Sport
VRIJEDAN JUBILEJ

NK Bratstvo u Radikovcima stanuje 85 godina
Objavljeno 23. prosinca, 2016.

Na inicijativu Joze i Stjepana Hannicha, Luke i Stjepana Šimunića te Joze Logova i Martina Šmita u Radikovcima je 1931. godine utemeljen Nogometni klub Bratstvo. I pod tim imenom ovih je dana proslavio 85. rođendan natječući se sada u okviru Druge ŽNL Valpovo-Donji Miholjac. Posve prihvatljiv status za mjesto s 300-tinjak stanovnika koji daju maksimalnu potporu izvorno amaterskom klubu.

Igralište Gaj

Počeci su se, između dva svjetska rata, odvijali na seoskim livadama i pašnjacima, a mnogo godina kasnije napravljeno je igralište Gaj koje do danas nije promijenilo ime. Njime je prodefiliralo već niz generacija Radikovčana, ali i igrača iz okolnih sela poput Čamagajevaca, Golinaca i(li) Miholjačkog Poreča. Prvi su na sebe skrenuli pozornost oni koji su nosili dres između 1955. i 1960. godine: Franjo Bogatić, Pavo Šmit, Pavo Horvat, Ivica Loina, Franjo Mak, Imro Miličić, Tomo Perković, Karlo Popović, Adolf i Albert Ranogajac, Jozo i Stjepan Šimunić, Stjepan Šmaguc, Andrija Vidaković te Antun i Stjepan Žarković.

Najznačanije, međutim, natjecateljske dosege ostvarile su tri generacije počevši s onom iz prve polovine 60-ih godina koja se iz Općinske plasirala u Međuopćinsku ligu “Orahovica-Našice-Donji Miholjac-Slatina”. Dres su tada nosili: Josip Balaž, Ivica Barlović, Mirko Hranić, Jozo i Luka Miličić, Slavko Novoselac, Đuro Popović, Marijan Ranogajac, Josip i Šimo Šimunić, Imro i Mato Vrbešić te Ljuban Zabrdac. Zlatnim slovima upisana je i generacija 86./87. koja je ostvarila identičan uspjeh dodajući tome plasman u finale Kupa NS Donji Miholjac. Pamte se: Goran, Josip i Željko Babić, Jozo Galinović, Ivan Golubić, Franjo Kiš, Vitomir Košutić, Josip Mak, Dražen Miketek, Slavko Perković, Borislav Popović, Zdenko i Zoran Ranogajac, Gojko Rudić, Ivica, Danko i Veljko Šiklošić, Damir Vidaković i Zoran Živković.

Dolazili Dinamo, Osijek...

Njihov primjer slijedila je momčad u sezoni 98/99. pod vodstvom tada najmlađeg predsjednika, 28-godišnjeg Gorana Babića, koji je i sada na čelu Bratstva, a prije 17 godina osvojila je titulu općinskog prvaka i kup NS Donji Miholjac. Trener je bio Zvonko Jović, a boje kluba branili su: Goran Babić, Branko Benaček, Zdenko Divković, Željko Ercegovac, Vitomir Košutić, Željko Krznar, Josip Mak, Stipo Marić, Danijel Marković, Silvio i Zlatko Miličić, Leon Mrganović, Slavko Perković, Dario, Milivoj i Zoran Ranogajac, Rudolf Rodić, Mario Šiklošić, Bernard Šmaguc i Damir Vidaković.

Gostoljubivost Radikovčana nadaleko je poznata, naime, između ostalih, u svome su mjestu ugostili Dinamo iz Zagreba, Osijek i Belišće. Za današnji prosperitet kluba te pomoć i potporu kompletnog sela zaslužni su: Goran i Josip Babić, Dragan i Pero Krznar, Drago Janković, Luka Jović, Albert Ranogajac, Jozo Sklizović, Jozo i Damir Vidaković te Imro i Mato Vrbešić. Svi oni skrbe o tome da seniorskoj momčadi osiguraju primjerene radne uvjete identično kao i juniorskoj tako da za budućnost nogometa u Radikovcima ne treba brinuti. Skromno, samozatajno i pošteno, kao i do sada...

Dražen LEKŠAN

Najveće dosege ostvarile su tri generacije, ona iz prve polovine 60-ih te generacije 86./87. i 98/99.