Novosti
NEKOME MAJKA, NEKOME MAĆEHA

Država prevarila 2594 žene: Zakinula ih je za plaću i 5200 kuna s biroa
Objavljeno 22. prosinca, 2016.
Osječki Crveni križ je “uskočio” i ženama dao još mjesec dana posla da ne izgube naknadu

Čak 2594 žene koje su bile uključene u program javnih radova “Zaželi”, iako im je bilo obećano da će raditi punih devet, bez posla su ostale nakon osam mjeseci.

Da je obećanje ispunjeno, dio njih mogao bi ostvariti pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, no kako je njihov angažman ranije prekinut, žene su se početkom prosinca počele vraćati u evidentiranu nezaposlenost bez prava na minimalnu novčanu naknadu s biroa. Za devet mjeseci rada ostvarile bi pravo na tri mjeseca novčane naknade u iznosu od po 1747 kuna mjesečno. U HZZ-u kažu da pravo na naknadu imaju ako su devet mjeseci i s prekidima radile u posljednje dvije godine, no ovdje je većinom riječ o teže zapošljivim ženama koje ne ispunjavaju taj uvjet i s pravom su očekivale da će ga steći kada odrade obećanih devet mjeseci. Odgovor na pitanje što će se dalje s njima događati potražili smo u resornom ministarstvu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Iz Ministarstva se nisu očitovali, no iz HZZ-a smo dobili iscrpan odgovor.

Razumiju nezadovoljstvo

- Program javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici “Zaželi” pokrenulo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kroz Europski socijalni fond s ciljem pružanja potpore zapošljavanju i pristupu tržištu rada ženama koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada, kao i s ciljem prevencije prerane institucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba, njihove socijalizacije, a samim time i poboljšane kvalitete života. Razumijemo nezadovoljstvo time što javni rad nije produžen na tri mjeseca kako je bilo najavljivano, već na dva mjeseca, međutim, zbog tehničkih razloga isto nismo mogli podržati u najavljenom trajanju - pojašnjavaju u HZZ-u otkrivajući i razlog zbog kojih program nije mogao trajati punih devet mjeseci kako je prvotno obećavano od bivše ministrice Nade Šikić.

- Zapošljavanje u javnom radu po projektu “Zaželi” financirano je iz sredstava EU fondova za financijsko razdoblje 2007. - 2013. godine te navedeni projekt istječe 31. prosinca 2016. Do navedenog datuma sve aktivnosti trebaju biti izvršene i plaćene, što uključuje i dokaze o pravdanju isplaćenih sredstava, a s obzirom na to da se plaća za prosinac isplaćuje u siječnju, ona ne može biti priznati trošak u ovom programu - ističu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najavljujući daljnje korake.

- Uvažavajući veliki interes za ovaj program, Hrvatski zavod za zapošljavanje zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava trenutno poduzima aktivnosti vezano uz mogućnost pokretanja novog projekta u sklopu programa Javnih radova u 2017. godini koji bi također za cilj imao pružanje potpore zapošljavanju i pristupu tržištu rada ženama koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada te poboljšane kvalitete života osoba s invaliditetom i starijih osoba. Štoviše, vezano uz to već su poduzeti i prvi koraci koji uključuju provedbu evaluacije provedbe projekta “Zaželi” od strane regionalnih/područnih ureda HZZ-a te prijedloge mogućih novih korisnika usluga s naglaskom na područja u kojima usluge pružane kroz projekt nisu dostupne, ali bez isključivanja već postojećih korisnika - navode u HZZ-u.

Doskočili problemu

Čak 23 žene iz ovog programa privremeni posao su pronašle preko Crvenog križa u Osijeku. Srećom, one nisu ostale bez posla prije ostvarivanja prava na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje. Kako su doskočili ovom problemu, pojasnio nam je Denis Ćosić, zamjenik ravnatelja Crvenog križa Osijek.

- To je program javnih radova, “Zaželi” je naziv projekta na državnoj razini. Mi smo imali zaposlene žene na području općine Čepin i grada Osijeka koje su imale korisnike programa “Pomoć u kući” preko javnih radova. O našem trošku u prosincu smo nastavili projekt. Sve žene smo ostavili zaposlene, s tim da će Općina Čepin za svoje područje sufinancirati plaćanje s 50 posto. Zapravo, jedini trošak su plaće tih žena koje su minimalac, a za Grad Osijek smo taj trošak pokrili iz naših sredstava. Ta je pozicija rebalansom u gradu bila zatvorena, jednostavno tako se dogodilo - kaže Ćosić, te dodaje kako čekaju iduću godinu i dalje korake.

- Sad čekamo natječaje za dalje, ne znamo što će biti nakon 1. siječnja. Mi smo zapravo to samo produžili za još jedan mjesec kako bi žene imale pravo na naknadu sa Zavoda, jer je uvjet devet mjeseci. Kod nas je bilo 23 žene, s tim da je jedna žena u zadnjem mjesecu provedbe projekta dobila posao, pa smo je mi odjavili. Preostale žene smo ostavili na naš trošak, rade isti posao do 31. prosinca - kaže Ćosić.

Maja MUŠKIĆ
HZZ: Devet mjeseci ne mora biti u kontinuitetu

Ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti regulirano je Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Osnovni uvjet kod utvrđivanja prava na novčanu naknadu je da nezaposlena osoba u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca i ako nezaposlena osoba ne ispunjava taj uvjet, ne može ostvariti pravo na novčanu naknadu, pojašnjavaju u HZZ-u. Napominju da iz navedenog proizlazi da uvjet od devet mjeseci provedenih na radu nezaposlena osoba ne mora ostvariti u kontinuitetu, odnosno bez prekida, već u posljednja 24 mjeseca te bi nezaposlene osobe, ako sada ne ispunjavaju navedeni uvjet za novčanu naknadu, mogle ju ostvariti nakon prestanka sljedećeg radnog odnosa ako bi ispunile sve druge Zakonom propisane uvjete za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, upućuju iz HZZ-a.

razlog

MORALI SU SE ISPOŠTOVATI UVJETI KOJE JE POSTAVIO EU

HZZ i Ministarstvo rada razmatraju mogućnost pokretanja novog projekta u sklopu javnih radova u 2017.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

VINKO FILIPOVIĆ RAVNATELJ NCVVO-A, O PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA MATURE

Najneugodnije iznenađenje je porast broja pristupnika koji nisu položili hrvatski