Regija
DODIJELJENE NAGRADE SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE

Slavoniji i Baranji otišlo osam nagrada i prizanja
Objavljeno 19. prosinca, 2016.

ZAGREB - U hotelu Academia jučer je održana dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, četvrta po redu, kojom je završila ovogodišnja akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Najboljima su uručene zlatne, srebrne i brončane plakete, te posebna priznanja u kategorijama turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija i vinski turizam. Baranjski laureati bili su restoran-apartman Didin konak iz Kopačeva, OPG Ljudevit Kolar iz Suze, Etnološki centar baranjske baštine i obiteljski podrum Szabo iz Karanca. Didin konak zaslužio je zlatnu povelju u kategoriji tradicijska ruralna gastronomija, a zlato su kući ponijeli i predstavnici OPG-a Ljudevit Kolar u kategoriji Vinski turizam. Srebrna povelja u kategoriji Ruralno-turistički projekti krasit će vitrine Etnološkog centra baranjske baštine, dok je posebna povelja za interpretaciju tradicije nacionalne manjine u vinskom turizmu Hrvatske dodijeljena obiteljskom podrumu Szabo.

- Baranja je sve traženija destinacija, što dokazuju i brojne nagrade. Podsjećam na nedavno dodijeljenu nagradu za drugu najbolju destinaciju ruralnog turizma koja je stigla u općinu Kneževi Vinogradi, prvu nagradu u istoj kategoriji koju je osvojio Karanac prošle godine te brojne druge - u ime nagrađenih istaknuo je direktor TZ Baranja Matej Perkušić, dodavši kako četiri priznanja u konkurenciji 150 kandidiranih nije zanemarivo.

Prilikom dodjele priznanja, mr.sc. Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, inicijatora i organizatora projekta, rekla je kako je teško bilo odrediti najbolje. Ivo Bašić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, istaknuo je kako je ruralni turizam značajan turistički proizvod uvršten u turističku strategiju.

- Ruralni turist želi doživjeti tradiciju i kulturu, što bez domaćeg čovjeka ne može. Treba sačuvati čovjeka i prostor - podvukao je.I.Getto

Nagrađena i Ergela Đakovo

U Osječko-baranjsku županiju stigla je još jedna nagrada. Brončanu povelju u kategoriji ruralno-turističke manifestacije primila je Ergela Đakovo za manifestaciju Božićni bal lipicanaca. Iz Vukovarsko-srijemske županije nagrađeni su Centar za promatranje ptica općine Nijemci (brončana povelja u kategoriji ruralno-turistički projekti), šokačka kuća Snašini kućari iz Gradišta kod Županje (brončana povelja u kategoriji turistička seljačka gospodarstva) te manifestacija Šokačko sijelo, Županja (zlatna povelja u kategoriji ruralno-turističke manifestacije). Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi. Iz godine u godinu sve je više kandidata za nagrade, a zanimljivo je što je sve više posebnih nagrada, što je dokaz da se pojavljuju specifikumi unutar pojedinih područja.

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike