Ekonomija
3. SUSRET ZNANOSTI I GOSPODARSTVA

Hrvatska još uvijek premalo ulaže u istraživanje i inovacije
Objavljeno 9. prosinca, 2016.

Treća godina projekta dobrovoljnih studentskih stručnih praksi, kojim se studenti nastoje još tijekom studija upoznati s realnim zahtjevima tržišta rada, koji su zajedničkom suradnjom pokrenuli osječki Ekonomski fakultet i Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek, obilježena je jučerašnjim 3. Susretom znanosti i gospodarstva.

A svojevrsni inicijatori projekta studentskih praksi kod članica HUP-a, Ivan Sarić (HUP) i Nataša Drvenkar (Ekonomski fakultet), mogu doista biti zadovoljni.

Jer prve godine u ovu dobrovoljnu aktivnost uključilo se 30 studenta i 16 poslodavaca. No već iduće godine priča se širi na razinu cijelog osječkog sveučilišta, pa 60 studenata odrađuje praksu kod 34 poslodavca. Ove godine mreža se širi na 37 poslodavaca i 13 različitih institucija, koji primaju 72 studenta. No projekt se od iduće godine nastavlja i na nacionalnoj razini. Naime, središnjica Hrvatske udruge poslodavaca, prihvativši činjenicu sveprisutnog velikog jaza između poslovne i akademske zajednice, u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, nastavlja provoditi projekt na razini cijele Hravtske.

Stoga je posebna gošća jučerašnjeg skupa bila Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku.

Ona je upozorila da relevantni podaci pokazuju kako Hrvatska još uvijek premalo ulaže u istraživanje i inovacije te da je suradnja gospodarstva sa znanstvenim ustanovama, umjesto da vodi k uzajamnoj koristi, zapravo jako loša.

A novost vezana uz osječki dio projekta stručnih praksi izrada je aplikacije razvijene u suradnji s osječkom tvrtkom Inchoo, i to upravo kroz studentsku stručnu praksu i mentorstvo. Ta bi aplikacija trebala značajno olakšati sustav praćenja i provedbe praksi te omogućiti stvaranje baze studenata i poslodavaca uključenih u projekt.

Krovna tema jučerašnjeg susreta bila je “Izazovi mladih na tržištu rada - vizija Slavonije, Baranje i Srijema”, na kojem su panelisti, među kojim je bila i Jelušić Kašić te studenti koji su bili na praksi, potaknuli raspravu oko uzroka i posljedica te problema na tržištu rada, posebice iz perspektive studenata.

Dario KUŠTRO
Od 150 studenata koji su bili na praksi 20 ih se i zaposlilo

- U konačnici cilj ovih naših susreta je potaknuti razmišljanja oko mogućih smjerova budućeg djelovanja studenta, osoba koje će sutra biti u potrazi za prvim poslom, ali i poslodavaca - kazao je Ivan Sarić. Naposljetku, program stručnih praksi daje i rezultate, od 150 studenata koji su bili na praksi u ove tri godine i završili studij za njih 20 potvrđeno je zapošljavanje. U najvećem broju upravo u tvrtkama u kojima su odradili praksu.

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike