Kultura
USPRKOS NEDAĆAMA I VREMENU NESKLONOM KULTURI

Bizovački “Matičari” populariziraju strip i objavljuju strip-albume hrvatskih autora
Objavljeno 30. prosinca, 2016.

Vrijedni članovi Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu, usprkos raznim nedaćama i vremenu nesklonom kulturi, nakon što podvuku crtu, i ove kalendarske godine mogu biti zadovoljni postignutim rezultatima jer su u cijelosti ostvarili svoj, za ovako malu sredinu vrlo ambiciozan, plan. Posebice se to odnosi na izdavaštvo jer su ove godine objavili čak šest naslova u tri biblioteke i dva časopisa, zadovoljan je predsjednik ogranka, Vjekoslav Đaniš.

Tako je u biblioteci Klen izišla zbirka pripovjedaka “Sacerdos”, svećenika, slikara i književnika Slavka Vranjkovića, nedavno i predstavljena uz velik odaziv publike.

Poznato je da bizovački Ogranak godinama kontinuirano popularizira strip, objavljujući strip-albume hrvatskih autora. Ove, 2016. objavili su knjigu “Kralj Nekropolisa” svjetski poznatog, izvanrednog grafičara i strip-autora Danijela Žeželja, a ovih je dana iz tiska izišla i dugonajavljivana zbirka stripova “Iz povijesti ljudske gluposti” grafičkog dizajnera Mirka Ilića.

Prije nekoliko su godina pokrenuli i biblioteku proze pod nazivom Machu Picchu, u sklopu koje su ove godine objavljene tri knjige hrvatskih autora. Prije svega treba istaknuti roman bosanskog pisca sa švedskom adresom, Midhata Ajanovića “Time Lapse”, završnica njegove trilogije o Bosni kao izgubljenoj domovini. U istoj je biblioteci izišao i prvi roman poznate zadarske SF autorice Veronike Santo, pod naslovom “Granice na vjetru”, kojim ova vrsna pripovjedačica dokazuje da ne piše samo dobre kratke priče, nego potpisuje i izvanredan roman stvarne fantastike.

Kao treći naslov objavljen je roman novinara, književnika i strip-scenarista Zvonimira Furtingera “Povjerljivi zadatak”.

- Jedini je to povijesno-avanturistički roman legendarnog Furtingera i jedino djelo beletristike koje nije uspio objaviti za života. Za to je trebalo proći više od pola stoljeća od nastanka. Svi koji su odrastali uz popularni tjednik Plavi vjesnik i voljeli strip-serijale nenadmašnog dvojca Furtinger-Jules, zasigurno će voljeti i ovaj roman izvrsne fabule, dinamičnih zbivanja, duhovitih i zanimljivih dijaloga te nepredvidljivih obrata. Posebna je poslastica ilustracija na naslovnici, koju je kao posvetu Furtingeru izradio njegov dugogodišnji suradnik na brojnim stripovima Julio Radilović Jules - ističe Vjekoslav Đaniš.

Šlag dolazi na kraju, odnosno vrhu torte. U ovom slučaju to su, uoči Božića objavljena dva časopisa - dugo pripremani Kvadrat, na više od 200 stranica tematski posvećen strip-serijalu Ken Parker i 29. broj Matka.

Dvobroj Kvadrata (33-34) ima 24 bogato ilustrirana priloga o kultnom serijalu iz pera najboljih poznavatelja devete umjetnosti. Osim autorskih tekstova, novi broj čine i tri intervjua - zašto i pod kojim je okolnostima serijal Ken Parker objavljen na hrvatskom pojasnio je Marko Šunjić, dok je autorski tandem koji potpisuje serijal (scenarist Giancarlo Berardi i crtač Ivo Milazzo) otkrio kako je nastajao serijal i s kojim su se izazovima i problemima susretali.

Časopis Matko kontinuirano izlazi već 14 godina, a bizovački će ga “matičari” i ove godine besplatno podijeliti mještanima Bizovca i ostalih mjesta općine Bizovac. Božićni je broj bogato opremljen prilozima iz povijesti i kulture te drugim zanimljivostima iz bizovačkoga kraja.

- Novim brojevima dvaju časopisa zaključili smo godinu, dokazujući kako i male sredine mogu dati vrijedan doprinos u razvoju lokalne i nacionalne kulturne scene - zaključuje predsjednik ogranka.

Narcisa VEKIĆ

Ovih je dana iz tiska izišla i dugonajavljivana zbirka stripova “Iz povijesti ljudske gluposti” Mirka Ilića

kvadrat i matko

IZ TISKA SU IZIŠLI UOČI BOŽIĆA

Možda ste propustili...

POČELI 14. DANI VINKOVAČKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

U fokusu obljetnice uglednih Vinkovčana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADIMIR I PETRA KAO KRSTO I TONKA

Lete psovke, pljuske, metle

2

ZAVRŠENI 24. DANI MILKA KELEMENA, PRVI BEZ POMOĆI VELIKOG SLADATELJA

Nastupila tri perspektivna umjetnika

3

POČELA KIPARSKA RADIONICA "JARČEVAC"

Umjetničke tajne drveta