Sport
ALEN PETROVIĆ, SPORTSKI DIREKTOR OSIJEKA

Nećemo kupovati radi kupovanja, niti nekoga moliti da ostane u Osijeku
Objavljeno 23. prosinca, 2016.

Kada su novi vlasnici NK-a Osijek Ivan Meštrović i Lörinc Mészáros stupali na dužnost u veljači ove godine, tada je novoimenovani sportski direktor Alen Petrović u nastupnom govoru rekao zanimljivu stvar: “U ovo vrijeme sljedeće godine bit ćemo u vrhu hrvatskog nogometa.” Ispao je odličan prorok jer će NK Osijek u veljači sljedeće godine u drugi dio sezone doista krenuti iz vrha prvenstvene ljestvice. U međuvremenu napravljeno je jako puno dobrih stvari, a u njima je Petrović odigrao važnu ulogu jer je bio zadužen za ojačavanje momčadi. Koliko je kvalitetno odrađen taj dio posla najbolje govore brojke. Bijelo-plavi će prezimiti kao trećeplasirani u prvenstvu i izborili su plasman u finale Kupa. S obzirom na stanje u našoj ligi, više se u prvom dijelu sezone nije moglo napraviti.

Ciljano pojačavanje

Sad je vrijeme za prvu inventuru učinjenog. Ne samo na rezultatskom već i na organizacijskom planu.

- Puno je pokazatelja koji govore o značajnom napretku u odnosu na prethodne godine. Rezultatski, možemo biti i više nego zadovoljni, jer kada smo krenuli u pregovore s igračima koje smo doveli, nije ih bilo lako uvjeriti u ozbiljnost projekta koji smo pokrenuli. Danas mogu reći kako smo pogodili s pojačanjima. Neka od njih poput Barišića, Ejupija, Baraća i Lope odmah su pokazala svoje kvalitete, drugima, kao što su Boban i Petrović, prilagodba traje malo duže, a neki zbog objektivnih okolnosti, Lulić i Pušić, možda nisu dali maksimum, ali očekujem kako će se to dogoditi u proljeće.

Sportski direktor NK-a Osijek o igračima koji su stigli na početku sezone htio je nešto posebno naglasiti:

- Treba znati kako dobar dio njih nije prošao pripreme s momčadi, nego smo se popunjavali već kad je sezona počela, pa zato očekujem kako ćemo tek na proljeće pokazati prave vrijednosti.

S obzirom na visoko postavljenu rezultatsku ljestvicu ove jeseni, za očekivati je kako će Osijek i u zimskom prijelaznom roku biti aktivan?

- Nećemo kupovati samo kako bismo kupovali. Imamo jasne vizije što želimo dovesti tijekom zime. Riječ je isključivo o igračima koji će biti sposobni donijeti pomake u našoj igri. Uz to već gledamo unaprijed i ako se ukaže prilika možda ćemo uzeti neke igrače kojima će proljetni dio sezone biti prilika za prilagodbu za sljedeću natjecateljsku godinu, u kojoj ćemo, nadam se, igrati u Europi.

Atmosfera povjerenja

U sjeni dobrih rezultata ostala je jedna iznimno važna stvar. Nakon dugo godina u Gradskom vrtu stvorena je kvalitetna atmosfera, a to je pravi temelj iz kojeg će se uzdići stabilan i kvalitetan klub.

- Dolaskom Ivana Meštrovića i Lörinca Mészárosa stvorila se atmosfera povjerenja. U ovom trenutku klub je ispunio sva kratkoročna obećanja koja su plasirana u javnost. Osim toga, raspoloženje naših vlasnika je takvo da su spremni i na daljnje investicije radi zadržavanja u vrhu hrvatskog nogometa. Postoji još puno područja u kojima imamo golem prostor na napredak poput infrastrukture, ojačavanja stručnog rada i povratka Škole nogometa na razinu pravog regionalnog centra za mlade igrače. Želimo da NK Osijek doista bude na ponos svih naših navijača, simpatizera, građana našeg grada i šire.

U tom smjeru NK Osijek zauzeo je i jasan stav kada su u pitanju pregovori oko produženja ugovora. Nije tajna kako nekolicini igrača ugovori istječu na ljeto, pa će ove zime biti prometa u Petrovićevu uredu.

- Do početka priprema, dakle do 9. siječnja, sa svima će biti obavljeni i vjerujem zaključeni razgovori oko tog pitanja. Naglašavam kako nikoga nećemo moliti da ostane kod nas, jer nitko se ne može staviti u poziciju iznad NK-a Osijek. Želimo i trebamo samo one igrače koji će s ponosom nositi bijelo-plavi dres, koji će osjetiti pozitivnu atmosferu koja vlada i to znati poštovati. Za NK Osijek igrat će samo oni koji osjećaju punu pripadnost našem projektu i oni koji će biti uvijek spremni ostaviti srce na terenu. Nije problem izgubiti utakmicu, ali i nakon toga mora vladati uvjerenje kako je momčad dala svoj maksimum.

Zekić još stvara

U cijelom projektu zidanja stablinog kluba struka igra iznimno važnu ulogu. Trener Zoran Zekić prihvatio je izazov i kroz jesen dokazao kako je spreman voditi bijelo-plave prema uspjesima.

- Ovo nije kurtoazija. Naš trener Zoran Zekić najtalentiraniji je trener s kojim sam imao priliku surađivati. Ne samo kao sportski direktor nego i iz vremena kada sam bio igrač, a trenirala su me mnoga poznata imena. Sad sam se bolje upoznao s njegovim idejama i mogu samo reći kako smo sretni što ga imamo na klupi. On je dugoročno rješenje jer ima moderne poglede na nogomet, izgradio je odličan odnos s igračima, a oni mu to itekako vraćaju na terenu. Uostalom, potvrda njegova kvalitetnog rada su i pozivi za reprezentaciju koje su dobila tri naša igrača od izbornika Ante Čačića.

Rezultatski Osijek je napravio i više u prvom dijelu sezone nego što se očekivalo, ali put do vrha uvijek je teži nego ostanak na njemu.

- Ne treba zaboraviti kako smo mi tek počeli sa stvaranjem momčadi. Prolazimo kroz fazu prve selekcije, a već imamo rezultat, što je iznimno važno. Naravno, poduzet ćemo sve potrebne korake da ostanemo tu gdje smo se doveli. Očekivali smo proboj u gornji dio tablice, ali da ćemo već na polusezoni biti treći, to nismo imali pravo otvoreno reći, a izborili smo i plasman u polufinale Kupa. Zbog svega toga ova je polusezona doista bila odlična - zaključio je Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Dalibor KELER
O IZLAZNIM TRANSFERIMA

- NK Osijek danas ne ovisi o izlaznim transferima. Možemo u miru stvarati momčad, i to ćemo raditi. Naravno, odlazaka će biti, ali tek kada klub procijeni kako je pravi trenutak za to. Ponuda za naše igrače ima već sada, ali procjena je kako je rano za odlaske. Zato nudimo nove ugovore. To je i poslovna odluka jer se nećemo dovesti u poziciju da nam bilo tko “zavrće ruku” jer nekom igraču izlazi ugovor za pola godine. Želimo im kroz rezultate i njihov napredak još podići cijenu, te da odlaze kao gotovi igrači koji će imati budućnost u inozemnim klubovima. Nama je rezultat na prvom mjestu. Mislim kako sam time sve rekao kada su u pitanju izlazni transferi.

O ulaznim transferima

- Želja nam je osnažiti momčad. Možda ćemo dovesti jednog, dva ili tri nova igrača. Bit će to profili igrača koji nam trebaju, te koji kvalitetom i karakterom mogu podignuti kvalitetu igre.

povjerenje

U GRADSKOM VRTU VLADA ATMOSFERA POVJERENJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike