Crna kronika
PREPLAVILI EU

Bande Rumunja
“operiraju” i na
hrvatskom tlu
Objavljeno 19. prosinca, 2016.

Bande koje dolaze iz Rumunjske “okupirale” su Europsku uniju, a među državama u kojima “operiraju” je i Hrvatska. Sredinom prošloga mjeseca u Berlinu je policija uhitila desetero rumunjskih državljana zbog džeparenja. Pod vodstvom EUROPOL-a, njemačka i rumunjska policija zajedno su provele akciju u kojoj je otkriveno 97 kaznenih djela povezanih s 44 osumnjičenika. Ukupni gubici iznose oko 150.000 eura. Rumunji su novac ukraden u Njemačkoj slali putem bankovnih transfera, dok su predmete slali putem autobusnih tvrtki. Je li i u Hrvatskoj lanac Rumunja baš toliko uigran nema službenih podataka, no često ih se povezuje s raznim kaznenim djelima.

U listopadu su u osječkom zatvoru završila dvojica Rumunja jer su u Osijeku i Đakovu, u poslovnici tvrtke “Aurodomus” d.o.o., na identičan način tzv. “muljažom” ukrali po 1800 kuna. Njihov način rada izgledao je tako da bi došli u mjenjačnicu i zatražili konverziju 650 eura u kune. Novčanice eura stavili bi na putl, a potom bi zapričavali djelatnike dok bi s pulta neopaženo uzeli dio novčanica domaćeg novca i to po 9 novčanica u apoenima od 200 kuna. Onda bi se odjednom predomislili i uzeli svoje eure. Postoje indicije da su u istim poslovnicama u Novoj Gradiški i Vinkovcima na identičan način ukrali novac.

No, to je samo dio kaznenih djela kojima se kriminalci iz Rumunjske u Hrvatskoj bave. Nerijetko kradu i gorivo iz vozila, a policija je o jednom takvom slučaju na odmorištu Dragalić, na autocesti A3, i izvijestila. Dvojica Rumunja u dobi od 27 i 28 godina parkirali su svoje vozilo pokraj kamiona srpskih registracija i provalili u spremište goriva. Dizel su izvlačili uz pomoć električne pumpe, a do dolaska policajaca uspjeli su pretočiti stotinjak litara goriva. Identična stvar zbila se i u veljači. U srpnju 2014. godine brodsko-posavska je policija prijavila osam državljana Rumunjske koji su krali iz kamiona parkiranih na odmorištima uz autrocestu A-3 Bregana - Lipovac.

U svibnju je Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo optužnicu protiv trojice Rumunja koji su krali ljudima novac na bankomatima diljem Hrvatske. Iz 35 bankomata u Osijeku, Zagrebu, Vrbovcu, Sesvetama, Pitomači, Ivanić-Gradu, Karlovcu, Jastrebarskom, Klinča Selu, Dugoj Resi, Rijeci, Ićićima i Labinu, na otvore za isplatu novca lijepljenjem postavljali lažnu masku, tzv. “cash-trapping”, koja sprječava da novac iziđe iz bankomata kroz za to namijenjen otvor nego ostaje blokiran i zalijepljen na uređaju na izlazu iz bankomata. Nakon što bi korisnik bankomata korištenjem bankovne kartice zatražio isplatu određenog iznosa novca koja bi mu potom bila odobrena i registrirana/knjižena, ali ne i isporučena, Rumunji su iz bankomata prilagođenim alatom izvukli novac u ukupnom iznosu od najmanje 19.800 kuna.

Sandra LACIĆ
RUMUNJKA KRALA NAKIT U OSIJEKU

Tijekom 2014. godine 30-godišnja je Rumunjka krala u najmanje pet kuća u Osijeku, te iz kuće u Josipovcu. Pri tome je ukrala zlatnog nakita i novca u vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. U osječkom Bosutskom naselju dvojica Rumunja, tada u dobi od 30 i 37 godina, ušli su u kuću Osječanina i ljubazno ponudili da održe prezentaciju posuđa “Zepter”. Teško pokretni čovjek pustio je “prezentere” u svoj dom, a nakon uspješne prezentacije vlasnik je odlučio kupiti nešto od njih. Uputio se na mjesto gdje drži novac. Čim su vidjeli gdje drži novac, jedan od Rumunja je ustao i udario bolesnog Osječanina šakom u trbuh. Čim je žrtva pala, uzeo joj je novac. Pljačkaši su uhićeni nekoliko dana kasnije.

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike