izvor luteina, antikancerogene tvari koja je učinkovita u prevenciji raka prostate i bori se protiv bolesti očiju. Nekoliko studija pokazalo je da avokado smanjuje rizik od raka usne šupljine. Avokado sadrži lutein i zeaksantin, koji su od esencijalne važnosti za očuvanje zdravlja očiju. Ulje avokada može ublažiti simptome psorijaze. Svakodnevno korištenje ulja smanjit će svrbež i ljuštenje kože.

Pri kupnji, uvijek malo stisnite avokado. Ako osjetite da popušta pritisku, to znači da je sazrio. Zreli avokado može stajati u hladnjaku pet do sedam dana. Pokušajte ga odmah iskoristiti cijelog, jer se ne preporučuje čuvanje već otvorenog avokada duže od 24 sata. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike