Mozaik
U MUZEJU SLAVONIJE OSIJEK

Velesajam na fotografijama
Objavljeno 9. prosinca, 2016.

Kakve sve tajne kriju fotografije i fotoalbumi te kako se nekad sajmovalo u Osijeku može se vidjeti na novoj izložbi pod nazivom Osječki velesajam, otvorenoj u Muzeju Slavonije Osijek. Izložbom se javnosti predstavljaju fotografije i fotoalbumi iz fundusa Muzeja Slavonije, koju je priredio viši kustos Grgur Marko Ivanković, voditelj Zbirke fotografija.

- Osječki se velesajam, od 1925. do 1932. godine, odvijao na trima lokacijama u gradu. Godine 1925. velesajamska priredba održavala se u dvorištu zgrade Županije i na još nekoliko lokacija, zatim je 1926. preseljena na današnji Gajev trg, a od 1927. do 1932. godine izložbe Osječkog velesajma odvijale su se na onodobnom Vijećničkom trgu, danas Parku kralja Petra Krešimira IV. - kaže autor izložbe Grgur Marko Ivanković.

Dodaje da Muzej Slavonije u Zbirci fotografija čuva četiri albuma s fotografijama osječkih velesajmova iz 1928. i 1929. godine, koje je snimio osječki fotograf Vladimir de Bode te stotinjak pojedinačnih fotografija s motivima Velesajma, ukupno 500 fotografija. Osim fotoalbuma i originalnih fotografija na izložbi se može doživjeti ugođaj Osječkog velesajma na povećanjima fotografija najajtraktivnijih izložbenih paviljona i štandova. Naš nam je sugovornik, uz fotografsku građu, pokazao i originalne plakate, kataloge, diplome i medalje s pojedinih osječkih proljetnih i jesenskih velesajamskih izložbi.

Posebnu atrakciju izložbe predstavlja nekoliko stiliziranih ambijentalnih segmenata velesajamskih štandova, u sklopu kojih su izložene originalne fotografije i predmeti s fotografija, koji se danas čuvaju u raznim zbirkama Muzeja Slavonije, a nekoć su bili izloženi na Osječkom velesajmu.

Uz to, posjetitelji koji su zainteresiraniji za ovu zanimljivu, no potpuno zaboravljenu, osječku temu mogu na izložbi sjesti i pogledati na televizijskom ekranu skenirane fotografije Osječkog velesajma, koje zbog maloga formata, i smještaja u albumima, ne bi bilo moguće primjereno razgledati.

Izložbu, koja se može pogledati do 27. veljače 2017., otvorila je Nada Maglaić, direktorica tvrtke Osječki sajam. Prigodnim riječima uzvanike je pozdravio Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije, a izložbu predstavio autor Grgur Marko Ivanković, koji potpisuje katalog izložbe.

Vesna LATINOVIĆ

Posebnu atrakciju izložbe predstavlja nekoliko stiliziranih ambijentalnih segmenata velesajamskih štandova

Možda ste propustili...

NOVA SEZONA SJAJNE BRITANSKE SERIJE

”Dolina sreće” s BBC-ja dolazi ravno na HTV 2

POZNATA NASLJEDNICA HOTELSKOG LANCA

Paris Hilton postala majka

Najčitanije iz rubrike