Novosti
POLICIJSKA REPRESIJA U OSIJEKU

Umjesto drva za ogrjev božićnicom će platiti kaznu za minorni prekršaj
Objavljeno 21. prosinca, 2016.
Nastavlja se nesmiljena policijska represija na pješake u Osijeku

Nastavlja se nesmiljena policijska represija na pješake u Osijeku, jedinstvena u Hrvatskoj. Ovaj put na meti policajca sa specijalnim zadatkom punjenja proračuna i održavanja ugleda najrigoroznije PU našao se 59-godišnjak teškog socijalnog stanja s osječkog područja.

Baš kao i starija gospođa prema kojoj je brutalni osječki policajac primijenio sramotno visoku razinu fizičke prisile, u utorak je nova policijska žrtva prešla preko pješačkog prijelaza, malog i relativno slabo prometnog, u Prolazu Ante Slavičeka, u centru grada, dok je na semaforu gorjelo crveno svjetlo. Važno je napomenuti kako u tom trenutku u blizini nije bio ni jedan automobil, pa nesretni pješak nije apsolutno nikoga ugrozio. Ne samo u europskim nego i u svim hrvatskim gradovima, osim Osijeka dakako, ni jedan policajac na tako nešto ne bi reagirao ni prigodnim prigovorom, a kamoli kaznom. Jednostavno, to je situacija koja se u urbanim sredinama ne sankcionira.

No u utorak, nešto nakon 9 sati, policajac je zatekao 59-godišnjaka u tom prestrašnom kaznenom djelu i odmah mu prišao, zamolivši ga da krene za njim. Pedesetdevetogodišnjak je bez pogovora pošao za policajcem, koji ga je odveo u prostor ispred ulaza jedne od obližnjih zgrada. Zašto ga nije pokušao kazniti na ulici gdje ga je i zaustavio, nije poznato. Kada je prekršitelja skrio od pogleda znatiželjnih prolaznika, policajac je zatražio pomoć kolege koji je bio u blizini u civilu jer mu “veza” s policijskom postajom nije radila. Ovaj put nije prekršitelja bacila na tlo, ali mu je hrvatska policija odlučila oduzeti mogućnost da si božićnicom dobivenom od Grada namijenjenoj osobama u teškoj materijalnoj situaciji kupi potrebni ogrjev.

- Prešao sam cestu na crveno i to sam odmah policajcu priznao. Žurio sam se u banku jer je sjela božićnica od Grada i napokon ću si kupiti malo drva. Živim od socijalne pomoći i molio sam policajca da mi ne piše kaznu, nego da mi izda neko upozorenje ili nešto. Stvarno nemam čime platiti kaznu, jer ako je platim, nemam za drva. Provjeravali su me kao da sam neki kriminalac, a nisam do sada nikakve kazne imao - ispričao nam je 59-godišnjak, koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako mu je policajac rekao da mora napisati kaznu, a on neka se poslije na nju žali.

- Idem sada u banku po svoju božićnicu, a nemam pojma što ću s kaznom - dodao je 59-godišnjak i otišao po 300 kuna koje je za Božić dobio od Grada Osijeka. Policajac nevjerojatno tvrda srca, u čijem je sustavu vrijednosti bezazleni prelazak preko puste ceste jednak Božiću u toplome namjesto u hladnom domu, na isti mu je iznos izdao uplatnicu.

- Policajac je ocijenio kako je zbog okolnosti počinjenog prekšaja potrebno ispisati novčanu kaznu i ponudio građaninu da iskoristi zakonsku mogućnost te plati pola kazne u roku od tri dana – odgovorio je na naš upit Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Policija je lani u Osječko-baranjskoj županiji izdala 34.514 upozorenja zbog raznih prometnih prekršaja, što je, kako tvrdi, trećina ukupnog broja onih koji su u prekršaju zaustavljeni. Prema kojim kriterijima su upozorenja izdana, znaju samo oni koji su ih i napisali. A znaju valjda i zašto će se zbog prekršaja kojim nikoga nije ugrozio naš sugrađanin morati odlučiti između ogrjeva i kazne koja bi ga u konačnici mogla stajati mnogo više.

Sandra LACIĆ
POLICIJA: UPOZORENJE SE MOŽE IZDATI, ALI OVISI O OKOLNOSTIMA

Kako doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, policajac može izdati upozorenje za prekršaje za koje je propisana kazna do 1000 kuna. “Prema zakonu te Pravilniku o izdavanju pisanog ili izricanju usmenog upozorenja, upozorenje se može izdati ako se radi o prekršaju osobito lake naravi i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje. Tada mu se može izdati pisano upozorenje ili izreći usmeno upozorenje. Prekršajima osobito lake naravi smatraju se prekršaji kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe”, navodi glasnogovornik.

Stvarno nemam čime platiti, molio sam policajca da mi izda upozorenje, kaže nam Osječanin

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi