Osijek
DRUŠTVO PJESNIKA “ANTUN IVANOŠIĆ”

Stihovi su tihi zvuk srca koje se raduje Isusovu rođenju
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

Kako članovi osječkoga Društva pjesnika pjesnički i duhovno promišljaju o Božiću čulo se na pjesničko-glazbenoj večeri “Božićna svjetlost u pjesmi” priređenoj u Magis – Poetry caffeu. Program je osmislila i vodila Nevenka Špoljarić, dopredsjednica “ivanošićevaca”, uvodno napominjući kako su stihovi “tihi zvuk srca koje se raduje slavlju rođenja Djetešca Isusa, poruka vjere, nade, ljubavi i mira te ujedno radosna čestitka sugrađanima za svetkovinu Božića izgovorena iz proživljene duhovne priprave u došašću, a sve s nakanom podsjetiti kako znakovitu božićnu svjetlost nosimo u sebi, u svojim obiteljima i pjesmama, a ta je svjetlost drukčija od raskošnog umjetnog blještavila viđenog po gradu, ispred okućnica i u trgovačkim centrima”. Pjesnike je gitarski pratio član Društva, kantautor Dubravko Lažeta, koji je izveo splet božićnih napjeva koji se pjevaju u crkvi i u obiteljima.

“Božićnu svjelost u pjesmi” stihovima su darovali: Andrea Krejči, Dragica Mihaljević, Zorislav Vidaković, Nevenka Špoljarić, Smiljka Kakaš, Ana Jakobović, Zdravka Pirel, Franjo Halusek, Silva Filipović, Vera Kozar, Lorena Kujek i Marina Pilić. Pjesnike i brojnu publiku prigodno je darivala Nada Valeri, a tajnik Društva Nenad Peteš naposljetku je Osječanima čestitao Božić.

Društvo pjesnika utemeljeno je 1997. godine u Magisu, a naziva se po Antunu (Antonu) Ivanošiću, Osječaninu rođenom 1748. godine, zaređenomu za svjetovnog svećenika (1772). i kasnobaroknom pjesniku koji je umro 1800. u Križevcima. Među zapaženijim je nastupima Društvo predstavljalo repertoar duhovne poezije u franjevačkoj crkvi Sv. Križa, u kapucinskoj crkvi sv. Jakova i na osječkim trgovima. I.K.

Možda ste propustili...

RAVNATELJI, PSIHOLOZI I PEDAGOZI: EDUKACIJE O DROGAMA NEDOVOLJNE!

Zbog "osvježivača zraka" Hitnu pomoć zovu i u škole

PREDAVANJA U MJESECU BORBE PROTIV RAKA

Rak vrata maternice brzo se otkriva

SPOMENDAN 20. STUDENOGA - ERNESTINOVO

Poklonili se žrtvama 43 poginulih i nestalih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI CRVENI KRIŽ ISPUNIO ŽELJU TRIMA BAKICAMA IZ SILAŠA

Olga (90), Marija (80) i Mileva (79) prošetale gradom nakon 30 godina

2

SANACIJA MOSTA DR. FRANJE TUĐMANA

Radovi su trebali trajati 8 dana, ali će se odužiti do kraja studenoga

3

GRAĐANI JOŠ UVIJEK NE ZNAJU KAMO ODLOŽITI ODREĐENI OTPAD

Alufolija u zelene kante,
tetrapak u plave, stiropor
na reciklažno dvorište

oglas