Tehno
HUAWEI WATCH

Pametni ljepotan
Objavljeno 30. prosinca, 2016.

Era pametnih satova još nije došla na svoje. Nakon pompoznih predstavljanja svih vodećih proizvođača, nekako nam se čini da su pametni satovi pali u drugi plan. Međutim, Huawei Watch sijevnuo je kao grom iz vedra neba i - oduševio sve, pa i nas, svojim izgledom kao ni jedan pametni sat dosad.

Kao pravi sat

Pametnim satovima svi su lako pronalazili mane, bilo da je riječ o funkcionalnostima, bilo da je riječ o izgledu. Uvjereni smo da je proizvođačima jako teško pogoditi balans svega, no nekima to ipak pođe za rukom. Jedan od tih nekih je i Huawei od kojeg nam je na test stigao njihov Watch. Ovaj pametni sat razlikuje se od većine na tržištu ponajprije zbog svog izgleda. Naime, sat potpuno izgleda i ostavlja dojam kao kakav skupocjeni švicarski sat. Izrađen od metala sa safirnim staklom, sat ostavlja blještav, otmjen i premium dojam kojeg se ne bi postidjeli ni pravi znalci u satove. Možda još luksuzniji dojam od samoga sata ostavlja pakiranje koje je izvedeno od više komada i k tomu obloženo imitacijom kože.

Zaista ne pamtimo kada smo na ovakav način vidjeli upakiran neki komad nečeg s predznakom tehnološkog. Dakle, o ukusima se ne raspravlja, no volite li klasičan izgled sata, a to očekujete i od onog pametnog – to je to! Dalje od Huawei Watch mislimo da nije potrebno gledati. Sat dolazi s čak 12 kopčica viška, tako da probleme s veličinom narukvice ne bi nitko trebao imati. Autor ovih redaka ima nešto šire zapešće, no bez problema je sat stao, a ostalo je još i „lufta“. Sat u promjeru ima 40 mm, a poseban dojam ostavlja već spomenuto safirno staklo, a koje osim lijepog izgleda još donosi i izvanrednu zaštitu od ogrebotina. S donje strane sata pronalazimo pinove za punjenje i senzor otkucaja srca koji radi vrlo pristojno i relativno brzo. U paketu sa satom stiže i malena dock stanica s pomoću koje ćemo napuniti sat. Dovoljno je sat prisloniti na dock, magnet će ga privući i punjenje će krenuti. Kada smo već kod punjenja, valja znati da će ono biti često, u prosjeku svaka dva dana, a to je ujedno i najveća briga oko pametnih satova. Punjenje predstavlja jedan teret, jer pored pametnog telefona, sada ćete još morati voditi računa i o satu, no dugog izbora nema.

Poznata platforma

Huawei Watch kao i većinu drugih pametnih satova pogoni Googleova platforma za pametne satove - Android Wear. Softver kao takav radi i ponaša se odlično, no ujedno je i dosta ograničavajući. Ovome nije nitko kriv doli sami razvojni programeri i korisnici. Kako pametni satovi još nisu zaživjeli u punoj mjeri, malo je toga istinski korisnoga što možete samostalno koristiti na samome satu. Pametni sat će „tek“ u većini slučajeva prenositi informacije s pametnog telefona, a od samostalnih aplikacija nama su najkorisniji bili kalkulatori, notesi i planeri. Upravljanje sučeljem odvija se preko gesti, povlačenjem prsta po zaslonu sata. Tako primjerice ako vam pristigne obavijest, povlačenjem iste u lijevu stranu pristupate brzom izborniku odgovora, a još jednim povlačenjem možete započeti diktirati odgovor. Postavke Android Weara dosta su šture, a osim podešavanja razine osvjetljenja zaslona nude još promjenu lica sata i fonta, spajanje na WiFi mrežu ili Bluetooth uređaj, te opcije kada želite da zaslon bude uključen. Ako o pametnom satu razmišljao kao o pravom satu, tada možemo spomenuti doslovno tonu različitih lica sata gdje možete zaista pronaći što god vam srce želi. Dakle, od klasike do modernog, prikaz sata može biti kakav god vi poželjeli. Zaključak za kraj? Teško ga je donijeti. Pametni satovi su definitivno fora gadgeti, i ako ste često na telefonu, u planiranju, u pokretu, svakako valja razmisliti o ovom uređaju, no s druge strane softverska podrška, trajanje baterije i općenito količina funkcionalnosti još nisu na tom nivou na kojem bismo htjeli da pametni satovi budu.

Marin REŽIĆ

Valja znati da će punjenje biti često, u prosjeku svaka dva dana, a to je ujedno i najveća briga oko pametnih satova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike