Svijet
POLITIČKA KRIZA

Makedonija je na putu
sukoba, možda i rata
Objavljeno 17. prosinca, 2016.

Umjesto da budu početak izlaska iz krize, tijesni izborni rezultati najavili su početak još teže krize u Makedoniji.

“Pat-pozicija u dva politička bloka, bezbroj kombinacija za sastavljanje nove vlade i ozbiljna prijetnja mogućeg unutarmakedonskog sukoba”, tako situaciju u Makedoniji za DW opisuje analitičar Daut Dauti. Njegova procjena temelji se na nekoliko pokazatelja. Prvo, rezultat izbora iznenađujuće je izjednačen i daleko je od svih očekivanja, čak i za najveće optimiste u oporbi – a to ozbiljno prijeti narušavanjem predodžbe o nepobjedivosti VMRO-a. Drugo, to je poraz nacionalističke retorike VMRO-a, s obzirom na to da, igrajući na kartu “albanske opasnosti” i šireći teorije zavjere, ta stranka ipak nije ostvarila očekivanu pobjedu. Treće, raskoli unutar albanskog političkog bloka mogli bi ugroziti opstanak Demokratske stranke Albanaca (DSA/PDSH), a nisu ostali bez odjeka ni kada je riječ o popularnosti Demokratske unije za integraciju (DUI). Četvrto, pokret Besa veliko je iznenađenje jer je uspio privući velik broj članova i pristaša, ali i one nezadovoljne DUI-jem i DSA-om.

Čak i da formira vladu s DUI-jem i da se suoči s realnošću da je ta stranka sada s deset mandata u boljoj poziciji nego onda kada je imala 19, VMRO će sa svoja 63 zastupnika morati praviti ustupke, jer bi za DUI bilo samoubojstvo ako bi ušao u koaliciju a da ne ostvari neka od svojih ključnih obećanja”, ocjenjuje Dauti.

Smatra da, ako VMRO i SDSM budu igrali na sve ili ništa i ako se, umjesto da prihvate rezultate, počnu prikazivati kao žrtve zavjere (VMRO) ili krađe glasova (SDSM), postoji mogućnost eskalacije unutarnjega makedonskog konflikta.

Situacija na terenu već pokazuje da su tenzije u porastu i da samo jedna iskra može izazvati pravi požar. Oštro upozorenje da se “strpljenje može pretvoriti u gnjev” stiglo je od VMRO-a nakon što je čelnik SDSM-a Zoran Zaev poručio da “Nikola Gruevski ne smije formirati vladu, niti se smije poništiti jasno izražena volja građana za promjenama”.

Pripremio: Eduard SOUDIL
Albanci sada imaju manje zastupnika, a veću moć

“Paradoks je to što Albanci sada imaju manje zastupnika, a veću moć”, kaže Dauti. Pritom on ne vidi izlaz iz trenutne situacije – s obzirom na dana predizborna obećanja. “Ako VMRO-DPMNE ostane pobjednička stranka i dobije mandat za sastavljanje vlade, oni će morati pognuti glavu i - ili prihvatiti gotovo nemoguć zahtjev DUI-ja o konsenzualnom usvajanju proračuna, ili zahtjev Alijanse za Albance o izjednačavanju albanskog i makedonskog jezika, ili zahtjev Bese – a slična je i platforma DUI-ja – o redefiniranju države.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana