Sport
VRIJEDAN JUBILEJ

NK Bratstvo u Radikovcima stanuje 85 godina
Objavljeno 23. prosinca, 2016.

Na inicijativu Joze i Stjepana Hannicha, Luke i Stjepana Šimunića te Joze Logova i Martina Šmita u Radikovcima je 1931. godine utemeljen Nogometni klub Bratstvo. I pod tim imenom ovih je dana proslavio 85. rođendan natječući se sada u okviru Druge ŽNL Valpovo-Donji Miholjac. Posve prihvatljiv status za mjesto s 300-tinjak stanovnika koji daju maksimalnu potporu izvorno amaterskom klubu.

Igralište Gaj

Počeci su se, između dva svjetska rata, odvijali na seoskim livadama i pašnjacima, a mnogo godina kasnije napravljeno je igralište Gaj koje do danas nije promijenilo ime. Njime je prodefiliralo već niz generacija Radikovčana, ali i igrača iz okolnih sela poput Čamagajevaca, Golinaca i(li) Miholjačkog Poreča. Prvi su na sebe skrenuli pozornost oni koji su nosili dres između 1955. i 1960. godine: Franjo Bogatić, Pavo Šmit, Pavo Horvat, Ivica Loina, Franjo Mak, Imro Miličić, Tomo Perković, Karlo Popović, Adolf i Albert Ranogajac, Jozo i Stjepan Šimunić, Stjepan Šmaguc, Andrija Vidaković te Antun i Stjepan Žarković.

Najznačanije, međutim, natjecateljske dosege ostvarile su tri generacije počevši s onom iz prve polovine 60-ih godina koja se iz Općinske plasirala u Međuopćinsku ligu “Orahovica-Našice-Donji Miholjac-Slatina”. Dres su tada nosili: Josip Balaž, Ivica Barlović, Mirko Hranić, Jozo i Luka Miličić, Slavko Novoselac, Đuro Popović, Marijan Ranogajac, Josip i Šimo Šimunić, Imro i Mato Vrbešić te Ljuban Zabrdac. Zlatnim slovima upisana je i generacija 86./87. koja je ostvarila identičan uspjeh dodajući tome plasman u finale Kupa NS Donji Miholjac. Pamte se: Goran, Josip i Željko Babić, Jozo Galinović, Ivan Golubić, Franjo Kiš, Vitomir Košutić, Josip Mak, Dražen Miketek, Slavko Perković, Borislav Popović, Zdenko i Zoran Ranogajac, Gojko Rudić, Ivica, Danko i Veljko Šiklošić, Damir Vidaković i Zoran Živković.

Dolazili Dinamo, Osijek...

Njihov primjer slijedila je momčad u sezoni 98/99. pod vodstvom tada najmlađeg predsjednika, 28-godišnjeg Gorana Babića, koji je i sada na čelu Bratstva, a prije 17 godina osvojila je titulu općinskog prvaka i kup NS Donji Miholjac. Trener je bio Zvonko Jović, a boje kluba branili su: Goran Babić, Branko Benaček, Zdenko Divković, Željko Ercegovac, Vitomir Košutić, Željko Krznar, Josip Mak, Stipo Marić, Danijel Marković, Silvio i Zlatko Miličić, Leon Mrganović, Slavko Perković, Dario, Milivoj i Zoran Ranogajac, Rudolf Rodić, Mario Šiklošić, Bernard Šmaguc i Damir Vidaković.

Gostoljubivost Radikovčana nadaleko je poznata, naime, između ostalih, u svome su mjestu ugostili Dinamo iz Zagreba, Osijek i Belišće. Za današnji prosperitet kluba te pomoć i potporu kompletnog sela zaslužni su: Goran i Josip Babić, Dragan i Pero Krznar, Drago Janković, Luka Jović, Albert Ranogajac, Jozo Sklizović, Jozo i Damir Vidaković te Imro i Mato Vrbešić. Svi oni skrbe o tome da seniorskoj momčadi osiguraju primjerene radne uvjete identično kao i juniorskoj tako da za budućnost nogometa u Radikovcima ne treba brinuti. Skromno, samozatajno i pošteno, kao i do sada...

Dražen LEKŠAN

Najveće dosege ostvarile su tri generacije, ona iz prve polovine 60-ih te generacije 86./87. i 98/99.

Možda ste propustili...

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana