Novosti
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH:

U 2017. poboljšanje odnosa BiH i Hrvatske
Objavljeno 29. prosinca, 2016.

Nakon što je početkom mjeseca predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca te da se ne može zanemariti ni “utjecaj nekih drugih država” na susjednu zemlju, odnosi s BiH pomalo su zahladili, kao i početkom studenoga nakon uhićenja pripadnika HVO-a iz Bosanske Posavine koje su osumnjičili za ratne zločine oko Orašja. Nakon izjave predsjednice RH, u srijedu je reagirao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavom da njegova zemlja i bošnjački narod koji on predstavlja žele najbolji mogući odnos s Hrvatskom, no smatra neprihvatljivim izjave da je sigurnosno stanje u BiH gore nego što doista jest.

"Naš odnos prema Hrvatskoj je doista benevolentan. Ruka je pružena i nikada nije došao problem sa strane BiH osim problema onečišćenja iz rafinerije u Brodu", kazao je na konferenciji za novinare Izetbegović, ujedno i predsjednik Stranke demokratske akcije.

U četvrtak je “pruženu ruku” demonstrirao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kada je izjavio da su vlasti njegove zemlje opredijeljene za jačanje odnosa s Hrvatskom u duhu dobrosusjedstva i naglasio kako u 2017. očekuje rješavanje konkretnih problema koji te odnose opterećuju.

Crnadak je novinarima u Sarajevu kazao kako je tijekom dva dosadašnja susreta sa šefom hrvatske diplomacije Davorom Ivom Stierom potvrđena želja vlada obiju država da se odnosi poboljšavaju i napreduju.

"Detaljno se radi na pripremi zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske", kazao je Crnadak podsjećajući na raniji načelni dogovor da se ta dugo najavljivana sjednica održati u prvom kvartalu iduće godine. Dodao je kako je nakana tom prigodom otvoriti konkretna pitanja poput rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, planova za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, sporazuma o europskom partnerstvu te infrastrukturnih projekata. Crnadak je naznačio kako je pritom za BiH ključno rješavanje pitanja gradnje novog mosta na Savi kod Gradške koji bi povezao dvije zemlje. "U idućoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa s Hrvatskom", poručio je Crnadak. Glavnim izazovom za samu BiH opisao je nastavak europskog puta, odnosno ispunjenje cilja da do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU-u.

Vuk TEŠIJA/H
“Dodik je neozbiljan”

Komentirajući ponovljene najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o novim referendumima, uključujući i onaj o mogućoj samostalnosti tog entiteta, ministar vanjskih poslova BiH, koji i sam dolazi iz RS-a, kazao je kako su to neozbiljne izjave. "Nema tu nikakve ozbiljnosti", kazao je Crnadak zaključivši kako takve priče Dodik plasira kao dio nekih novih političkih i izbornih kampanja.

Najčitanije iz rubrike