Sport
NACIONALNI STADION U OSIJEKU?

Do 2020. Gradski vrt bio
bi dom i Osijeka i Hrvatske
Objavljeno 29. prosinca, 2016.
U Hrvatskom nogometnom savezu nemaju ništa protiv toga da nacionalni stadion bude izvan glavnoga grada

Vezani članci

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ

Trebamo stadion neovisno o tome gdje bio

Osijek će u Gradskom vrtu definitivno dobiti novi stadion, a postoji i mogućnost da on ne bude samo u svrhe NK Osijek nego i reprezentacije. Naime, predsjednik osječkog prvoligaša Ivan Meštrović ponudio je HNS-u da stadion u Gradskom vrtu bude nacionalni te da na njemu svoje domaće utakmice igra i hrvatska reprezentacija.

Prvi korak

To je za sada tek inicijativa koja je krenula iz bijelo-plavog kluba, no uvijek je prvi korak potreban za realizaciju bilo kojeg projekta. A Osječani su ga napravili. Upućen je poziv hrvatskoj Vladi i HNS-u, a ideja je krenula nakon nedavnog posjeta predsjednika UEFA-e. Tada su i čelni čovjek europskog nogometa Aleksander Čeferin i predsjednik HNS-a Davor Šuker istaknuli infrastrukturu kao najveći problem hrvatskog nogometa. Šuker već godinama “zaziva” pomoć Vlade u gradnji nacionalnog stadiona, a sada je ruku pomoći dobio iz svog rodnog grada.

- Mi smo prvi ponudili rješenje, koje bi za nas bilo idealno, dvostruka korist. Ionako ćemo graditi novi stadion, pa smo spremni i da on postane i nacionalni. Mislim da ne postoji bolji grad od Osijeka za takvo rješenje. I zbog tenzija na relaciji sjever-jug, ali i zbog toga što je reprezentacija u našem gradu bila uvijek sjajno dočekana. U Osijeku je stadion uvijek bio pun, atmosfera je bila odlična svaki put i nema dvojbi kako bi takvo rješenje bilo pun pogodak - potvrdio je informacije o ponudi osječkog kluba direktor Igor Galić.

U slučaju takve odluke kapacitet stadiona bio bi oko 25.000 mjesta, a većinu troškova pokrio bi NK Osijek. Teško je procijeniti konačnu cijenu, koja, naravno, ovisi o tome koliko će se ići u “širinu” s nekim sadržajima poput VIP loža i sličnog, no okvirno su troškovi oko 2000 eura po stolici.

- Mi ćemo svakako graditi stadion, i to na istom mjestu, zbog želje i navike naših navijača, ali i institucije koju predstavlja. Ovime smo pokazali inicijativu, dali priliku svima koji odlučuju o tome da smo spremni i sposobni to napraviti, a u daljnjim ćemo kontaktima i razgovorima vidjeti hoće li naš prijedlog dobiti podršku svih potrebnih. Ako ne, idemo sami u gradnju svog stadiona.

Ako bi se sve rasplelo po prijedlogu i željama, NK Osijek i hrvatska reprezentacija novi bi stadion mogli dobiti za oko tri godine. Toliko bi vremena prema procjenama bilo potrebno da se sagrade kamp i stadion. Naime, u planovima NK Osijek gradnja kampa prioritet je i tek nakon njegova dovršenja krenut će se u rušenje starog te gradnju novog stadiona u Gradskom vrtu - rekao je Galić.

Kamp na Pampasu

Ako stadion ne bude nacionalni, nego samo u svrhe osječkog prvoligaša, tada bi mu kapacitet iznosio 12.000 sjedećih (i natkrivenih) mjesta.

- Još čekamo pozitivnu odluku Grada, no 90 posto je sigurno kako će naš kamp biti na Pampasu. Zbog potrebnog prostora to je prava lokacija jer planiramo gradnju 8 - 10 terena te jednog manjeg stadiona, kapaciteta 3 - 3.5 tisuća mjesta na kojem bismo igrali domaće susrete dok se ne sagradi onaj u Gradskom vrtu. Taj bi stadion također ispunjavao sve propise HNS-a (sjedalice, natkrivenost, reflektori...) - pojašnjavao je Galić još jednom istaknuvši kako je kamp prioritet osječkog prvoligaša.

- Trenutno u pogonu imamo 350 - 400 djece, a želja nam je to u što bližoj budućnosti povećati na 1000. Slavonija je nepresušno vrelo velikih talenata, ali su nam potrebni uvjeti kako bi svi imali gdje trenirati i razviti svoj potencijal. Nadamo se da bi početkom godine već mogli započeti radove, a već oko ljeta bi neki tereni mogli biti gotovi. Prema procjenama bi cijeli kamp mogao biti gotov za 12 - 18 mjeseci.

Predviđa se kako bi njegova gradnja iznosila 6 - 8 milijuna eura.

- Što se pozicije kampa i stadiona tiče, dobro je što se ne bi moralo ići u izmjenu GUP-a jer su na Pampasu i Gradskom vrtu već predviđeni sportski objekti. Zato i s nestrpljenjem čekamo, nadam se pozitivnu odluku Grada pa da možemo krenuti u realizaciju ovog projekta - poručio je direktor NK Osijek.

Osječani su tako dobili još jednu potvrdu velikog zamaha koji je pokrenuo nogometni prvoligaš iz Gradskog vrta, a sada im preostaje tek “slatko” iščekivanje hoće li uživati na novom stadionu gledajući utakmice bijelo-plavih ili će uz to imati privilegij redovito gledati uživo i reprezentaciju.

Goran ROGULJIĆ
Svima vrata otvorena

Škola nogometa NK Osijek u 2017. godini dobit će značajnu pomoć iz susjedne Mađarske. Naime, mađarska vlada pomaže sportske i kulturne udruge u susjednim zemljama te će na taj način donirati osječkom klubu čak 3.3 milijuna eura.

- Koliko mi je poznato, to je dogovoreno, samo se još čeka realizacija. Naravno da bi bilo glupo odbiti bilo čiju pomoć, a mi smo već više puta istaknuli da su svakome dobronamjernom vrata otvorena. Svatko tko želi pomoći i Gradu i klubu je dobrodošao.

Najčitanije iz rubrike