Kultura
PREDSTAVLJENA KNJIGA “SACERDOS” U BIZOVCU

Priče vlč. Slavka Vranjkovića nisu jednostavne i sretne priče
Objavljeno 12. prosinca, 2016.

Promocije u većim gradovima često nisu osobito posjećene, dok u malim sredinama ovakvi događaji pobuđuju znatno veću pozornost jer je kulturna ponuda inače slabija. U Bizovcu je za vikend organizirano predstavljanje zbirke pripovijedaka “Sacerdos” Slavka Vranjkovića, svećenika, slikara i književnika. U predvorju se OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu okupilo 80-ak posjetitelja, koji su s velikim zanimanjem pratili predstavljanje knjige objavljene u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu, kao deveti naslov u biblioteci Klen. Ovaj se mali Ogranak može pohvaliti izuzetno bogatom i raznovrsnom izdavačkom djelatnošću - u posljednjih su deset godina objavili čak 40 knjiga. Rad marljivih bizovačkih “matičara” pohvalio je i načelnik općine Bizovac, Srećko Vuković.

Autor knjige neumorni je stvaratelj na mnogim poljima.

- Kada obavim sve svećeničke obveze, u slobodno vrijeme pišem ili slikam. Ponekad u deset dana nastanu dvije slike - otkriva skromni seoski 72-godišnji župnik iz Nuštra, koji unatoč životnoj dobi vodi brojne aktivnosti u svojoj župi. Njegove su pripovijetke, poeziju i publicističke radove objavili brojni časopisi, novine i portali. Zbirka poezije “Ecce homo” prevedena je na talijanski i poklonjena papi Benediktu XVI., prigodom posjeta Hrvatskoj.

U predgovoru ovoj knjizi mr. sc. Snježana Majdandžić-Gladić piše:

“Slavko Vranjković u svojim pripovijetkama progovara o nekom vidu boli i nerazumijevanja, o teškom životnom umoru koji je rezultat ljudske nepravde i zlobe, odnosno njegovi su glavni likovi mahom svojevrsni izopćenici koje drugi odbacuju jer se ne uklapaju u poželjnu društvenu harmoniju. Nekada je u pitanju bolest, nekada grijeh, nekada osamljenost, starost ili neka druga nemoć, ali uvijek je riječ o onima koji su osjetili duboki životni jad.”

Nisu to jednostavne i sretne priče, nego priče u kojima likovi vape za mrvicama razumijevanja, ljubavi i lijepe riječi, koji težinu vlastitoga tereta olakšavaju na Kristovim leđima, strpljivo podnoseći nepravde i pronalazeći smisao postojanja u bezuvjetnom predanju Bogu, u žrtvi za obitelj, za domovinu i za najsnažnije životne vrijednosti. Takvi su likovi i u zbirci: osamljenici, izopćenici, bolesnici, starci, umirući, ali i oni koji nikada ne zaboravljaju miris djetinjstva, prve usađene vrijednosti koje iznad svega izdižu vjeru, obitelj i domovinu, te upravo u njima pronalaze smisao postojanja i nadu uskrsnuća - piše autorica predgovora.

Knjigu „Sacerdos“ predstavili su urednik Vjekoslav Đaniš te sam autor, vlč. Vranjković, odabrane je ulomke čitala Tajana Domanovac, a predgovor Drago Ereš izNuštra. U glazbenom su dijelu nastupili učenici OŠ Bratoljuba Klaića, Bizovac: Ivan Deak na bisernici; Mirjam Lovrinčević, na klaviru i Filip Kranjčević na gitari, koje je publika ispratila velikim pljeskom. N.Vekić

Najčitanije iz rubrike