Regija
BOŽIĆNE ZVIJEZDE IZ ŽUPANJSKIH PLASTENIKA

Obitelj Lucić u tisuće je domova unijela simbol Božića
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

Božićna zvijezda jedan je od neizostavnih simbola najradosnijeg kršćanskog blagdana prema kojemu je i dobila naziv, jer našim domovima daje poseban, svečarski ugođaj. Supružnici Jasna i Ivo Lucić iz Županje jedini su proizvođači te prelijepe sobne biljke žarkocrvenih listova u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

I ove je godine iz njihovog plastenika, koji se prostire na površini od oko 1200 četvornih metara izišlo 6000 božićnih zvijezda. Proizvodnja cvijeća obiteljski je posao koji Lucići rade vrlo uspješno i kvalitetno, s mnogo ljubavi pa ni rezultati ne izostaju. Prije deset godina u njihov je plastenik stigla i prva božićna zvijezda. Krenuli su sa samo nekoliko stotina komada kako bi vidjeli kakva je i mogu li se pronaći u toj proizvodnji. I nisu požalili. Povratne informacije bile su vrlo pozitivne i krenuli su u intenzivnu proizvodnju. Božićne zvijezde sade već u srpnju kako bi na vrijeme procvale i bile spremne za prodaju. Prijesadnice, pojašnjava Jasna, dobivaju uglavnom iz Njemačke, ili neke druge zemlje koja ima potrebnu genetiku, a uzgoj božićne zvijezde traje oko četiri mjeseca. Kaže da nije lako proizvesti je, vrlo je zahtjevna i zbog toga je mnogo proizvođača izbjegava. Zvijezda traži vrlo topao prostor i kontrolu nad zaštitom. Već se od sredine rujna prostor mora grijati, jer noću u plasteniku temperatura ne smije pasti ispod 16 Celzijevih stupnjeva, a idealna je 22 stupnja. Za kvalitetu božićnih zvijezda obitelji Lucić kupci vrlo dobro znaju. Do sada nikad nisu imali problema s plasmanom i sve što proizvedu uvijek i prodaju.

- Surađujemo s jednim poznatim trgovačkim lancem gdje plasiramo oko 80 posto proizvodnje, a ostalo je maloprodaja, kupci nam dolaze u plastenik, a tu su i cvjećarnice. Iz godine u godinu zvijezdu prodamo sve ranije. Lani smo ih imali do 15. prosinca, međutim, ove su godine otišle tjedan dana ranije. Bila je velika potražnja, jer bile su jako lijepe i kvalitetne, ljudi su to prepoznali i sve su otišle - kaže Jasna. Priznaje da nije bilo lako izboriti se za mjesto na tržištu, ali kvaliteta je ipak pobijedila.

- Svake godine kada biljku proizvedemo kupcu šaljemo uzorke da pregledaju kvalitetu i utvrde udovoljava li standardu i tek onda dobijemo odgovor koji je svih dosadašnjih godina bio pozitivan - zadovoljna je Jasna. I ove je godine u Lucićevom plasteniku bilo i bijelih zvijezda, ali one su činile samo jedan posto u cjelokupnoj proizvodnji. A boja cvijeta isključivo ovisi o vrsti prijesadnica koje su napravili genetičari i oni u plasteniku na nju ne mogu utjecati.

- Božićna zvijezda je osjetljiva na višak vode i na hladne temperature. Najbolje ju je držati u prostoriji u kojoj boravite, da ima dovoljno svjetlosti. Treba je umjereno zalijevati, nikako natapati. Najbolje ju je svaki put izvaditi iz ukrasne posude, zaliti, okapati i potom vratiti nazad - savjetuje Jasna. A ljeti ju je najbolje iznijeti van, u hladovinu, odnosno prostor koji ima sjenu i u tom se slučaju može sačuvati kao zelena biljka. A da bi ponovno procvjetala, napominje, prilikom paljenja svjetla u dnevnom boravku treba je skloniti, odnosno zasjeniti nekom vrećicom ili pak prekriti kutijom, jer to je biljka kratkog dana. Inače, Lucići tijekom godine proizvode veliki asortiman cvijeća, svojim kupcima u proljeće osiguravaju sve za balkone, gredice, a isto je i s ljetnicama.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Lani smo ih imali do 15. prosinca, međutim, ove su godine otišle tjedan dana ranije, priča Jasna Lucić

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike