Novosti
BROĐANI RAZOČARANI NEUČINKOVITOŠĆU SUSTAVA:

Sastanci su gubitak vremena, krećemo u blokadu granice
Objavljeno 13. prosinca, 2016.
Očekivali smo konkretne zaključke s rokovima. Ovo je bio gubitak vremena

Tematsku sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, koja je u ponedjeljak u Zagrebu okupila sve relavantne sudionike, vezano uz dugogodišnji problem zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, Brođani su nestrpljivo očekivali, no, prema svemu sudeći, “tresla se brda, rodio se miš”.

Uz predstavnike više ministarstava, Fonda za zaštitu okoliša, brojnih zavoda i agencija, Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, nazočili su i predstavnici udruga civilnog društva razočarani neučinkovitošću još jednog sastanka.

Istječe drugi rok

- Očekivali smo konkretne zaključke s rokovima kako smo i tražili u našim zahtjevima, no ni u jednom trenutku nismo čuli ništa konkretno. Ovo je bio samo gubitak vremena i novca - vidljivo razočaran nakon sastanka izjavio je najeksponiraniji član građanske inicijative za čist zrak, Mladen Sudar. Najavio je skori interni sastanak svih građanskih inicijativa gdje će donijeti odluku o sljedećim koracima. Krajem tjedna, naime, istječe drugi od sedam zahtjeva građanske inicijative - rok za međunarodni sastanak s predstavnicima Rafinerije, Vlade RH, BiH i Republike Srpske na kojem bi dogovorili korake u modernizaciji i plinofikaciji Rafinerije, s konkretnim planom koji bi morao biti završen najkasnije u siječnju 2017. godine. U suprotnom, zbog stalne emisije štetnih plinova iz prekosavske Rafinerije, najavljuju ispunjenje obećanja - građanski neposluh, odnosno blokadu graničnog prijelaza.

- Problem zagađenog zraka u Slavonskom Brodu prioritena je tema - izjavio je na sastanku u Saboru i predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras, predloživši da se od Vlade zatraži da Sabor na plenarnoj sjednici izvijesti kako se rješava problem zagađenja, čime bi se problem digao na višu razinu. Također je poručio kako se mora naći način da se preko Janafa ograniči isporuka nafte rafineriji u bosanskom Brodu sve dok se ne modernizira, odnosno dok njezin rad ne prestane negativno utjecati na zdravlje Brođana.

Iste izjave

- Tražimo da se nađe način da se tako utječe na vlasnika rafinerije u Brodu, odnosno dok nema dogovora, dok rafinerija ne zadovolji ekološke standarde da hrvatska infrastruktura indirektno ne omogućuje da se problem rafinerije prelijeva preko zdravlja Brođana - naglasio je Maras.

No Mladen Sudar za naš list kaže kako je Maras identične rečenice izgovorio i prije šest mjeseci na sastanku saborskog odbora u Slavonskom Brodu te da je sve skupa “mlaćenje prazne slame”, što i košta porezne obveznike. Obustavljanje isporuke nafte za rafineriju u bosanskom Brodu često su najavljivali i ogorčeni Brođani koji osam godina traže i očekuju konkretne poteze Vlade RH.

Svakodnevna situacija u Slavonskom Brodu već tjednima je alarmantna, posebice kada su u pitanju lebdeće čestice koje, prema nekim istraživanjima, mogu utjecati na pojavu karcinoma. Na sastanku u ponedjeljak su, kako doznajemo, i predstavnici Ministarstva zdravstva iznijeli podatak o korelaciji između intenziteta onečišćenja u Slavonskom Brodu i traženja liječničke pomoći. Loša kvaliteta zraka, prema svjetskim pokazateljima, nakon visokog krvnog tlaka, prehrambenih rizika i pušenja, četvrta je najveća prijetnja ljudskom zdravlju na svijetu. Sitne čestice dugotrajnim djelovanjem mogu izazvati rak pluća, moždani udar i srčane bolesti. Slične vijesti uz svakodnevne informacije o "podivljalim" vrijednostima lebdećih čestica ozbiljno zabrinjavaju građane šestog po veličini grada u Hrvatskoj, čiji mladi stanovnici nerijetko razmišljaju o odlasku, ne samo zbog ekonomskih razloga. Prije toga će se možda priključiti radikalnim akcijama građanske inicijative, poput blokade graničnog prijelaza.

Marija RADOŠEVIĆ
NELOGIČNOSTI U OBAVJEŠTAVANJU

Na sastanku Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda ovih se dana razgovaralo o rješavanju problema onečišćenja. Iako je na sastanku bio i načelnik Sektora za zaštitu zraka, tla i mora Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Stipetić, nisu predočene nove informacije vezane uz taj problem. Stipetić je izrazio svoje nezadovoljstvo i nerazumijevanje zbog stava koji je iznio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, a koji se odnosi na dinamiku provođenja, rezultate te dio aktivnosti projekta "Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu" čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, a koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša. Kako je istaknuo zamjenik, nelogično je da se, primjerice, dio obavješćivanja javnosti obavlja preko radiopostaje iz Okučana, jer je riječ o području na koje Rafinerija nema nikakvog utjecaja.

Loša kvaliteta zraka, nakon visokog tlaka, prehrambenih rizika i pušenja, najveća je prijetnja ljudskom zdravlju

Možda ste propustili...

STOŽER VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

U VPŽ i dalje nema novih oboljelih

SABOR - SNAŽNA POTPORA VLADINU PAKETU POMOĆI GOSPODARSTVU

Premijer: Nemamo pravo pogriješiti jer "na stolu" su životi naših sugrađana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ IZNIO OPTIMISTIČNE PODATKE O COVID-19 NA OSJEČKOM PODRUČJU UOČI USKRSA

Od 166 jučer testiranih samo jedan pozitivan

2

TRI PRIČE IZ SLAVONIJE

Slavonci u doba koronavirusa: Sada vidimo što nam svima znače prijatelji

3

TRI LIJEČNIKA OBOLJELA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

U Vinkovcima jedan novooboljeli, četiri osobe puštene kući