Regija
RAZGOVOR: LEON ŽULJ, GRADONAČELNIK VALPOVA

Projekti za EU čekaju natječaje
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Iza njega je sedam stoljeća znakovite prošlosti, brojni ratovi, usponi i padovi, vrijeme kriza i godine strelovitog napretka. Sve do današnjeg dana Valpovo je nekim samo njemu znanim načinom uspjelo sačuvati neoboriv šarm ugodnog srednjoeuropskog gradića u koji se ponovno vraćaju svi oni koji ga jednom posjete i upoznaju. Ovaj “zeleni grad” danas proslavlja svoj rođendan i crkveni god svoje župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, pa je to bio i povod da o svemu onom što je Valpovo danas porazgovaramo s njegovim prvim čovjekom, gradonačelnikom Leonom Žuljem.

Anglomeracija Petrijevci

- Godinu na izmaku s pravom možemo nazvati godinom velikih izazova. Što ju je obilježilo u Valpovu?

- Na području Grada Valpova i prigradskih naselja odvijao se niz aktivnosti. Treba izdvojiti nastavak radova u sklopu sustava aglomeracije Petrijevci - velikom projektu izgradnje sustava odvodnje za područje općina Petrijevci i Bizovac te našeg prigradskog naselja Ladimirevci. Radilo se na sekundarnoj mreži u Ladimirevcima dužine gotovo pet kilometara, a ukupna vrijednost radova veća je od pet milijuna kuna. Riječ je o gradnji precrpnih stanica na području cijelog sustava aglomeracije, čija je ukupna vrijednost 11 milijuna kuna, a investitor i nositelj projekta je Dvorac Valpovo. Za nastavak ovih radova osigurano je 7,5 milijuna kuna iz EU fondova. Posebno smo ponosni na činjenicu da se projekt u 70-postotnom iznosu sufinancira sredstvima iz EU fondova. U godini koja je na izmaku imali smo i niz manjih, ali također važnih projekata. Završena je obnova zgrade suda, obnavlja se zgrada Dječjeg vrtića Maza, sagrađeno je reciklažno dvorište… Nastavili smo razvojnu i socijalnu politiku te provođenje politike ravnomjernog razvoja.

Što je učinjeno na rješavanju komunalnih i infrastrukturnih problema?

- Svakako želim izdvojiti završetak gradnje oborinske kanalizacije u Naselju Tina Ujevića u Valpovu - jednom od komunalnih problema koji je stanovnike ovog naselja opterećivao tridesetak godina. Upravo se radi na pješačkim stazama i uređenju željezničkog prijelaza između Ulice braće Radić i Kvaternikove, što je također dugogodišnji problem. Postavlja se i ograda oko valpovačkog groblja, obnavljaju se nogostupi, fasada zgrade tvrtke Dvorac, uređuje krovište Srednje škole Valpovo, a uskoro će početi i sanacija krovišta Mimoze. Također, nastavlja se obnova župnog stana, a počeli su i radovi na zamjeni vanjske stolarije na zgradi Stare vijećnice. Ovo su samo neki od projekata u Valpovu, a ostvareno je i niz značajnih projekata u prigradskim naseljima. Primjerice, u Marjančacima sagrađena je pristupna površina ispred zgrade DVD–a, u Zelčinu pješačka staza do groblja u dužini od 420 metara, u Nardu je moderniziran dio poljskog puta u blizini pogona tvrtke Solitudo iz Osijeka. U Ivanovcima je obnavljana crkva te krovište zgrade Mjesnog odbora i DVD-a. Priprema se dokumentacija za nerazvrstanu cestu do groblja u Harkanovcima, rekonstruira se sustav grijanja u društvenom domu u Šagu te sanira krovište društvenih prostorija na zgradi kod nogometnog igrališta. Svi nabrojeni projekti po pojedinačnoj vrijednosti mogli bi se nazvati manjim investicijama, no prema značenju za građane riječ je o zaista vrijednim projektima.

Čekaju natječaje

Ima pomaka i u prometnoj infrastrukturi?

- Zahvaljujući prije svega odličnoj suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Hrvatskim cestama, ostvarili smo i ostvarujemo brojne projekte. Ljetos je s Hrvatskim cestama potpisan sporazum o sufinanciranju gradnje raskrižja Zone malog gospodarstva 2 i državne ceste D-34 (obilaznice Valpova) te sufinanciranju gradnje objekata i uređaja javne rasvjete na raskrižju obilaznice s Gajevom ulicom i županijske ceste prema Bocanjevcima. Ušli smo u program ŽUC-a za projekt kružnog toka na Zelenom brijegu, a traju pripremne radnje za rekonstrukciju mosta na Metlincima. Pripremamo i dokumentaciju za rekonstrukciju dionica županijskih cesta u ulicama Ive Lole Ribara, Osječkoj i bana Jelačića. Radi povećanja sigurnosti prometa, u gradu smo postavili uspornike na križanju Kolodovorske i Zrinsko-Frankopanske ulice, a radimo i na izradi plana prometnog razvoja grada Valpova koji će se uklopiti u ukupni plan prometnog razvoja Osječko-baranjske županije.

Na kakvim planovima temeljite razvoj grada?

- U suradnji s nadležnim institucijama ozbiljno pripremamo niz projekata koje ćemo nominirati na natječaj Europske unije. Tu prije svega mislim na projekt Zelene tržnice u Valpovu, projekt Doma kulture “Fabijan Šovagović” u Ladimirevcima, Društvenog doma u Nardu, Glazbene škole u Valpovu, projekt biciklističkih i pješačkih staza, uređenja našeg parka, nastavak obnove dvorca i zgrade Stare vijećnice… Dio projekata je u pripremi, a dio je već pripremljen i čekamo natječaje.

Početkom travnja ove godine osnovano je Partnersko vijeće Urbane aglomeracije Osijek za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Urbana aglomeracija Osijek obuhvaća tri grada - Osijek, Valpovo i Belišće te još šesnaest općina s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Za našu aglomeraciju raspoloživa su sredstva u iznosu od 44,1 milijun eura i to za projekte iz sektora poslovne infrastrukture, toplinarstva, kulturne baštine u funkciji turizma, socijalne i zdravstvene usluge, urbanog prometa te aktivnosti za mlade nezaposlene. Našoj lokalnoj akcijskoj grupi (LAG) Karašica odobrena je potpora u iznosu od 11,2 milijuna kuna i uskoro bi trebao biti raspisan natječaj i odabir projekata, a ova sredstva bit će veliki vjetar u leđa OPG-ovima, udrugama, poduzećima.

Sa željom da uspijemo u realizaciji svih naših planova koji će naš grad učiniti još ugodnijim za življenje, svim sugrađanima čestitam Dan grada Valpova i crkveni god.

Lidija ANIČIĆ
Pri vrhu prema broju manifestacija

Što se napravilo na polju društvene nadogradnje?

- Uz smanjivanje rashoda i optimalizaciju sustava nastojimo potaknuti nove kapacitete, nove programe, nove ideje. Dugoročno nema planova za nova zaduživanja, a svi naši programi i dalje su aktualni - od prijevoza srednjoškolaca i redovnih studenata, studentskih stipendija, programa Pomoći u kući i Dnevni boravak za starije, naknade za novorođene, a sufinanciramo i oba vrtića u Valpovu. Ove godine imali smo i program javnih radova, provodimo program za zapošljavanje volontera, kao i sve programe javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, športu, vatrogastvu. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo uz grad Osijek i dalje u vrhu prema broju turističkih, kulturnih i zabavnih manifestacija i događanja na razini Osječko-baranjske županije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike