Učionica
PROF. DR. SC. VLADIMIR CINI DEKAN EKONOMSKOG FAKULTETA U OSIJEKU

Vrijedno je otvoriti vrata sadržajima namijenjenima najširoj društvenoj zajednici
Objavljeno 18. prosinca, 2016.
"PRIMLJENA NAGRADA VOLONTERSKOG CENTRA OSIJEK DODATNI JE POTICAJ ZA RAZVOJ PROJEKTA KREATIVNA RIZNICA"

Ekonomskom fakultetu u Osijeku 5. prosinca Volonterski centar Osijek dodijelio je nagradu "Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju" za projekt Kreativna riznica, o čemu su detalji izneseni u tekstu na istoj, 7. stranici ovoga broja Sveučilišnoga glasnika.

Tim povodom napravili smo kratak razgovor s prof. dr. sc. Vladimirom Cinijem, dekanom Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Prvo, upućujem čestitke za nagradu vama i svim pokretačima i sudionicima ovoga projekta. Molim vas, ukratko opišite projekt Kreativna riznica

Projekt Kreativna riznica prvi je popularizacijski simpozij kreativne industrije, a na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava se od 2015. godine. Idejne začetnice su mu prof. dr. sc. Jasna Horvat i doc. dr. sc. Josipa Mijoč, a studente volontere vodile su asistentica Ana Zrnić, mag. oec., i studentica Ivana Jobst. Potporu ovom projektu dali su ugledni pokrovitelji, među kojima ponajprije navodim predsjednicu Republike Hrvatske, gospođu Kolindu Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Organizatori događanja su Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kulturnoj i kreativnoj industriji – Andizet te partnerske institucije Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku te Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas u Osijeku.

Prema vašoj ocjeni, koliko je nedvojbeni uspjeh i odjek projekta kao što je Kretivna riznica značajan za Ekonomski fakultet i, općenito, Sveučilište u Osijeku?

Broj zainteresiranih partnerskih institucija, izlagača i posjetitelja iz godine u godinu se povećava. Prve godine održavanja u četiri dana Kreativne riznice na simpoziju je sudjelovalo 123 izlagača, a upriličili smo 70 različitih programa kojima je nazočilo više od 300 posjetitelja. Ove godine sudjelovalo je više od 200 izlagača, organiziran je 101 sadržaj, a cijelu je manifestaciju posjetilo oko 3000 posjetitelja. Tragom ovih podataka slobodan sam izjaviti kako je Ekonomski fakultet primjer obrazovne institucije koja njeguje svoju društveno odgovornu ulogu, razvija praktične sposobnosti i vještine svojih studenata za vrijeme studiranja, ustupa svoju infrastrukturu civilnom sektoru, osluškuje probleme i potrebe lokalne zajednice, osnažuje studente prema novim prilikama za zapošljavanja. Ujedno smo postali obrazovna institucija koja je vodeća u istraživaju kreativnog sektora, a to je posebice važno jer se kreativni sektor nalazi u fazi formaliziranja. Možda zvuči ambiciozno, ali naš nastavnički i studentski tim dorastao je ovoj odgovornoj zadaći te je primljena nagrada dodatni poticaj za približavanje nevidiljivog što široj javnosti. Kreativna riznica simpozij je bez naplaćenih kotizacija ili ulaznica, a u njegovoj organizaciji volontiraju ne samo studenti nego i svi članovi Programskog i Organizacijskog odbora.

Kakva je budućnost ovoga projekta? Kako ga planirate dalje razvijati?

Kreativna riznica 2017. već je u pripremi. Članovi Programskog i Organizacijskog odbora upravo su primili informaciju kako je projekt i ove godine ostvario potporu Ministarstva kulture, a upravo se očekuje i objavljivanje novog broja časopisa Tema čiji je cijeli temat posvećen Kreativnoj riznici. Priznanja i potvrde najbolja su stimulacija za nastavak rada na ovome projektu, a s obzirom na to da se projekt događa u okviru javne visokoškolske ustanove, njegova dugovječnost posebno nam je važna jer se njome upozorava na važnost javnog obrazovanja i na ulogu akademske zajednice u društvu. Tema Kreativne riznice 2017. godine poznata je i prema najavama Programskoga odbora ona će glasiti "Kemija kreativne industrije". Volonterske knjižice također već pripremamo i meni će biti posebno zadovoljstvo ovjeriti ih nakon završetka projekta za svakog volontera pojedinačno. Ovjeravanje volonterskih knjižica na izmaku akademske godine postala je jedna od aktivnosti koja meni kao dekanu daje puni uvid u pomake koji se događaju i koji su svake godine sve zamjetniji.

Što vam znači ova nagrada, odnosno priznanje Volonterskog centra kao fakultetu?

Pokazujemo kako je vrijedno otvoriti vrata javne institucije sadržajima koji su namijenjeni najširoj društvenoj zajednici. Pri tome podsjećam kako je krovna tema Kreativne riznice 2016. glasila "Društveno odgovorna kreativnost", čime je misija ovog popularizacijskog simpozija dodatno naglašena. Studentima dajemo primjer kako postoje aktivnosti koje se ne honoriraju, ali koje imaju vrijednost nemjerljivu materijalnim kategorijama. Osim toga, aktivnosti naših volontera upisane su u volonterske knjižice i one ih prate ne samo na putu za zapošljavanje nego i nakon toga. Sve je to način kako se primjerom može pokazati kako je društveno odgovorno djelovanje ono koje stvara povjerenje jednih prema drugima, ali i ono kojim se učvršćuje važnost javnih ustanova.

Razgovarao: Tomislav Levak
Volonterske aktivnosti

Fakultet je primio srodnu nagradu i 2011. godine te ste time postali jedinstveni fakultet na Sveučilištu u Osijeku. Na koji način razvijate volonterske aktivnosti na Fakultetu?

- Volonterski tim na Ekonomskom fakultetu u Osijeku osnovala je doc. dr. sc. Julia Perić, koja je 2011. godine s Volonterskim programom studija Poduzetništvo uvrstila Ekonomski fakultet među prve fakultete u Hrvatskoj s razvijenim volonterskim programima za studentsku populaciju. Volonterski tim Ekonomskog fakulteta razvija interese i kapacitete studenata za volonterski rad, ali ih istodobno informira i o učincima volonterskog rada u zajednici. Broj volonterskih programa na Fakultetu svake je godine sve veći, primjenjuju ga sve studentske udruge kao i pojedinačni projekti kakav je, primjerice, EFOS EU tjedna, odnosno Kreativna riznica kao ovogodišnji laureat.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike