Novosti
OŠTAR ODGOVOR HRVATSKOJ PREDSJEDNICI IZ BIH

“Hrvatska nam želi narušiti međunarodni ugled”
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u srijedu je optužio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović za navodno širenje dezinformacija o sigurnosnom stanju u susjednoj zemlji, a dodao je kako u svemu sudjeluju i mediji u Hrvatskoj koji izmišljaju nepostojeća policijska izvješća kako bi potkrijepili tvrdnje o golemoj opasnosti od islamskog radikalizma.

Nakon što je predsjednica Grabar Kitarović u utorak upozorila na opasnost koju predstavljaju tisuće boraca koji se vraćaju u BiH s ratišta u Siriji i Iraku, Mektić je u Sarajevu sazvao konferenciju za novinare ističući kako mora reagirati na “neistine”, a sve je doveo u kontekst činjenice da su nedavno na području Orašja uhićena desetorica pripadnika HVO-a zbog ratnih zločina nad Srbima. Ocjenu da se u BiH očekuje povratak tisuća islamskih ratnika Mektić je opisao kao “čistu nebulozu”.

“Precizna je brojka da je 226 punoljetnih državljana BiH boravilo na iračko-sirijskom ratištu, a sada ih je tamo 115. Poginulo ih je točno 65, a u BiH se vratilo 46 i svi su oni obuhvaćeni kaznenim progonom ili policijskim istragama kako bi ih se procesuiralo”, kazao je Mektić.

“Čine sve (u Hrvatskoj) da nam uruše međunarodni ugled lažno prikazujući činjenice i govoreći o tisućama islamskih ratnika koji trebaju doći u BiH. Odakle im takva informacija”, postavio je pitanje Mektić.

Potvrdio je kako u BiH postoji opasnost od radikalizma i nasilnog ekstremizma, no istaknuo je kako je ne treba preuveličavati ustvrdivši kako se sigurnosne službe u BiH ozbiljno suočavaju s tim problemom i spremne su na suradnju sa susjednim zemljama.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić ocijenio je, pak, kako izjave hrvatske predsjednice treba uzeti ozbiljno jer je ona osoba s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i o osjetljivim stvarima ne govori napamet. Problem BiH je politička nestabilnost, koja je posljedica mnogih inkoheretnosti samog ustavnopravnog poretka BiH, a postoji i problem radikalizma, koji se ogleda u raznim sferama, ocijenio je Ljubić. Podsjetio je kako je policija ranije objavila da prati oko 60 selefijskih zajednica u BiH. H