Regija
PETICIJA ZA SUSPENDIRANOG SVEĆENIKA:

Vratite župnika Vinka, ne smeta nam što ima obitelj
Objavljeno 9. prosinca, 2016.
Potpisnici kažu da su vlč. Vinku Dubravcu ljudi u potrebi uvijek bili prvi

SOLJANI - Đakovačko-osječka nadbiskupija suspendirala je vlč. Vinka Dubravca, župnika Župe Pohođenja BDM u Soljanima i upravitelja Župe Preobraženja Gospodinova u Strošincima. Kako su nam pojasnili iz Nadbiskupije đakovačko-osječke, takva je odluka donesena “zbog činjenice da župnik živi kao oženjen (in modo uxorato), što je u suprotnosti s identitetom i obećanjima koje je prihvatio prigodom svoga ređenja, što je, ujedno, dio zakonitoga kanonskoga poretka Katoličke Crkve”.

Zabrana službe

“Dosadašnji župnik Dubravac sada je pod kaznenom mjerom 'obustave' te ima status suspendiranoga svećenika kojemu je zabranjeno vršenje svećeničke službe”, ističu u Nadbiskupiji.

Suspenzija župnika, što je prvi takav slučaj zabilježen na području županjske Posavine, podijelila je mještane Soljana i Strošinaca. Protekle su nedjelje, kada su čuli da je župnik udaljen iz službe, počeli potpisivati peticiju kojom će od Đakovačko-osječke nadbiskupije tražiti povlačenje odluke o suspenziji i njegov povratak u selo.

– Još uvijek smo u šoku i ne možemo se pomiriti s činjenicom da smo uoči Božića ostali bez našeg župnika. Svi mi znamo da on ima svoju obitelj u Osijeku. Bio je u službi i imao odvojeni život, što je godinama funkcioniralo, a sada je to postalo razlog zbog čega ga se lišava svećeničke službe - ispričala nam je aktivna župljanka iz Soljana (podaci poznati redakciji), koja je zbog delikatnosti cijelog slučaja željela ostati anonimna. Uvjerena je da su pojedinci iz sela potegnuli svoje veze i učinili sve kako bi maknuli svećenika.

Kaže da je župnik redovito obilazio obitelji u potrebi, siromašne i bolesne, radio na materijalnoj i duhovnoj obnovi župe, uredio zapušteni župni ured i počeo uređivati crkvu, a sada je sve to stalo. Mještani se pitaju hoće li ikada više imati svoga župnika jer u kroničnom nedostatku svećenika teško im je vjerovati da će netko doći na istok županjske Posavine, u slijepo crijevo Hrvatske.

No, u Soljanima i Strošincima ima župljana koji nisu bili zadovoljni župnikom Dubravcem i načinom na koji je vodio župu. Kažu da je bio rastrgan između svećeničkih obveza i obitelji, čestih odlazaka u Osijek i izbivanja iz sela, na štetu župe i župljana. Svoje nezadovoljstvo, kako doznajemo, već su prije iskazali đakovačko-osječkom nadbiskupu i upozorili ga na dvostruki život vlč. Dubravca, zbog čega nije mogao biti posvećen pastoralnom životu i radu onako kako se to od jednog župnika očekuje.

“Nikad uvrijedio”

Vidljivo potresen i utučen, sada već bivši župnik Vinko Dubravac u kraćem razgovoru nam je rekao da suspenziju nije očekivao.

- Utjehu pronalazim u Isusu Kristu, kojega je i njegov otac predao svima nama. Grijeh mi je što imam obitelj, što je već bilo prihvaćeno i pojašnjeno, ali sada mi se stavlja na teret. Nastojao sam u župi uvesti malo više reda, sve sam to radio s ljubavlju i nikoga nisam povrijedio. Doveden sam pred svršen čin, ali glas vapijućeg u pustinji nitko ne može, neće i ne želi slušati - kazao je.

Kategorički je demantirao glasine o tome da se namjeravao oženiti, iako nam je priznao da ima nevjenčanu suprugu i troje djece i da je obitelj stekao nakon što se zaredio za svećenika.

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ističu kako su problemi koji su doveli do odluke o suspenziji osobne naravi, odnosno tiču se osobnoga života navedenoga svećenika, pa se u svim koracima koji su prethodili takvoj odluci nastojalo postupati s poštovanjem, strpljivošću i primjerenom diskretnošću. Nakon odluke o suspenziji, župne zajednice u Soljanima i Strošincima bile su službeno obaviještene u župnim oglasima na prvoj nedjeljnoj misi. “Vjerujemo da će sve nas Kristove vjernike, napose župljane Soljana i Strošinaca, kao i donedavnoga župnika Vinka Dubravca, unatoč sadašnjim izazovima i poteškoćama, usmjeravati duh prave vjere i istinskoga zajedništva Crkve”, poručuju iz Nadbiskupije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Novi župni upravitelji

Dekretom nadbiskupa, mons. Đure Hranića, vlč. Ivo Martinović, inače župnik u Vrbanji, imenovan je upraviteljem Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Soljanima. Upraviteljem Župe Preobraženja Gospodinova u Strošincima imenovan je preč. Marko Mikić, dekan Drenovačkog dekanata i župnik župe u Posavskim Podgajcima.

Možda ste propustili...

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

Najčitanije iz rubrike