Regija
POLNOĆKA U VINKOVCIMA

Martić: Ako se ne odreknete
mržnje i prijetnje silom
nećete ući u Kraljevstvo Božje
Objavljeno 25. prosinca, 2016.
Treba prosvijetliti tame ljudskoga srca kako bi čovjek čovjeku bio brat i prijatelj

VINKOVCI – Misu polnoćku u središnjoj vinkovačkoj župi sv. Euzebija i Poliona predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić u zajedništvu s domaćim župnim vikarom Markom Martićem koji je propovijedao.
Mons. Pranjić je istaknuo kako je Božić bio i ostao životni put hrvatskoga naroda.
-''I neka dobri Bog prati i čuva naš narod. Treba se vratiti Kristu ako mislimo imati sretnu sadašnjost i budućnost. I treba se zaista vratiti ovome Svijetlu koje je došlo da prosvijetli tame ljudskoga srca kako bi čovjek čovjeku bio brat i prijatelj“, poručio je župnik Pranjić.
U homiliji vlč. Marko Martić je govorio o tome koje je pravo lice Božića:
 -''Odgovor na postavljeno pitanje jednostavan je kao što je jednostavna evanđeoska poruka današnje svetkovine: Dijete nam se rodilo. Sin nam je darovan! U tome djetetu čovjeku je u susretu došao Bog. Odrekao se svoje uzvišenosti i svemoćnosti, a prepustio se ljubavi i skrbi slabih ljudi. Odrekao se i svoga pravednog suda, zaputivši se ususret grješnicima da ih pozove u svoje zajedništvo“, rekao je vlč. Martić.
Poručio je kako u nemoći djeteta treba prepoznavati snagu Božjeg praštanja, a u njegovoj dražesti veličinu Božje ljubavi spram čovjeka.


-“Božić  je događaj koji traje, program za život svakog čovjeka, jer Isus nije ostao dijete, on je odrastao i ljude suočio s novom, do tada nečuvenom porukom o Bogu i čovjeku. Ta se poruka opet nekako utjelovljuje u liku djeteta: 'Ako ne postanete kao djeca, nećete uči u kraljevstvo Božje!'. Drugim riječima: ako se ne odreknete svoje oholosti i pokvarenosti i ne prihvatite djetinju radost, ako se ne odreknete mržnje i prijetnje silom i ne prepustiti Božjem vodstvu, kao što se dijete prepušta vodstvu svojih roditelja, nećete ući u Kraljevstvo Božje., rekao je Martić.
Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju voditeljice Zbora Dubravke Vukovarac.


Misi polnoćki prethodilo je unošenje četiriju adventskih svijeća iz pješačke zone u crkvu. Svijeće su unijeli članovi Udruge „Vinkovački šokački rodovi“ a koje je u crkvi dočekao župnik mons. Pranjić.
-''Nama je i ove godine pripala čast i zadovoljstvo da mi budemo oni koji će unijeti sve četiri svijeće u našu veliku crkvu i kada će započeti misa polnoćka. Od rođenja Isusa Krista za nas katolike ne postoji ništa veće i svaka je riječ suvišna. To je naša  vjera, mi tako živimo, tako se osjećamo i trebamo se s tim ponositi. To je, prije svega, obiteljski blagdan i posebno je ozračje večeras u pješačkoj zoni uoči polnoćke. Koristim prigodu svim žiteljima i Vinkovaca i naše županije, svim katolicima, čestitati, sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu i sretnu 2017. godinu“, rekao je Zvonimir Liščić,  predsjednik Udruge „Vinkovački šokački rodovi“
S članovima Udruge adventske svijeće unio je i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca dr.sc. Mario Banožić.


-„Kroz sve ove četiri subote, koliko su župljani dolazili ovdje u pješačku zonu paliti svijeću, slaviti pjesmom i molitvom dolazak Isusa Krsta, vidimo da je u pravilu to bilo ono što je bila poanta našega adventa a to je da s tim stvorimo jedno zajedničko mjesto gdje ljudi mole, pjevaju. S tog mjesta mi ćemo danas ponijeti svijeće na misu polnoćku u Crkvu sv. Euzebija i Poliona i na taj način zaokružiti priču našeg adventskog vijenca, priču Vinkovčana jer vidimo da su gotovo sve župe bile pokrivene, koje kao i sve one župljane koji su aktivni u svojim zajednicama, na taj način stavljamo na zajednički adventski vijenac, na zajedničku misu. To je ono što smo započeli prvu godinu i vidimo da je nakon treće godine rada sve veći odaziv, što nam govori da smo na jednom dobrom putu“, rekao je Banožić.
Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca