Regija
POVIJESNA BERBA

Prvi put ledena berba frankovke
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

FERIČANCI

Hladnoća i debeli minusi pravo su vrijeme za ledenu berbu, pa je Feravino ove zimske dane iskoristilo za ubiranje slatkih promrzlih grozdova frankovke. Za jednu od najnagrađivanijih vinarija, ledena berba frankovke najljepši je završetak uspješne vinogradarske i vinarske godine koju je obilježila i izborna berba graševine i chardonnaya.

S vjerom u veliki potencijal frankovke, Feravino je na nešto više od jednog hektara starog vinograda na jednoj od najboljih i pomlađenih lokaciji, na Srednjaku pokraj Gazija, nešto više od mjesec dana nakon uobičajene berbe ostavilo neobrane trsove i čekalo zakonom propisane uvjete za ledenu berbu koju mnogi smatraju vrhuncem proizvodnje kojom se zaokružuje ponuda svake vinske kuće. Ledena berba je najzahtjevnija berba koju samo rijetki vinogradari imaju, a ledeno vino je najznačajnije predikatno vino i perjanica među vinima. Naime, ledena berba je proces proizvodnje vina od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje minus 7 stupnjeva Celzijevih i prerađeno u smrznutom stanju. Najmanji sadržaj šećera u moštu ledene berbe mora biti 127 oechsla.

Feravino je nekoliko dana čekalo da se ispune potrebni navedeni uvjeti i konačno je dočekalo pravi trenutak za ledenu berbu. Grožđe je smrznuto, idealno za ledeno iscjeđivanje i proizvodnju ledenog vina feričanačke frankovke namijenjene za posebne užitke.

- Klimatski uvjeti su zadovoljavajući, temperatura minus 7 stupnjeva Celzijevih, jutro suho i vedro. Čekali smo da bobice budu u smrznutom stanju, a šećeri su iznadprosječni, više od 127 oechsla, što je idealno i znak da se isplatilo čekati. Za nas je ovo povijesni trenutak - naglasila je Jennete Šimić iz Službe marketinga i odnosa s javnošću.

Poznato po svojim crnim vinima, Feravino se dosad nije okušalo u ledenoj berbi frankovke. Ovogodišnja je bila izazov, a odlučili su se jer je godina bila kao stvorena za potrebe ove iznimne berbe grožđe koja daje malo, ali vrhunsko i traženo vino. Tako će Feravino u svom asortimanu predikatnih vina, uz vina graševina i chardonnay izborna berba 2016., imati i vino frankovka ledena berba 2016. godine.

Vina ledene berbe, čija proizvodnja, kao što je već istaknuto, zavisi od temperaturnih uvjeta koji iz godine u godinu podosta variraju, omiljena su među sladokuscima.

Snježana FRIDL

vrhunac

“LEDENA” VINA SLADOKUSCIMA SU OMILJENA

CIJENA I DO 60 EURA PO BOCI

To su desertna vina koja pružaju izniman okusno-mirisni doživljaj za razmaženo nepce, a to i ne čudi ako se zna da od berbe koja smrzava prste do zlatnih gustih kapljica stručnjaci moraju proći vrlo nepredvidiv put proizvodnje. Ledeno vino prodaje se u manjim bocama od 0,25 ili 0,375 litara, a postižu cijenu i do 60 eura.

Najčitanije iz rubrike