Osijek
WINEOS U ESSEKER CENTRU

Vikend za uživanje u vinu i hrani
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Na trećem osječkom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koji će se održati u petak i subotu, 9. i 10. prosinca, u Esseker centru, posjetitelji će imati priliku uživati u vinima i gastronomskim proizvodima 60-ak izlagača, ali i u znatno obogaćenom festivalskom programu u odnosu na protekla dva festivala.

Na WineOS-u će i ove godine nastupiti svi najvažniji vinari s istoka Hrvatske, mnogi i iz drugih dijelova zemlje, a međunarodni karakter opravdat će gosti iz susjednih zemalja - Mađarske i Srbije. Ujedno će posjetitelji imati prigodu uživati u delicijama malih proizvođača sira, suhomesnatih proizvoda i slastica. Za vinare, novinare i posjetitelje oba dana sajma održavat će se radionice, a ove je godine pripremljen i program koji će se održavati po svršetku obaju festivalskih dana. Tu je i festivalska vinoteka u kojoj će posjetitelji moći kupiti vina koja su im se svidjela nakon kušanja.

Festival organiziraju Vinoteka Vinita, udruga Graševina Croatica, udruga Dekanter, Grad Osijek i Hrvatska turistička zajednica.

- Bogat program popratnih sadržaja dodatno će obogatiti treći WineOS. Podsjećam kako će uz najznačajnije proizvođače vina iz Slavonije i Baranje naši posjetitelji ponovno imati priliku kušati vina naših gostiju iz Mađarske i Srbije. Uz novi prostor tu je i novi popratni sadržaj - zabava nakon završetka programa oba dana, što organizira naš partner Kreativna agencija Adverta - istaknuo je glavni organizator WineOS-a Vinko Ručević na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u gradskoj upravi.

Prošle je godine festival u Muzeju Slavonije posjetilo više od 3000 građana. Na ovogodišnjem se festivalu očekuje još veći posjet, jer je muzejski prostor lani bio premali, pa je organizator u pojedinim trenucima morao zatvarati vrata. Prema Ručevićevim riječima, prostor u Essekeru je dvostruko veći.

- Iznimno nam je drago što su nas pozvali iz Vinite da se uključimo u ovogodišnji WineOS.¸Vjerujem kako će program u našoj organizaciji pridonijeti tome da ovogodišnji WineOS bude još bolji od prva dva - rekao je direktor Adverte Ivan Grgić.

U sklopu programa nazvanog “After WineOS, before sunset” u petak od 21 sat do 3 sata goste će zabavljati DJ Kemalier. U subotu će u istom terminu nastupiti osječka grupa Suzette, a nakon njih i DJ Flegma. Ulazak na zabave bit će moguć samo uz festivalske ulaznice.

- Činjenica da smo WineOS ponovno uključili u program proslave Dana grada, i to kao veliki finale, ponajbolje govori kako nam je doista stalo do ove manifestacije. Prve je dvije godine bilo izvrsno, a prema najavama treće izdanje bit će još bolje - kazao je dogradonačelnik Osijeka Vladimir Ham.

WineOS se održava od 14 sati do 21 sat, nakon čega počinje program After WineOS. Ulaznica na festival stoji 50 kuna, a u nju je uračunana i posebna festivalska čaša.

Igor MIKULIĆ
ČAK SEDAM RADIONICA

Program radionica započinje u petak u 13 sati onom namijenjenom novinarima, na kojoj će o berbi 2016. u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju govoriti Tomislav Božičević iz udruge Graševina Croatica. Dva sata kasnije predstavnici iste udruge predstavit će nagrađena vina tijekom ove godine, dok će u 16.30 sati akademik Ferdo Bašić, član Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, govoriti o zaštiti tla u vinogradu. U 18 sati Franjo Francem iz Hrvatskog sommelier kluba održat će radionicu o vokabularu u ocjenjivanju vina, a sva su mjesta za to predavanje već popunjena. U subotu su na programu tri radionice. U 15 sati Marko Havaši govorit će o vinima u svijetu letaka i kataloga, dok je za 16.30 zakazana jedina radionica koja se plaća, ali i koja je već rezervirana do posljednjeg mjesta. Na njoj će o spajanju vina i teletine govoriti Damir Zrno. U 18 sati poznati baranjski vinar Slavko Kalazić napravit će vertikalu svojih graševina od 2008. do 2016. godine.

50

kuna cijena je ulaznice za WineOS

Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana