Osijek
RADNICI OBESPRAVLJENI, POSLODAVAC NESTAO:

“Poslodavac nas nije odjavio, niti nam je isplatio plaću!”
Objavljeno 13. prosinca, 2016.

Desetak Osječana koji su do kraja listopada radili u tvrtki Home comfort product d.o.o. u nesvakidašnjoj je situaciji. Njihov je poslodavac bez najave napustio tvrtku, radnike nije odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im, kažu, onemogućava traženje novog posla! Također, plaću za listopad nisu dobili.

Djelatnici su obavljali poslove agenta u pozivnom centru, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave preko noći je nestao.

Poslodavac nedostupan

- Krajem listopada Zsolt Gaspar je preko djelatnice poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije. Doznali smo da je pokupio sve svoje dokumente, pečat, porezne kartice i drugo. Od tada ne možemo stupiti u kontakt s njim. Žena koja je vodila računovodstvo tvrtke je u šoku, ne zna što da radi s nama. Gaspar joj je ostavio nevažeće ugovore, pa nam ona govori da nas bez pravovaljanih ugovora ne može odjaviti iz sustava. Redovitom provjerom i zvanjem u Mirovinsko dobivamo informacije da smo i dalje prijavljeni i da nas oni ne mogu odjaviti te da to moramo riješiti s inspektorima rada. U osječkom uredu Inspektorata vraćaju nas u Mirovinsko, gdje nas nakon kruga prepucavanja među djelatnicima, od kojih “nitko nije nadležan za našu situaciju”, prima načelnica, koja kaže kako jedino što oni mogu za nas napraviti jest zaprimiti ispunjeni obrazac o prijavi radnog staža. No on i dalje ne znači odjavu - priča nam jedan od djelatnika Home comfort producta d.o.o. koji sjedi kod kuće, a službeno je još uvijek zaposlen. Istodobno novčanik mu je prazan jer je posljednja plaća koju je primio bila ona za rujan.

Inspekcijski nadzori

- Svi prebacuju odgovornost s jednih na druge, a dotični nas je prevarant Zsolt Gaspar ostavio prijavljene i onemogućio nam daljnje zapošljavanje, nije isplatio plaće, ozbiljno je ugrozio našu egzistenciju i bez konkretnih informacija mi smo i dalje prijavljeni. Preostaje nam, ne znam koji put, samo nekakvo dugo čekanje da institucije počnu obavljati svoj posao - zaključuje ogorčeni Osječanin.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako im je slučaj poznat te kako je u tvrtki Home comfort product d.o.o. u tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora zbog sumnje na povredu propisa iz nadležnosti Inspektorata rada. Također, neovisno o aktualnim optpužbama radnika iz ove priče, iz Ministrastva kažu kako je u tvrtki već u kolovozu 2016. obavljen inspekcijski nadzor.

- Inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek u kolovozu 2016. obavila je inspekcijski nadzor kod poslodavca, u kojem je utvrdila da su tijekom nadzora za poslodavca radila dva radnika koja nisu bila prijavljena na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 8. kolovoza 2016. poslodavcu privremeno zabranila obavljanje djelatnosti. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u navedenom inspekcijskom nadzoru, inspektorica je, uz izrečenu navedenu upravnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnost, istovremeno nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku podnijela optužni prijedlog protiv poslodavca, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog osnovane sumnje da s radnicima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku niti su im prije početka rada izdali pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu i zbog toga što nisu dostavili podatke o početku osiguranja radnika tijelu obveznog mirovinskog osiguranja u propisanom roku. O utvrđenom je činjeničnom stanju inspektorica rada obavijestila i Poreznu upravu Ministarstva financija i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, radi postupanja iz njihove nadležnosti - stoji u očitovanju koje potpisuje ministar Tomislav Ćorić.

Ivana SOLAR
GDJE I KAKO POTRAŽITI POMOĆ?

Iz Hrvatske udruge poslodavaca osuđuju ovakvo ponašanje poslodavca. “Svjedoci smo, uz brojne dobre primjere, i ovakvih postupanja poslodavaca te bi u ovom trenutku jedino oportuno za radnike bilo da otvore stečaj jer će se otvaranjem stečajnog postupka i imenovanjem stečajnog upravitelja moći odjaviti i bar naplatiti svoja potraživanja, ako stečajna masa bude dovoljna. Inače, sam postupak zatvaranja tvrtke uređen je Zakonom o trgovačkim društvima, a obveze poslodavaca prema radniku u slučaju zatvaranja tvrtke Zakonom o radu, prema kojemu poslodavac donosi odluku o otkazu zbog poslovno uvjetovanih razloga, a radnik ostvaruje pravo na otkazni rok i/ili otpremninu (što ovisi o dužini radnog odnosa radnika kod poslodavca). Također, u slučaju većeg broja otpuštanja radnika primjenjuju se odredbe iz čl. 127. Zakona o radu, koje se odnose na kolektivni višak radnika. Inače, poslodavac je dužan dostaviti sve potrebne dokumente radniku u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu s čl. 130. Zakona o radu”, objašnjava Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP-a, Regionalnog ureda Osijek.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pak kažu kako je poslodavac obvezan Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje pri prestanku radnog odnosa dostaviti samo prijavu o prestanku osiguranja, ali ne i dokaz o prestanku radnog odnosa (npr. otkaz ugovora o radu, sporazumni prekid radnog odnosa itd.). Objašnjavaju kako radnik za kojega poslodavac ne podnese prijavu odnosno odjavu osiguranja može zahtijevati da HZMO donese rješenje o priznanju odnosno prestanku svojstva osiguranika.

PREVARENI I U CENTRU ZDRAVLJA TE U BIO LIFE INTERNATIONALU

U ovoj priči oštećeni djelatnici napominju kako ovo nije prvi put da su prevareni, i to obavljajući posao istog profila za mađarskog poslodavca. Naime, neki su od njih radili u javnosti po prijevarama zaposlenih već poznatim tvrtkama Centar zdravlja d.o.o. i Bio Life International d.o.o., vlasnika Ferenca Mesznera, koji im je gotovo po istoj šabloni ljetos ostao dužan dvije i pol plaće te je potom netragom nastao iz Hrvatske!? Iako je u ovakvim slučajevima nezahvalno generalizirati, osobe koje su u jednoj godini kod dva poslodavca izvisile za zarađenu plaću s pravom se pitaju postoji li kakva poveznica između ta dva slučaja i hoće li se nakon njihovih bezbrojnih prijava insprektorima rada istražiti kako i što rade tvrtke-pozivni centri u Hrvatskoj. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako je inspekciji nadzor u slučaju Bio Life Internationala d.o.o. i Centra zdravlja d.o.o. obavljen. “Utvrđeno je kako je tijekom nadzora za navedenog poslodavca radilo dvadeset radnika koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 27. listopada 2016. poslodavcu privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti. Zbog osnovane sumnje u počinjenje povreda odredbi članka 14. stavka 3. ZR-a i članka 112. stavka 1. točke 2. ZMO-a inspektor rada će ujedno protiv navedenog poslodavca pokrenuti prekršajni postupak, a o utvrđenom će činjeničnom stanju obavijestiti i druga nadležna tijela. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u inspekcijskom nadzoru koji je obavila u trgovačkom društvu Centar zdravlja d.o.o., inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek podnijela je protiv poslodavca pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku, i to zbog osnovane sumnje da radnicima nisu isplatili ni zakonom propisanu minimalnu plaću, kao i zbog povrede odredbi članka 33. stavka 4. Zakona o Inspektoratu rada, jer na pisano traženje inspektorice rada u određenom roku nisu pripremili ni dostavili točne i potpune podatke, obavijesti i materijale koji su joj potrebni za obavljanje inspekcijskog nadzora”, kažu iz Ministarstva te napominju kako su i u ovim slučajevima izvijestili Poreznu upravu Ministarstva financija.

pat-pozicija

RADNICI ČEKAJU DA INSTITUCIJE OBAVE SVOJ POSAO

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike