Kultura
U MATICI HRVATSKOJ ZAGREB

Tko su krležoduli, a tko krležoklasti i je li njihov sukob temeljen na politici
Objavljeno 28. prosinca, 2016.

Odjel za kazalište i film Matice hrvatske organizira večeras (srijeda, 28. prosinca) u 19.30 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb) kazališnu večer posvećenu Mitu o Krleži. Povod kulturnom događanju je izlazak istoimene nove knjige Sanje Nikčević u izdanju Matice hrvatske.

Na početku će predavanje “Krležoduli i krležoklasti u medijskom ratu ili kako preživjeti buku i dalje voljeti umjetnost?” održati autorica knjige, dr. sc. Sanja Nikčević. Miroslav Krleža prerastao je u Hrvatskoj u mitsku figuru oko koje se godinama lome koplja. No, posljednjih godina sukob oko lika i djela Miroslava Krleže kulminirao je u medijskom prostoru. Sanja Nikčević odgovara na pitanja: Tko su krležoduli, a tko krležoklasti? Je li njihov sukob temeljen na poetici ili politici? Je li Krleža devedestih godina prošloga stoljeća bio gotovo zabranjen i kazališno zanemaren u Hrvatskoj? Kako u tom sukobu prolaze oni koji doista vole Krležu, a kako drugi hrvatski pisci?

Nakon toga posjetitelji će moći pogledati predstavu monokoreodramu Krležina Saloma / Rekvijem za mladog umjetnika u izvođenju mlade glumice iz Osijeka Selme Mehić (mentorica Maja Đurinović, UAOS). To je, inače, diplomski rad mlade glumice za završetak školovanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku koja kroz pokret i riječ u Krležinoj priči o Salomi prepoznaje dvostruko ogledalo: ogledalo mladog Krleže u vlastitoj Judeji ili rekvijem za mladog umjetnika i ogledalo Salome kao simbola “Vječnog Ženskog” ili kako plesati na “pasjem otoku”.

Darko KOVAČEVIĆ
Možda ste propustili...

UMJETNIČKI PAVILJON PONOVNO PRVI

Slike ukazuju na problem hrane

DODJELA NAGRADE “ANTO GARDAŠ”

Knjiga za djecu i mladež

PODJELA NAGRADA NA 26. FESTIVALU GLUMCA

Matea Marušić najbolja je glumica do 28 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA PREMIJERA MJUZIKLA “SUGAR”

Poznata komedija začinjena jazzom

2

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Koncerti u četiri slavonska grada

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “DIMITRIJE ART” U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU

Obilježeno pola stoljeća Popovićeva stvaralaštva