Novosti
SMRT PIROTEHNIČARA KOD ZEMUNIKA GORNJEG

Slavonac iz Bistrinaca,
otac šestero djece,
poginuo u minskom polju
Objavljeno 19. prosinca, 2016.

U ponedjeljak, 19. prosinca, oko 8.30, u razminiranju područja kod Zemunika Gornjeg, između Suhovara i Zemunika Gornjeg, poginuo je 60-godišnji pirotehničar, izvijestila je zadarska policija. Kako se doznaje, poginuli pirotehničar radio je u projektu razminiranja “Područje naselja Zemunik Gornji”, a poginuo je u eksploziji minsko-eksplozivnog sredstva poznatog pod nazivom PROM-1 - protupješaštvena rasprskavajuća odskočna mina.

Poginuli pirotehničar je Antun Alošinac iz Bistrinaca, sela pokraj Belišća, i jedan je od 38 poginulih pirotehničara u Hrvatskoj u proteklih 20 godina od eksplozije mina. U tom je razdoblju također lakše ili teže ranjeno 590 osoba, što najbolje svjedoči o golemoj opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava četvrt stoljeća od izbijanja Domovinskog rata.

Radeći kao tehničar na različitim terenima Alošinac je stekao veliko iskustvo, koje je prenio i na svoja dva najstarija sina, koja su također pirotehničari, no, nažalost, to nije bilo dovoljno da u Bistrincima poznati Tunica preživi još jedan teren pod minama, na čijem je čišćenju zarađivao za život.

Bistrinci, Belišće, ali i cijela Valpovština od ponedjeljka ujutro su u šoku zbog vijesti o pogibiji njihova dragog Tunice, o kojem svi imaju samo riječi hvale. Riječ je o poznatoj obitelji, koja je iznimno angažirana u humanitarnom i vjerskom životu svoje sredine, gdje je rado pomagala i uključivala se u sve aktivnosti pomoći najpotrebitijima. Uvijek vedar i nasmijan, Tunica je bio omiljen i među svojim kolegama pirotehničarima, kojima je rado pomagao savjetima i konkretnim primjerima i koji su još uvijek u šoku zbog onog što se dogodilo njihovom kolegi, koji je prije nekoliko godina, radeći u šumi, pretrpio teške ozljede, od kojih se jedva oporavio.

Stanovnici Bistrinaca i okolice još i danas se živo sjećaju, premda je tomu više od 20 godina, kako je početkom 1993. godine posljednja granata ispaljena iz tada okupirane Baranje pala u neposrednu blizinu obiteljske kuće upravo Tunice i njegove supruge Milane, u kojoj su živjeli s tada malodobnom djecom. Na sreću, nitko od njih nije bio ozlijeđen, no pretrpjeli su nemalu materijalnu štetu i strah koji nikada nisu zaboravili. Dva i pol desetljeća poslije, u godinama kada su svi već zaboravili na život u ratnim strahotama, pogibija pirotehničara Antuna Alošinca sve je opet podsjetila na činjenicu da rat nije tako daleka prošlost i da se njegove posljedice s ovakvim tragedijama osjećaju i danas. L.Aničić

S Antunom Alošincem na poslovima razminiranja radila su i dva njegova sina

PRESTANITE S UTRKOM ZA KVADRATIMA RAZMINIRANJA

Blagdansko druženje Novog sindikata obilježila je tužna vijest o pogibiji njihovog kolege pirotehničara kojemu je odana počast, a predsjednik sindikata Mario Iveković poručio je da bi napokon trebala prestati “utrka za kvadratima razminiranja i dobiti poslodavaca”, a na prvom mjestu treba biti sigurnost pirotehničara i svih koji će koristiti očišćeni teren. Zbog nesretnog događaja Iveković nije želio govoriti o uspjesima Novog sindikata ove godine, već je upozorio da u Hrvatskoj za sindikate ima sve više posla. Praksa pokazuje da je problema sve više, a radničkih prava sve manje, to nisu trendovi samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i svijetu, kazao je. H

Možda ste propustili...