Ekonomija
U PRIPREMI NOVA VINSKA OMOTNICA

U 2017. dvije
nove mjere za vinare
Objavljeno 15. prosinca, 2016.

Prema neslužbenim podacima, unutar Nacionalnog programa potpore sektoru vina 2014-2018 iskorišten je samo dio sredstava (tj. nepovratno je izgubljen dio koji nismo potrošili), a istovremeno su preostala sredstva za 2017. i 2018. godinu već rezervirana za projekte odobrene u 2016. godini, izjavio je savjetnik za EU fondove Robert Ravenšćak, mag. oec.

Dodao je kako je takva situacija posljedica načina i tehnike upravljanja sredstvima koju nameće Europska unija (financijski se ne terete godine ugovaranja projekata, nego godine njihove provedbe), ali i slabe reakcije vinara na početku razdoblja provedbe.

“Konkretno, vinari su slabijim odazivom tijekom 2013., 2014. i 2015. godine prouzročili apsorpcijski gubitak sredstava, dok su prijavljenim projektima tijekom 2016. godine alocirana gotovo sva predviđena sredstva u mjerama. Za mjeru Promidžbe u 2017. i 2018. ostalo je nešto raspoloživih sredstava. Ministarstvo poljoprivede trenutno je u procesu izrade prijedloga izmjena Programa 2014-2018, ali i pripreme novog prijedloga Programa za razdoblje 2019-2023. Usvajanje obaju prijedloga programa očekuje se tijekom prvog tromjesečja sljedeće godine. Time će se steći preduvjeti za nesmetan nastavak “Vinske omotnice” i pravo na predodobravanje projekata na teret sredstava iz novog programskog razdoblja, 2019.-2023.”, kaže Ravenšćak.

Iz toga slijedi, navodi on, opet konkretno, da se u 2017. godini očekuju natječaji iz sve tri mjere, s tim što će se natječaj iz mjere Promidžbe objaviti prije, u prvom polugodištu (i to iz Programa 2014-2018), a natječaji iz mjera Investicije i Restrukturiranje očekuju se u drugom dijelu godine (iz Programa 2019.-2023.). Na kraju, važno je spomenuti da se u prijedlogu izmjena programa očekuju dvije nove mjere. Prva podrazumijeva Informiranje i promidžbu vina u EU, s ciljem informiranja potrošača o odgovornoj konzumaciji vina te o sustavima Unije koji obuhvaćaju oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla. Druga nova mjera odnosi se na krčenje i ponovnu sadnju vinograda zbog zdravstvenih ili fitosanitarnih razloga (zlatna žutica) radi sprječavanja katastrofa u vinogradima.Z.Rupčić

VINARI MORAJU BITI SPREMNI

S obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede čini sve da bi i dalje osiguralo nepovratna sredstva, vinarima je preostalo da razumno i s većom odlučnošću pristupe korištenju potpora u svojim planovima i investicijama. To naravno znači – pripremiti projekte na vrijeme i biti spreman kad se natječaj otvori.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike