Regija
PRVI OBOLJELI NAKON ŠEST GODINA

Četiri muškarca završila u bolnici zbog trihinele
Objavljeno 12. prosinca, 2016.
Oboljeli su kazali kako gotovo nikad ne provjeravaju meso zaklanih svinja

NOVA GRADIŠKA - Četiri muškaraca s novogradiškog područja u dobi od 19 do 45 godina zbog konzumiranja zaraženog svinjskog mesa završila su u slavonskobrodskoj bolnici s trihinelom - zaraznom bolesti koja je u Brodsko-posavskoj županiji inače gotovo iskorijenjena. Nakon šest godina, naime, oni su prvi oboljeli od te opake bolesti zbog neodgovornog ponašanja vlasnika koji je odlučio meso svinje iz vlastitog uzgoja ne odnijeti na analizu. Od triju svinja jedna je bila zaražena, a posljedice trihineloze ostat će zaraženim muškarcima do kraja života.

Moguća i smrt

- To je eklatantan primjer neodgovornog vlasnika svinje koji je svoju obitelj, svoje prijatelje i ljude s kojima je dijelio to meso izvrgnuo velikoj pogibelji i bolesti - izjavio je veterinarski stručnjak i zamjenik ministra poljoprivrede Damir Agičić. On se godinama zauzima za klanje tovljenika u ovlaštenim klaonicama, što Županija brodsko-posavska sufinancira, kako bi se izbjegao problem s trihinelozom, koja je nekada harala ovim područjem. BPŽ, naime, jedini provodi ovu mjeru, za što je u proteklih 14 godina izdvojio više od milijun kuna.

Već dugi niz godina obvezan je pregled svinjskog mesa prilikom klanja i od tada slučajeva obolijevanja od trihineloze nije bilo, napominje dr. Nenad Pandak, šef Odjela za infektivne bolesti slavonskobrodske bolnice. Ističe kako ga čudi poigravanje sa zdravljem, pogotovo zato što su pacijenti izjavili kako gotovo nikad ne provjeravaju meso zaklanih svinja, pa i kod drugih gdje sudjeluju na svinjokolji.

Za sigurnost 49 kn

Dosad su očigledno imali sreće, no sad su završili u bolnici s upalom srčanog mišića, što bi inače za neke slabije, kronične bolesnike moglo završiti smrtnim ishodom.

- Stanje oboljelih je nešto malo bolje nego na početku, premda je kod dvojice klinička slika još uvijek prilično burna. Dvojica se dobro oporavljaju pa mislim da će relativno brzo otići kući - rekao je Pandak. No, osjećat će slabost i bolove u mišićima možda i nekoliko mjeseci.

Premda je još uvijek sklon tradicionalnoj svinjokolji u vlastitom dvorištu, Mati Bertoviću iz Bukovlja ne pada na pamet ne pregledati meso svinja.

- Za tako malo novca ne vrijedi strahovati od bolesti za cijeli život, pogotovo kad su u pitanju djeca, unuci... Važno je meso pregledati i onda bez problema uživamo u kobasicama i drugim proizvodima - rekao je.

A Damir Agičić ponovno upozorava one sklone tradicionalnoj svinjokolji da im ne bi smio biti problem dati 49 kuna za pregled zaklane svinje jer upravo u svinjcima one su u kontaktu s glodavcima pa stoga i u opasnosti od zaraze.

Marija RADOŠEVIĆ
Bezazlen početak bolesti

Opaka bolest trihineloza počinje relativno bezazleno. Pet-šest dana nakon konzumiranja zaraženog mesa osjete se probavne smetnje koje nakon nekoliko dana prođu, no tjedan kasnije tijelo reagira visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima, doznajemo od liječnika. Tijek oporavka oboljelog ovisi o količini zaraženog mesa koju je konzumirao, kao i o broju trihinela koje je unio u organizam.

posljedice

UPALU SRČANOG MIŠIĆA PRATI DUGOTRAJNA SLABOST

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike