Objavljeno 19. prosinca, 2016.
Svake godine između Božića i Nove godine hitne službe u domovima zdravlja i bolnicama krcate su pacijentima kojima je zbog nepravilne i preobilne prehrane pozlilo. Problemi sa žuči, želucem, cijelim probavnim traktom, previsok tlak - samo su neke od tegoba koje muče kronično oboljele pacijente, ali i one koji su obiljem hrane i pića do krajnjih granica maltretirali organizam. Savjeti da se ne prejedamo svih mogućih delicija koje su nam na blagdanskom jelovniku, pa i onom najskromnijem, manje-više prolaze pokraj ušiju, a sjetimo ih se kada ni uz pomoć raznoraznih domaćih ili pripravaka iz ljekarni ne možemo smiriti organizam. O očajničkim pokušajima odijevanja (pre)tijesne odjeće i bijesnim uzvicima: "Nikad više!" nećemo ni pisati. Psiholozi, nutricionisti i liječnici uporno objašnjavaju da je najvažnija motivacija i odluka. Ne odluka o gladovanju, nego odluka o nekoliko koraka koji će nam olakšati život u svakom pogledu, a praznike učiniti ljepšima.
Vjerujte, jednostavno je!
1. Ne idite gladni na ručak, večeru, domjenak, proslavu…
Pojedite svoj uobičajeni doručak ili ručak. Jedite polako, bez žurbe i dobro sažvačite hranu. Zašto biste se prejedali? Ako pregladnite, mogu vam se dogoditi dvije krajnosti: ili uopće nećete moći jesti, ili ćete se prejesti i u konačnici imati osjećaj da ste se najeli kamenja.
2. Možete jesti sve, ali…
Svega pomalo, ničega previše! Bilo bi divno kada bismo se svi mogli pridržavati malih savjeta, a to je da jedemo manje porcije i ne opteretimo probavu jelom, koliko god ono bilo ukusno ili privlačno. Ne morate pojesti sve što se nalazi na stolu ili u tanjuru.
3. Oprezno s masnoćama
Blagdanski, zimski jelovnik je teži i masniji, pa ako su već na jelovniku prasetina, krumpiri, složenci i pite, ne morate se istovremeno pretrpavati kobasicama, čvarcima, hrpama francuske i sličnih salata, jajima, majonezom… Još ako je hrana presoljena, na pomolu su i drugi problemi.
4. Umjereno s alkoholom
Osim toga što se možete pripiti ako na prazan želudac pijete alkoholna pića, ne zaboravite da alkohol ima kalorija. Čašica dobrog vina pomoći će vam da probavite jelo, ali čašica više napravit će urnebes u vašoj glavi i želucu. Kalorije iz alkohola najprije se 'uhvate' na području abdomena.
5. Pijte dovoljno vode
To pravilo više ne bi trebalo ponavljati, ali svi smo skloni zaboravljati pa je mudro podsjetiti se da treba piti što više negazirane vode ili nezaslađenog čaja. Nakon unosa sve sile zasoljenih i slatkih jela, tijelo žeđa i nemojte ga patiti.
6. Hodajte, iziđite van
Ništa ljepše nego nakon dobrog ručka prileći, ali to ne znači da popodnevni odmor morate pretvoriti u izležavanje od popodneva do jutra. Normalno jedite, odmorite se, odjenite udobnu odjeću i obuću i krenite u šetnju. Malo-pomalo osjećat ćete se bolje, svježije i poletnije, a navečer ćete i lakše usnuti. Ili, još bolje, pravite društvo svom djetetu na sanjkanju ili klizanju. J.Kn.
ŠTO POSLIJE BLAGDANA
Za početak, treba s jelovnika izbaciti crveno meso, konzerviranu hranu, alkohol, kavu, crne čajeve, slatkiše i grickalice te konzumirati svježe voće i povrće, ribu, piletinu i puretinu, orašaste plodove te biljne čajeve. Važno je dobro sažvakati svaki zalogaj, piti oko dvije litre vode na dan i baviti se tjelovježbom, jer upravo se znojenjem pospješuje izbacivanje toksina i štetnih tvari iz tijela.
Čudotvorni cimet
Laganom mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta. Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici. Napitak rastočite u dvije polovice od kojih prvu popijte ujutro - pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na počinak. Već sam dodatak napitka jelovniku potaknut će mršavljenje, tvrde znalci.
Mala pomoć ne znači da se trebate prejedati i trpati u sebe što stignete. Kronični bolesnici imaju već iskustva sa svojom bolešću i to bi trebao biti razlog više da se ponašaju primjereno stanju svog organizma i slušaju savjete liječnika.