Kultura
U MATICI HRVATSKOJ ZAGREB

Tko su krležoduli, a tko krležoklasti i je li njihov sukob temeljen na politici
Objavljeno 28. prosinca, 2016.

Odjel za kazalište i film Matice hrvatske organizira večeras (srijeda, 28. prosinca) u 19.30 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb) kazališnu večer posvećenu Mitu o Krleži. Povod kulturnom događanju je izlazak istoimene nove knjige Sanje Nikčević u izdanju Matice hrvatske.

Na početku će predavanje “Krležoduli i krležoklasti u medijskom ratu ili kako preživjeti buku i dalje voljeti umjetnost?” održati autorica knjige, dr. sc. Sanja Nikčević. Miroslav Krleža prerastao je u Hrvatskoj u mitsku figuru oko koje se godinama lome koplja. No, posljednjih godina sukob oko lika i djela Miroslava Krleže kulminirao je u medijskom prostoru. Sanja Nikčević odgovara na pitanja: Tko su krležoduli, a tko krležoklasti? Je li njihov sukob temeljen na poetici ili politici? Je li Krleža devedestih godina prošloga stoljeća bio gotovo zabranjen i kazališno zanemaren u Hrvatskoj? Kako u tom sukobu prolaze oni koji doista vole Krležu, a kako drugi hrvatski pisci?

Nakon toga posjetitelji će moći pogledati predstavu monokoreodramu Krležina Saloma / Rekvijem za mladog umjetnika u izvođenju mlade glumice iz Osijeka Selme Mehić (mentorica Maja Đurinović, UAOS). To je, inače, diplomski rad mlade glumice za završetak školovanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku koja kroz pokret i riječ u Krležinoj priči o Salomi prepoznaje dvostruko ogledalo: ogledalo mladog Krleže u vlastitoj Judeji ili rekvijem za mladog umjetnika i ogledalo Salome kao simbola “Vječnog Ženskog” ili kako plesati na “pasjem otoku”.

Darko KOVAČEVIĆ
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike