Regija
TJEDAN VJEŠTINA U STUKOVNIM ŠKOLAMA

Od ostataka materijala
do ukrasnih predmeta
Objavljeno 7. prosinca, 2016.

SLATINA

Industrijsko-obrtnička škola Slatina priključila se odgojno-obrazovnim i svim drugim ustanovama, poduzećima, gospodarskim komorama i službama usmjerenim na strukovno obrazovanje i osposobljavanje, koje od 5. do 9. prosinca obilježavaju Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Riječ je o manifestaciji koja je pokrenuta na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja će se održavati u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

– Želimo pokazati svim zainteresiranima izvrsnost i kvalitetu te podići svijest o velikom broju mogućnosti koje imaju učenici u strukovnom obrazovanju - rekao nam je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac.

– Zainteresirani sudionici Tjedna imat će priliku razmijeniti primjere izvrsnosti s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, inovativne nastavne prakse, uspješne strukovne programe koji potiču naukovanja, primjere učenja na radnome mjestu, usavršavanja i prekvalifikacije te održivih partnerstava između poduzeća i obrazovnih ustanova. Pozivamo sve zainteresirane učenike osnovnih škola, roditelje, tvrtke, poslovne organizacije, pružatelje obrazovanja i osposobljavanja odraslih i druge da se uključe u naše aktivnosti - kazao je Graovac.

Prvoga dana Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju nositelji aktivnosti bili su učenici 3. razreda u programu za zanimanje elektroinstalatera, 1. i 2. razreda instalatera grijanja i klimatizacije i 3. razreda stolara i njihovi nastavnici Mark Kristijan Milaščević, Danijel Perović, Slaven Zelenka, Franjo Gerenčir, Ranko Čučković i Ernest Balta. Njihovi zadaci bili su, između ostalih, proširenje kompetencija učenika kroz rad na tapeciranju namještaja, popularizacija zanimanja stolar, poticanje i razvijanje kreativnosti kod učenika, stvaranje inovacija i novih ideja kreiranjem novih proizvoda primjenom stečenih znanja i sposobnosti.

Petar ŽARKOVIĆ
Kolica od bakrenih cijevi

Učenici drugog razreda u programu za zanimanje instalater grijanja i klimatizacije od ostataka bakrenih cijevi koje se koriste u izgradnji centralnog grijanja izradili su unikatna ugostiteljska kolica, svijećnjak i držač čaša i butelja. Bila je to zamisao profesora Ernesta Balte i Ranka Čučkovića, koju su ostvarili učenici Patrik Gegić, Sandi Sigečan, Lukas Peakić, Bogdan Jozić i Aljoša Ljikar. Pomogli su im majstor Veljko Trifunović i obrtnik Saša Relić, koji je donirao određeni materijal nužan za završetak rada.

Fotografija:

sb071216strukovno3

Najčitanije iz rubrike