Učionica
MEDICINSKI FAKULTET OSIJEK

Pokrenuto nekoliko novih važnih studijskih programa
Objavljeno 18. prosinca, 2016.

Od protekle akademske godine 2015./2016. Medicinski fakultet Osijek bogatiji je za nekoliko novih studijskih sveučilišnih programa.

To su: Sveučilišni preddiplomski studij Dentalna higijena, Sveučilišni preddiplomski studij Fizioterapija i Sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij Dentalna medicina te sveučilišni diplomski studij Sestrinstvo u Slavonskom Brodu i sveučilišni preddiplomski studij Fizioterapija u Orahovici od ove 2016./2017. godine. Time se broj studenata koji studiraju u različitim programima koje nudi Fakultet popeo na više od 2200.

Znanstveno- istraživački rad

Osim u nastavnom radu, nastavnici-znanstvenici s Medicinskog fakulteta aktivno su se bavili i znanstveno-istraživačkim radom. Od 2015./2016. godine na Fakultetu se provode dva kompetitivna znanstvena projekta koje financira Hrvatska zaklada za znanost (nositeljice su prof. dr. sc. Marija Heffer i prof. dr. sc. Ines Drenjančević) te tri međunarodna znanstvena projekta, od čega dva iz Europskog socijalnog fonda. Fakultet je vrlo uspješan u ostvarivanju sredstava za znanstveno-istraživačke projekte iz višegodišnjeg namjenskog financiranja znanosti, čime se financiralo više od 20 projekata te dobivanjem dva kompetitivna sveučilišna projekta iz programa "Gost istraživač". Objavljeno je ukupno 89 znanstvenih radova u 2015. i 97 radova u 2016. godini koji su citirani u bazi Web of Science te velik broj ostalih radova. Ukupni broj citata Fakulteta kao institucije povećao se na više od 3600. Jedno od velikih postignuća Sveučilišta u Osijeku jest i osnivanje Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju u studenome 2015. godine u kojem Fakultet ima dvije istraživačke grupe, a s partnerima s Poljoprivrednog fakulteta i Odjela za kemiju Sveučilišta čini Istraživačku jedinicu ZCI - istraživanje, proizvodnja i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane (http://zcipersonhealth.unios.hr).

Fakultet je organizirao nekoliko znanstvenih međunarodnih skupova, primjerice 4th Central Eastern European Symposium on Free Nucleic Acids in Non-Invasive Prenatal Diagnosis (doc. dr. sc. Jasenka Wagner) te 3. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C (2nd i 3rd International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C (IMC-HCV-2016) – doc. dr. sc. Martina Smolić i prof. dr. sc. Aleksandar Včev. Ove godine prvi put u Hrvatskoj održana je vrlo vrijedna i svjetski poznata “Ljetna škola stresa”, koju je uz pomoć nastavnika Fakulteta organizirao Selye International Institute for Advanced Studies & IUPHAR GI Section (prof. dr. sc. Marija Heffer i drugi). Održan je i simpozij Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka 21. i 22. listopada 2016. u organizaciji Akademske zajednice Ante Starčević, Medicinskog fakulteta Osijek, Matice hrvatske - ogranak Osijek i Kliničkog bolničkog centra Osijek (prof. dr. sc. Josip Galić i kolege) te 1 St Osijek Anterior Cervical Spine International Neurosurgical Course Katedre za kirurgiju Fakulteta i Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek. Održani su i drugi Dani doktoranada kojima su predstavljena istraživanja u okviru poslijediplomskog doktorskog studija.

Trajna izobrazba

S obzirom na to da Fakultet ima vrlo razvijene programe tečajeva trajnih izobrazbi liječnika, tijekom prošle godine održan je 31 takav tečaj s velikim brojem predavača i sudionika. Medicinski fakultet posjetili su i ugledni znanstvenici iz inozemstva koji su održali predavanja za studente i nastavnike, primjerice Vishwa Deep Dixit, D.V.M., Ph.D., profesor komparativne medicine i imunobiologije s Yale School of Medicine /SAD). On je održao predavanje iz imunologije naslovljeno "Metabolic Inhibitors of Inflammasome and Metchnikoff's Prediction of Longevity". U okviru Erasmus+ suradnje na Medicinskom fakultetu u Osijeku boravila je prof. Isabel Maria de Sousa Lourenco iz Portugala (Escola Superior de Saúde Dr. Lopes Dias) i predavala o temi "Nurse competences and duties in attendance of the intercultural spiritual dimension" za studente sestrinstva, kao i "Spiritual dimension in Therapeutical Process on Paliative Care" za liječnike i studente medicine. Posjetio nas je i prof. dr. sc. Marius Nickel, profesor na Medicinskom sveučilištu u Grazu i medicinski ravnatelj Ameos klinike za psihosomatsku medicinu i psihoterapiju u Bad Aussee, te održao predavanje naslovljeno “Borderline Persönlichkeitsstörung - Krankheitsbild und Behandlung”. Prof. George Wu i kolege sudjelovali su pak u Tečaju za mentore.

(Ines Drenjančević)

Studenti iz cijelog svijeta

U okviru studentskih ljetnih razmjena, studenti iz cijelog svijeta radili su u istraživačkim laboratorijima Fakulteta i klinikama KBC-a Osijek. Studenti i djelatnici bili su aktivno uključeni u različite aktivnosti promocije znanosti: Tjedan mozga, Festival znanosti, obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije te mnogih popularno-znanstvenih i javih predavanja kojima se podizala svijest o potrebi brige za svoje zdravlje. Studenti su organizirali tradicionalnu humanitarnu akciju “CroMSIC daje osmijeh djeci”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike