Osijek
EPIDEMIJA UŠIJU U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Majka: Za vikend očistim sinu kosu od ušiju, u ponedjeljak se vrati kući iz škole s novima!
Objavljeno 15. prosinca, 2016.

U osječkim osnovnim školama ponovno se pojavila epidemija ušiju. Dok ravnatelji nekih škola ovom problemu pristupaju odgovorno pa su o pojavi ušiju obavijestili sve učenike i roditelje, neki se prave da problem ne postoji.

Majka jednog osnovca iz škole u gradskom središtu javila nam se u redakciju ljutita zbog toga što se s ovim problemom neuspješno bori već tjednima.

- Čini mi se da škole ignoriraju taj problem, jer u školi mog sina to traje već mjesec dana. Za vikend mu očistim kosu od ušiju, a u ponedjeljak se vrati kući iz škole s novima, crnohumorno bih mogla reći s “mutantima od ušiju”. Ponovno mu očistim kosu od ušiju, ode dijete ujutro u školu čiste, mirisne, oprane i očišćene kose, a kad se u 14 sati vrati kući, po glavi mu hodaju uši. I tako iz dana u dan cijeloga mjeseca - kaže nam razočarana Osječanka. Dodaje kako je u osnovnu školu koju pohađa njezin sin došla medicinska sestra, “pregledala djecu bez češlja” i zaključila da ušiju nema.

Prof. dr. sc. Josip Milas, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kaže kako im stižu dojave s terena, odnosno iz škola, da ušiju ima.

- Mi kao epidemiolzi preventivci pokušavamo dati upute ravnateljima i nastavnicima kako da postupe, jer se u ovom slučaju najčešće radi o neodgovornosti pojedinih roditelja. Ušljivost je još uvijek stigmatizirana, no o tome treba početi otvoreno razgovarati. Ušljivost se pojavljuje, u pravilu, kod djece nižeg socioekonomskog statusa. No, nije to problem, problem je što roditelji te djece ne poduzimaju mjere da ušljivost zaustave pa su ona prenositelji ušiju - kaže dr. Milas.

Epidemiolog dodaje kako bi ravnatelji škola trebali poduzeti mjere prema neodgovornim roditeljima, odnosno obavijestiti o tome Centar za socijalnu skrb i vidjeti u kakvim uvjetima djeca žive i u čemu je problem da ih roditelji ne očiste od ušiju.

- Ta djece nisu ništa kriva, ali stalno imaju uši. Tu se pojavljuje problem i što onda druga djeca koja su stalno izložena riziku da od njih dobiju uši počinju pokazivati agresiju prema njima. Nisam siguran da je rješenje zabraniti djeci koja imaju uši dolazak u školu, ali tu bi se trebala uključiti i neka školska inspekcija, uz Centar za socijalni skrb pa da se problem riješi - odlučan je dr. Milas.

Sandra LACIĆ
KAKO SE RIJEŠITI UŠIJU?

Ako primjetite da dijete ima uši, odmah treba prionuti tretiranju svih ukućana. Kosu treba oprati specijalnim šamponom, a potom odrasle uši ukloniti gustim češljem. Posteljinu treba oprati na 60 stupnjeva i ukloniti svu odjeću koju je nosila osoba koja ima uši. Što se ne može oprati na spomenutoj temperaturi, treba izglačati. Vlasište treba uporno iščešljavati dok i zadnja gnjida ne nestane. Naime, šamponi slabo djeluju na gnjide. Odrasla uš naraste do tri milimetra i nekoliko puta dnevno hrani se krvlju, a liježe dnevno do šest jaja/gnjida. Uš živi oko 30 dana, a dok plazi po glavi javlja se osjećaj škakljanja i svrbež. Djeca postaju razdražljiva i ne mogu spavati, jer su uši najaktivnije u mraku. Od silnog češkanja mogu se pojaviti kraste koje se mogu i inficirati. Najugroženije su djevojčice, posebice one koje imaju dugu kosu. Liječnici savjetuju da bi njima roditelji kosu za školu ili vrtić trebali vezati u rep, ili pletenice. Da bi se uši istrijebile na višu razinu treba podići osobnu higijenu i higijenu stanovanja.

ušljivost

EPIDEMIOLOZI SU UPOZNATI DA IMA UŠI U ŠKOLAMA

Možda ste propustili...

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

Najčitanije iz rubrike