Osijek
FUNKCIONALNO JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO

Žito ulaže u Sokolski dom 20 milijuna kn
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Na mrežnim stranicama gradske uprave objavljen je poziv na javni uvid vezano uz izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju Sokolskog doma. Znak je to da će se vrlo brzo (po pravomoćnosti građevinske dozvole, a najranije 15 dana nakon ovog uvida) i fizički krenuti u realizaciju kompletnog preuređenja još jednog od sportskih simbola Osijeka. I to po modelu javno-privatnog partnerstva.

Jasno je kako Sokolski dom već godinama vapi za obnovom, jer riječ je o zgradi koja je sagrađena poslije I. svjetskog rata i kao takva zaštićeno je kulturno dobro. Iako je konzervatorski elaborat izrađen 2011. godine, Grad u svojim financijskim projekcijama nije uspio osigurati dovoljno vlastitih sredstava kako bi samostalno krenuo u obnovu. Stoga se unatrag nekoliko godina razmišljalo o (n)ovom modelu.

Nakon što je u ovo doba prošle godine bio raspisan javni natječaj za povjeravanje na upravljanje, korištenje i održavanje javne sportske građevine Sportskog centra “Sokolski dom”, na njega se prijavio samo jedan ponuditelj - Centar sokol d.o.o., koji posluje unutar Žito grupe. On je naposljetku postao i novi upravitelj. Najavljena su ulaganja između 17 i 20 milijuna kuna, za svakih pola milijuna kuna investicije stječe se godinu dana upravljanja. Maksimalno do 40 godina. Isto tako jasno je naglašeno kako ulaganjem u Sokolski dom i njegovom rekonstrukcijom novi upravitelj ne može steći pravo vlasništva na postojećoj, dograđenoj ili izgrađenoj građevini.

Sokolski je dom reprezentativna zgrada sagrađena 1928. godine, a veći dio od svojih 85 godina, koliko se koristi, služi kao gimnastička dvorana. I nadalje u novom projektnom zadatku osnovno je zadržati - gimnastičku djelatnost.

Na ovom sportskom centru predviđena je dakle rekonstrukcija postojeće dvorane - obnova fasade, izmjena krovišta, kompletne instalacije. Ali i dogradnja gimnastičke dvorane s montažnim gledalištem na minimalno 800 kvadrata.

Novi upravitelj u obvezi je uložiti u obnovu i gradnju vanjskih sportskih terena. Najveći zahvat u tom dijelu izgradnja je klizalište, i to hokejaških dimenzija (60 x 25 m).

Cijelo vrijeme Grad zadržava pravo provođenja svoga programa javnih potreba u sportu, dakle Sokolski dom će i pod novim upraviteljem biti otvoren za sport djece i mladeži, izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture te za sportsku rekreaciju svih dobnih skupina.

A kao što je ovaj Dan grada obilježen svečanim otvorenjem (opet svojevrsno javno-privatnim partnerstvom) obnovljenog i oživljenog Paviljona Gradski vrt, tako se i svečano otvorenje kompleksa Sokolski dom planira za prosinac 2017. godine. Za idući Dan grada Osijeka.

Dario KUŠTRO
NI PRIJE NIJE BILO NOVCA

Zanimljivo je da projekt Sokolskog doma u samom startu nije realiziran onako kako je to prvotnim projektom iz 1928. godine planirano. I tada je uzmanjkalo sredstava za realizaciju, pa je izvedena zgrada samo u četvrtini zamišljene površine, i to samo u, danas poznatom, uličnom dijelu. Današnji Sokolski dom zaštićeno je kulturno dobro.

ugovor

UPRAVITELJ MORA OBNOVITI I VANJSKE TERENE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike