Regija
VUKOVARSKA POZITIVA

Iz Vukovara samo dobre vibracije
Objavljeno 15. prosinca, 2016.

VUKOVAR

Vukovarska pozitiva – naziv je to facebook-stranice koju je ovih dana pokrenula anonimna skupina građana Vukovara, s osnovnom idejom da, kako ističu, iz grada Vukovara do ostatka Hrvatske, ali i šire, dođu i pozitivne, kreativne i uspješne vijesti.

– Odlučili smo kreirati taj besplatni i vrlo dostupan način promocije vijesti i događaja iz sretnog i kreativnog Vukovara kroz 365 dana – navode pokretači, koji smatraju da je od njihovih imena važnije da se iz Vukovara čuje pozitiva.

Nagnalo ih je na taj korak i to što se, dodaju, suočavaju s čestim vijestima iz grada Vukovara koje govore o sukobima, ratu, političkim nadmudrivanjima...

– Riječ je o Facebook stranici na kojoj će se objavljivati tekstovi i fotografije koji pridonose boljem poznavanju pozitivnih primjera iz Vukovara – uspjeha, pohvalnih djela, građanskih aktivizama, volonterskih akcija, promoviranja samog grada, njegovih znamenitosti, kulturnih i zabavnih događanja, prirodnih ljepota, predstavljanja postignuća škola i učenika, udruga, sportskih klubova, kulturnih ustanova, poduzetnika, pojedinaca i slično – navela je ta nekolicina anonimnih građana Vukovara u svom pisanom obraćanju medijima, e-mailom, u svezi s njihovom idejom koja je već, na FB-u, stekla 990 “lajkova” i gotovo 1000 pratitelja. Istaknuli su, međutim, još nešto: “Sadržaji koji nisu dozvoljeni na toj Facebook stranici su oni koji promoviraju mržnju, netrpeljivost, šovinističke, seksističke ili rasističke stavove. Na stranici nije dozvoljeno objavljivati informacije s ciljem pribavljanja ekonomske koristi i nije dozvoljeno isticanje stranačke pripadnosti ili promoviranje političkih opcija.”

Mediji su, dakako, pokašuli doznati i nešto više o anonimnim Vukovarcima koji su realizirali dobru i pohvalnu ideju za grad Vukovar, želeći širiti pozitivne vibracije u svom gradu i izvan njega. E-mailom je stigao i odgovor.

– Stranica je pokrenuta od neformalne inicijative građana Vukovara koji žele ostati anonimni. Dolazimo iz različitih sektora (udruge, ustanove, poduzetnici i sl.) i zbog toga ne bismo htjeli da nas se igdje svrstava. Pozitivne i uspješne priče iz Vukovara skupljat ćemo sami koliko stignemo, ali i javili smo se udrugama, ustanovama, institucijama i ostalim organizacijama na području grada Vukovara da nam i oni sami šalju takve vijesti. Svi smo iz Vukovara, ovdje živimo i radimo i smatramo da je trenutno najvažnije da se pozitivne stvari čuju, a ne toliko tko “stoji” iza Facebook stranice. Dakle, ne želimo mi biti u fokusu, nego baš vijesti koje želimo prenijeti – naveli su.

Stranicu su za javnost aktivirali simbolično, na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. prosinca u 10 sati.

Sanja BUTIGAN
Pošaljite pozitivnu vijest

Tako se već sada na toj stranici “vukovarske pozitive” može pročitati niz dobrih vijesti – primjerice, tu su se našle informacije o počeku rada klizališta u gradu, izabranim najvolonterima, svjetski poznatim borovskim startasicama, nagradi za Gradski muzej Vukovar, prepoznatljivosti Muzeja vučedolske kulture, putničkom brodu WaterBus Bajadera, humanitarnoj nogometnoj utakmici “Za Vasu”, srednjoškolskom turniru “Gol za vodotoranj”… Pozvali su i sve Vukovarce da, ako imaju bilo kakvu temu ili fotografiju koje zaslužuju naći svoje mjesto na “Vukovarskoj pozitivi”, mogu to poslati na e-mail:

vukovarska.pozitiva@gmail.com.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike