Kultura
SJAJAN ZAJEDNIČKI BOŽIĆNI KONCERT DVA IZVRSNA OSJEČKA PJEVAČKA ZBORA

“Lipi” i Zboru mladih PIM ovacije u Donjem gradu
Objavljeno 28. prosinca, 2016.

OSIJEK

U godini koja je na izmaku Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” iz Osijeka proslavilo je punih 140 godina, a Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina 20 godina postojanja i uspješnog rada. Obilježavanje okruglih obljetnica, pak, odlučili su zaokružiti zajedničkim Božićnim koncertom, održanim u utorak, 27. prosinca, u donjogradskoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina.

To se pokazalo kao pun pogodak jer su brojnim posjetiteljima u punoj crkvi priuštili pravi glazbeni užitak. Predstavili su se izborom od ukupno 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja, na čak desetak jezika. Koncert su otvorili domaćini, Zbor mladih PIM, koji su pod ravnanjem dirigenta Jure Smajića otpjevali sedam skladbi, a uslijedila je Lipina izvedba deset skladbi, kojima je upravljala dirigentica, prof. Valerija Fischbach. Valja istaknuti da je program Lipe bio vrlo sličan onome koji su izveli na svojem tradicionalnom, 24. Božićnom koncertu, održanom na sam Božić u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi. Stoga su na svoje došli oni koji su propustili taj koncert ili su jednostavno željeli ponovno čuti ove pjesme.

Nakon svake točke uslijedio je gromoglasan pljesak okupljenih, no što reći za veliko finale. Naime, članice i članovi oba zbora su ujedinili i na kraju zajedno otpjevali tri pjesme – “Šćedrik”, “Betlehemu” i “Hallellujah” – a potom su uslijedile prave višeminutne ovacije. Nazočne su pozdravili župnik crkve Preslavnoga Imena Marijina, vlč. Ivan Jurić, te Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik Lipe, istaknuvši kako se ovim koncertom Lipa zapravo vratila na ishodište jer je društvo originalno poteklo upravo iz Donjeg grada. Na samom kraju svi zajedno – članice i članovi oba zbora te publika – otpjevali su hrvatsku božićnu pjesmu “Narodi nam se”, na najljepši način zaključujući lijepu božićnu priču i 2016. godinu. D. Kovačević

Solisti i RitmOS

Niz članova oba pjevačka zbora prikazao se na koncertu i u drukčijem, solističkom svjetlu, na vokalnom i na instrumentalnom planu. Kao instrumentalna pratnja u pojedinim pjesmama predstavili su se Veronika Ravlić (klavir), Mario Mikolčević (tamburica), Dora Vestić (ukulele), Viktor Benkotić, Mateo Grigić i Željko Vukadinović (gitare), Lovro Vukadinović (flauta) te Igor Rončević (klavir). Vokalni solisti bili su: Zvonimir Mrčela, Marta Prpić, Kristijan Wolfl, Filip Krajnović, Leo Staković, Lovro Vukadinović, zatim Jure Smajić, Marijana Matijević, Đurđica Tomaš-Grubešić i Dora Vestić. Poseban gost i ovoga koncerta bila je osječka bubnjarska skupina RitmOS.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike