Novosti
PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ:

Zakonski se odrediti prema simbolima totalitarizma
Objavljeno 6. prosinca, 2016.

Premijer Andrej Plenković u utorak je nužnim ocijenio da hrvatska politika i struka pronađu zakonsko rješenje kojim bi se država jasno odredila prema simbolima totalitarnog sustava, kakav je i ustaški pozdrav “Za dom spremni” uklesan na HOS-ovoj spomen-ploči u Jasenovcu.

“Moramo tražiti zakonski put u koji će biti uključeni svi politički akteri i stručnjaci kako bismo se jasno odredili prema simbolima totalitarnog sustava. Ja sam u Europskom parlamentu bio potpredsjednik skupine 'Pomirbe europske povijesti'. Mislim da je više od 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata zrelo vrijeme da na jedan smiren, staložen način, postignemo konsenzus u hrvatskom društvu i da se o tome odredimo. Naravno, za to je potreban dogovor, ali prije svega zakonito postupanje svih tijela vlasti”, izjavio je Plenković. Za spomen-ploču sa spornim natpisom uklesanim u grb Udruge branitelja HOS-a, koja je spomenik i postavila, rekao je kako je takav grb udruge još 2003. prihvatilo Ministarstvo uprave.

HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković ponovio je u utorak kako HDZ osuđuje sve totalitarne sustave, te podržao premijera Andreja Plenkovića da zakonski treba urediti uporabu znamenja koje je bilo u službi tih sustava. “Takvo nešto podržat će i Klub HDZ-a”, najavio je Bošnjaković u Hrvatskom saboru, navodeći da se u izradi zakona trebaju poštivati argumenti struke, povjesničara i “proizvesti” akt koji će "dovesti do ponašanja gdje se mora voditi računa da se ne vrijeđaju žrtve nastale nakon takvih sustava".

SDSS-ov Boris Milošević istaknuo je da osuda totalitarnih režima nije dovoljna da bi se izrazila osuda zločinačkog karaktera ustaškog režima. “Smatramo da nadležna državna tijela trebaju izvršiti nadzore nad statutima udruga koje imaju u svojim grbovima natpise 'Za dom spremni' te nastojati da se takvi natpisi iz tih grbova i sa svih spomen-ploča uklone”, rekao je Milošević. H