Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Bura zbog Cestinga
Objavljeno 20. prosinca, 2016.

Iako je posljednja ovogodišnja skupština Osječko-baranjske županije trebala proteći u svojevrsnom predblagdanskom raspoloženju i s prihvaćanjem dvadesetak izvještajnih materijala, počela je burno. Naime, predsjednik Skupštine Antun Kapraljević rekao je kako je u tvrtki Cesting u posljednja dva mjeseca bilo pokušaja promjene vlasničke strukture.

Cesting je, podsjetimo, tvrtka u pretežitom vlasništvu Osječko-baranjske županije (38 posto vlasničkih udjela), zadužena za održavanje cesta. Stabilno posluje, višak prihoda, u skladu sa svojim obvezama uredno uplaćuje u županijski proračun. Početkom je godine tvrtka otkupila vlasničke udjele od Virovitičko-podravske županije (4 posto) i Hrvatskih cesta (10 posto) te ih svrstala u trezorske dionice (uz prijašnjih 10 posto). U lipnju je Nadzorni odbor društva donio odluku o prodaji trezorskih dionica, što nije ništa neuobičajeno. Za razliku od prijašnjih godina, kada se nitko nije javljao, na javni poziv objavljen u listopadu javila su se četiri ponuditelja. Najveća ponuda, od 7,5 milijuna kuna, bila je ona Marka Bagarića, inače direktora Cestinga. Nadzorni je odbor ipak odlučio ne prihvatiti ni jednu ponudu. Problem je bio u tome što većinski vlasnik - Županija, odnosno Skupština - uopće nije bio obaviješten o cijelom tom procesu. Stoga je župan Šišljagić u međuvremenu sazvao izvanrednu sjednicu Skupštine Cestinga, na kojoj je odlučeno kako se ne ide u prodaju i da se cijeli javni poziv poništava. Na to je reagirao Bagarić tako što je, čulo se, podnio tužbu protiv Cestinga. Valja napomenuti kako se povećanjem broja trezorskih dionica povećavaju i upravljačka prava Županije na 56 posto. Zaključno, odlučeno je da se u dnevni red iduće sjednice uvrsti izvješće o stanju u Cestingu. Marko Bagarić, direktor Cestinga, izjavio je za Glas Slavonije kako zasad ne želi komentirati.

Vijećnici su se na sjednici oprostili od Davora Brunčića, tajnika Županije, koji odlazi u mirovinu. Uz njihove zahvale i srdačan pljesak, Brunčić se u kraćem govoru prisjetio svojih sedam mandata, svih vijećnika i župana. Posebno je istaknuo župana Šišljagića kao ugodnog suradnika, a Ivicu Čemea (u šest mandata) kao vijećnika koji je posebno promicao parlamentizam u radu Skupštine.

Dario KUŠTRO
Najčitanije iz rubrike