Novosti
SSSH UPOZORAVA

Kvota za strance pljuska
je hrvatskim radnicima
Objavljeno 7. prosinca, 2016.
"Tražimo da se problem nedostatka radne snage počne sustavno rješavati."

“Nakon što su proglašeni neradnicima, nakon što neće imati prilike osjetiti blagodati porezne reforme kroz povećanje plaća jer su im plaće premizerne da bi uopće bile u poreznim škarama, hrvatski će radnici sada biti zamijenjeni jeftinijim radnicima iz trećih zemalja. Zašto? Zato što je radnik-migrant, na žalost, spreman raditi za nižu plaću, u svakakvim uvjetima rada, bez suvišnih pitanja, bez članstva u sindikatu, a Vlada uredno otvara granice za takav, jeftiniji i fleksibilniji rad jer to traže poslodavci”, upozorio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

- Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu odnosi se na 7026 dozvola, od čega je 1800 za produženje već izdanih dozvola, a ostalo su nove dozvole u deset sektora i nešto više od 40 zanimanja. Kvota je gotovo triput manja od one koju su tražili poslodavci (23.707), ali više nego dvostruko veća od ovogodišnje (3100) – iako se ni ona nije u cijelosti potrošila. Želi li Vlada reći da ne možemo obrazovati ni osposobiti radnike za ključna zanimanja u temeljnim granama hrvatskog gospodarstva kao što su turizam, graditeljstvo i brodogradnja – i to pokraj trenutnih 235.000 nezaposlenih, pita u ime sindikata Mladen Novosel.

U SSSH-u pitaju i zašto Vlada ima dvostruke kriterije: za 2016. je odobrila uvoz zavarivača i brodomontera, ali istovremeno ne uvozi liječnike kojih također nedostaje, nego ih je spremna dodatno platiti. “Tražimo da se problem nedostatka radne snage napokon počne sustavno rješavati, i to preko osposobljavanja za poznatog poslodavca i ubrzavanja prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika, priznavanje znanja stečenog kroz praksu, odnosno neformalnim putem, te povećanje cijene rada posebice za deficitarna zanimanja, kako bi hrvatski radnici ne samo ostajali već se i vraćali kući”, ističe Novosel. E.S.

Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost