Ekonomija
TALIJANI ULAŽU U HRVATSKU

U Vukovaru u planu projekt vrijedan 25 mil. eura s 500 radnih mjesta
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Jedan od najvećih inozemnih investitora u domaći drvni sektor, Florian Hrvatska, u čijem je sustavu pet hrvatskih tvrtki sa 680 radnika, a riječ je o talijanskoj Florian grupi, 2016. godinu završava dvjema velikim investicijama, ali i ozbiljnim planovima za projekt vrijedan 25 milijuna eura u Vukovaru. Realizacija toga plana, u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, za Vukovar bi značila i otvaranje oko 500 radnih mjesta. Kako, naime, navode iz Florian Hrvatska, nastavak investicijskog ciklusa u idućoj godini bit će usmjeren na veliki projekt – izgradnju kompleksa za proizvodnju vrhunskog parketa i ploča od masivnog drveta te kogeneracijsko postrojenje u Gospodarskoj zoni grada Vukovara.

Riječ je o investiciji vrijednoj 25 milijuna eura, kojom se, ističe se nadalje, može osigurati oko 500 novih radnih mjesta, a “za koji predispozicije već postoje i očekuje se potpora Vlade RH i Hrvatskih šuma (HŠ) u osiguravanju potrebnih kvota drvne sirovine“.

Prema riječima predsjednika uprave Florian Hrvatska, Elvia Floriana, najavljene investicije su dodatna potvrda da je Florian Hrvatska jedna od najvećih grupacija i najznačajnijih ulagača u hrvatski drvni sektor.

– Na projekt u Vukovaru osobito smo ponosni jer je riječ o održivom, okolišno poželjnom i višestruko korisnom projektu, koji će u cijelosti biti izgrađen sukladno načelima kružne ekonomije. Uvjereni smo u uspjeh investicije jer je riječ o vrhunskim finalnim proizvodima za koje Florian Hrvatska ima osiguran plasman cjelokupnog asortimana na najbolja zapadna tržišta te trenutno u programu proizvodnje višeslojnih parketa ostvaruje respektabilne poslovne rezultate. Izgradnjom proizvodnog kompleksa i povećanjem proizvodnih kapaciteta u finalnoj preradi stvaraju se preduvjeti za otvaranje minimalno 500 radnih mjesta za Vukovarce, a uz daljnje reinvestiranje dobiti u proširenje proizvodnih kapaciteta stvorit će se daljnja perspektiva povećanja broja zaposlenika, ali i razvoja domaće drvne industrije u smjeru finalnih proizvoda – kaže Elvio Floiran.

Dodaje k tome kako u Florian Hrvatska vjeruju da će izvozna strategija grupacije osigurati razvoj Luke Vukovar i cjelokupnog uslužnog sektora, a „nastavak investicija omogućiti daljnji oporavak gospodarskog stanja herojskog grada koji mu je toliko potreban“.

– Uzdamo se, stoga, da će Vlada RH i nadležna ministarstva prepoznati važnost ove investicije, ne samo za lokalnu zajednicu već za hrvatsku drvnu industriju u cjelini – zaključio je. U gradu Vukovaru bilo je nedavno govora o investicijskim planovima tvrtke Florian Grupa.

– U razgovorima smo unatrag godinu dana i pokušavamo osigurati ulaz takve investicije u Vukovar. Imamo i obvezatno pismo namjere s njihove strane, no potrebna nam je tu i Vlada RH. Uložili smo puno napora jer nova radna mjesta u Vukovaru su nam životno pitanje – komentirao je jučer vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Dodao je i kako bi investicija, prema dosadašnjim razgovorima, bila realizirana u roku od godinu i pol.

– Toliki broj radnih mjesta, odnosna takve investicije u Vukovaru nije bilo od prije Domovinskog rata – zaključio je Penava. Inače, Florian Grupa u Hrvatskoj posluje od 1994. godine, a posluju i u Mađarskoj, Francuskoj i Austriji.

Sanja BUTIGAN
U Babinoj Gredi najveće postrojenje na drvnu biomasu

U Florian Hrvatska navode i kako je ostvaren partnerski odnos s investitorima u najveće kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu u Babinoj Gredi s kojima Florian Hrvatska gradi nove sušarske kapacitete vrijedne šest milijuna eura, čime će se osigurati značajni benefiti za oba partnera, a prema načelima kružne ekonomije. Kogeneracijsko postrojenje osigurat će propisanu učinkovitost veću od 50 % iskorištenjem toplinske energije kao osnovnog energenta u sušarske kapacitete, a Florian Hrvatska instalacijom novih sušarskih kapaciteta od 5300 m3 osigurat će godišnju preradu više od 33.000 m3 suhe drvne građe pripremljene za finalnu preradu u proizvodnim pogonima u Hrvatskoj. –Vrijedi istaknuti budući veliki doprinos ove investicije ekološkim zahtjevima i izniman pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu – naveli su. Tvrtka ulaže i u DIN Novoselec, kompaniju s proizvodnjom vrhunskog parketa i namještaja, ponajprije za inozemna tržišta.

Možda ste propustili...

MOJPOSAO DONOSI PREGLED ATRAKTIVNIH OGLASA

U potrazi si za poslom? Imamo rješenje!

KATARINA KRALJEVIĆ UMJESTO ZDENKA MATAKA

Promjene članova Uprave Erste banke

UGROŽENI KLJUČNI ARGENTINSKI PROIZVODI

Vrućine štete soji i kukuruzu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NJEMAČKOJ MOGUĆ VAL OTPUŠTANJA

Poslodavci planiraju manje zapošljavati

2

PROŠLE GODINE ŠPANJOLSKA NAJPOSJEĆENIJA, A DUBAI NAJBOLJE OCIJENJEN

Unatoč rastu cijena, i u 2024. godini vlada veliko zanimanje za putovanja

3

UGROŽENI KLJUČNI ARGENTINSKI PROIZVODI

Vrućine štete soji i kukuruzu