Osijek
POČAST ŽRTVAMA

Obnovljen spomenik židovskim stradalnicima
Objavljeno 16. prosinca, 2016.

Grad je obnovio spomen-obilježje židovskim stradalnicima u Drugom svjetskom ratu, podignutom 2004. godine uz Tenjsku cestu, nedaleko od bivše zgrade Poljoprivrednog fakulteta koja je bila teško devastirana.

- Ovo je dostojanstveni čin prema našim sugrađanima, kako onima koji su živjeli na ovim prostorima, tako i prema svim budućim generacijama, jer želimo mirno 21. stoljeće, kada je suvišno nadmetatiti se brojem žrtava. Moramo memorirati sve nevine žrtve, a ovdje su 1942. stradali nevini - kazao je dogradonačelnik Denis Ambruš. Dodao je kako je obnovu spomenika obavio Ukop, za što je Grad izdvojio 15.600 kuna.

- Na toj je lokaciji 1942. bio sabirni logor gdje su dovedeni svi članovi Židovske općine iz Osijeka. Svi oni prebačeni su u ostale logore, u Auschwitz i Jasenovac, gdje su i skončali. Otprilike 1500 ih je dovedeno ovdje, a tristotinjak ih je ostalo živo i vratilo se nakon rata - kazao je Željko Beissman, predsjednik Židovske zajednice Osijek, koji i otkrio kako je prije mjesec dana primijećeno da je netko srušio spomenik.

Na otvorenju obnovljenog spomenika bio je gradski vijećnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Jaroslav Pecnik, koji je stava kako ovdje nije riječ o vandalizmu, nego da je “posrijedi nešto ozbiljnije”. Istaknuo je kako devastaciju treba javno osuditi, a ne okretati glavu i prešućivati. “Ne insinuiram da je riječ o fašizmu kao dominantnom pokretu, ali djelomice postoji fašizacija društva koja se na neki način marginalizira, a upravo je to problem”, smatra Pecnik. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike